De leukste dingen om te doen in Tbilisi

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en is de grootste stad van Georgiè, met 1,2 miljoen inwoners. De stad ligt aan beide overs van de Mtkvari (Kura) Rivier, met het oude centrum op de rechteroever. 

Tbilisi betekent Warme Waterbron, vanwege haar vele natuurlijke warmwaterbronnen. Het water uit deze bronnen heeft allerlei geneeskundige effecten.

Deze hoofdstad is echt één van onze favorieten geworden, zo mooi! Zelfs de kinderen vinden het er geweldig maar dat komt mede door de vele speeltuinen in de parkjes, natuurlijk de kabelbaan en het geweldige pretpark, Mtatsminda Park! Het is een makkelijke stad om te verkennen. Je kan veel per voet verkennen maar je kan ook makkelijk een bus of de metro pakken.  Hieronder hebben we onze hoogtepunten neergezet die je volgens ons absoluut moet zien!


1. Old Town (Altstadt), het oude centrum van Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen! We hebben de top 6 leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Klik op de foto of hier om dit te bekijken!


2.Het nieuwe centrum van Tbilisi, Rustaveli Boulevard!

De wijk Mtatsminda/Rustaveli is een leuke wijk met oude en moderne gebouwen. Ga naar de Rustaveli boulevard (Rustaveli gamziri). Dit is een enorme brede en grote straat, van ongeveer 1.5 kilometer. Het deed ons denken aan de Champs-Élysées in Parijs, Frankrijk. Leuk om deze per voet te verkennen. Je hebt een mooi en goed onderhouden breed trottoir (fijn voor een kinderwagen of buggy) en onderweg kom je  langs chique hotels, theaters, musea en allemaal luxe en mooie winkels tegen zoals Hugo Boss, Armani en je vind er de H&M. Klik hier of op de foto voor meer informatie en leuke foto's.


3. Wat moet je zien in het Rike park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. 

Dit mooie park mag je wat ons betreft echt niet overslaan, wij zijn er zelf veel geweest met de kinderen.

Klik hier of op de foto voor de leukste tips wat je in het Rike park kan doen.


4. Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken.
Klik hier of op de foto om nog veel meer informatie en foto's te bekijken over het Mtatsminda park!


5. Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Beide bezienswaardigheden zijn gratis en je kan er per auto maar ook per voet heen, je moet dan wel flink wat trappen omhoog lopen. Misschien is het leuker om sowieso de heenweg (of gewoon ook de terugweg) met de kabelbaan te gaan die vertrekt vanuit het mooie Rike Park. De kosten voor deze rit zijn nog geen Euro (2,5 Lari). Je kan er eenvoudig betalen met je (Nederlandse) pinpas, of je betaalt er met je Georgische Metromoney card. Deze kaart is ook te gebruiken in het openbaar vervoer. Je houdt je pas op de scanner en vervolgens gaat het poortje open, je hoeft niet apart een kaartje te kopen bij een balie, doen dus! Tijdens de rit omhoog kun je al genieten van de mooiste uitzichten over de oude stad (Old Town) en de Mtkvari rivier, wacht maar tot je de spectaculaire panorama's vanaf boven op de Solakiheuvel ziet ;). Klik hier of op de foto voor meer info!


6. Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi!

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt). Klik hier of op de foto voor meer foto's en informatie!


7. Tbilisi Sea & Monument The Chronicle of Georgia!

Je hebt zeker een dagdeel vermaak wanneer je naar Tbilisi Sea gaat en het monument The Chronicle of Georgia in Tbilisi. 

Je kan er het makkelijkst komen met de auto, maar ook stopt er dichtbij een Metro station (Metro Guramishvili), je moet dan nog een klein stukje heuvel op lopen. Beide hebben een gratis toegang, leuk om beide dus samen te combineren! Klik hier of op de foto voor meer foto's en informatie!


8. De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)!

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. Klik hier voor meer informatie of klik op een van de foto's. 


9. Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi!

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken! Klik hier of op een van de foto's voor meer informatie!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.