De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Kinderen op de trap bij de Holy Trinity Cathedral
Sameba Cathedral van de voorkant
Luuk voor de Holy Trinity Cathedral
Sameba Cathedral van de zijkant
Op de trappen bij de Sameba Cathedral
Dak van de Sameba Cathedral

Deze kerk is gebouwd tussen 1995 en 2004 en de Holy Trinity Cathedral is de op twee na hoogste oosterse-orthodoxe kerk ter wereld en één van de grootste religieuze gebouwen van de wereld. De bouw heeft bijna tien jaar geduurd, vanwege de moeilijke periode voor Georgië in die tijd. 

Vooraanzicht Sameba Cathedral
Sameba Cathedral van afstand
Uitzicht vanuit de Holy Trinity Cathedral

Sameba Cathedral, zo wordt deze kerk ook wel genoemd, ligt in Avlabari. Eerder was dit een Armeense wijk, op de plaats waar ooit een oude Armeense kerk stond. Deze werd verwoest tijdens het Sovjettijdperk. De bijgevoegde begraafplaats heeft het overleefd en je kunt nog steeds enkele van de grafstenen aan de achterkant zien.

Verder zijn er mooie bijgebouwen te bewonderen, je kan heerlijk op de trappen (in de zon) genieten van alles wat er voorbij komt en van het prachtige uitzicht. Onze kids zijn altijd fan van trappen en die zijn er genoeg ;). Ze vinden het altijd fantastisch als we een kerk in gaan, dan mogen ze niet praten maar heel zachtjes fluisteren, haha! Wij kunnen dan de kerk even goed van binnen bekijken! De vrouwen moeten hun hoofd bedekken, een capuchon is bijvoorbeeld ook al voldoende. 

De grootste kerk van Georgie
Op de trappen bij de grooste kerk van Georgie

De Holy Trinity Cathedral is elke dag gratis te bezoeken tussen 8.00 uur en 22.00 uur. Je kan er dus ook in de avond heen, prachtig met alle lichtjes. De kerk is goed bereikbaar met de auto, er zijn verschillende parkeerplaatsen bij en rondom de kerk en je kan er gratis parkeren. De dichtstbijzijnde metrostation is Avlabari, het is dan nog ongeveer 20 minuten bergopwaarts lopen naar de kerk. 

Binnen bij de Holy Trinity Cathedral
Holy Trinity Cathedral van binnen
Kaarsjes die branden in de Holy Trinity Cathedral
Op de binnenplaats bij de Holy Trinity Cathedral
Bijgebouw van de Holy Trinity Cathedral

Deze kerk is echt een bezoekje waard, het is echt een prachtige kerk! Wij zijn er al meerdere malen geweest, in de winter en in de zomer. Het blijft een mooie plek! Wanneer je geluk hebt kun je er meerdere bruidsparen bewonderen en misschien wel een doop in de kerk. Een must do wanneer je in Tbilisi verblijft! 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt).

Lees meer »

Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Wat moet je zien in het Rike Park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. Wel vind je hier veel straatverkopers, er staan kraampjes maar ook willen ze graag tourtjes aan je verkopen. Dit kan natuurlijk handig zijn voor als je een toertje wil boeken. Op de Vrijheidsbrug staan ze met pauwen, als je er een foto van maak, moet je betalen, dus let goed op!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.