Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Beide bezienswaardigheden zijn gratis en je kan er per auto maar ook per voet heen, je moet dan wel flink wat trappen omhoog lopen. Misschien is het leuker om sowieso de heenweg (of gewoon ook de terugweg) met de kabelbaan te gaan die vertrekt vanuit het mooie Rike Park. De kosten voor deze rit zijn nog geen Euro (2,5 Lari). Je kan er eenvoudig betalen met je (Nederlandse) pinpas, of je betaalt er met je Georgische Metromoney card. Deze kaart is ook te gebruiken in het openbaar vervoer. Je houdt je pas op de scanner en vervolgens gaat het poortje open, je hoeft niet apart een kaartje te kopen bij een balie, doen dus! Tijdens de rit omhoog kun je al genieten van de mooiste uitzichten over de oude stad (Old Town) en de Mtkvari rivier, wacht maar tot je de spectaculaire panorama's vanaf boven op de Solakiheuvel ziet ;). 

1. Moeder Georgië (Kartlis Deda)

Op de Solakiheuvel is Moeder Georgië dus te bewonderen, je kan er heel dichtbij komen. Zo leuk, want vanaf de oude stad zie je dit standbeeld al, en in de avond is dit beeld heel mooi verlicht. Leuk als je er dan super dichtbij kan komen, onze kids vonden het super leuk om het beeld later in de stad weer te zien nadat wij er waren geweest. Ze riepen de hele tijd, oh daar zijn wij geweest, met de kabelbaan! 

De moeder van Georgië staat symbool voor de stad Tbilisi en kijkt als enige (beeld) over de stad Tbilisi. Deze vrouw, in typische Georgische klederdracht, heeft in haar ene hand een zwaard, met dit zwaard vecht ze tegen de vijand. In haar andere hand heeft ze een kom (gevuld met wijn), dit betekent dat ze haar vrienden verwelkomt in Georgië. Het beeld is in 1958 onthuld ter ere van het 1500-jarig jubileum van de stad Tbilisi. 

Tijdens de kleine wandeling naar het beeld toe kun je genieten van de geweldige uitzichten over de stad. Ook leuk om er naar toe te gaan wanneer de zon ondergaat. Je vindt er leuke toeristische kraampjes waar je leuke souvenirs kan kopen en ook kun je er wat drinken. Er zijn muzikanten die vragen waar je vandaan komt en dan gaan ze het volkslied spelen van je land ;). 

2. Narikala Fort

Het Narikala Fort (Narikala Fortress) bevindt zich aan de andere kant van de Solakiheuvel. Je komt daar via kleine paadjes en trappetjes. Tussendoor kun je nog steeds genieten van de prachtige uitzichten over de oud stad (Old Town) en de Mtkvari rivier, ook kun de andere kant van de heuvel bewonderen, die wel wat minder spectaculair is. 

Het (gratis) fort bestaat uit twee ommuurde delen op een steile heuvel tussen de zwavelbaden en de botanische tuinen van Tbilisi. Op de lagere binnenplaats staat de onlangs gerestaureerde Sint-Nicolaaskerk. Leuk om erheen te lopen, het is wel een klein klimmetje maar goed te doen. Eenmaal bij de Sint-Nicolaaskerk kun je nog verder omhoog de heuvel op maar wij hebben dit niet gedaan vanwege de kinderen. Het is toch iets te gevaarlijk voor hen, je hebt er namelijk steile paden en diepe afgronden. Voor een volwassene is dit echter goed te doen en kun je nog beter genieten van de geweldige uitzichten. 

Wanneer je terug loopt vanaf de Sint-Nicolaaskerk, kun je doorlopen naar beneden. Je hoeft dus niet met de kabelbaan terug. Je komt uiteindelijk dan uit bij de Meidan Bazaar. Rondom de Meidan Bazaar heb je leuke restaurantjes waar je eventueel wat kan eten en/of drinken en je even kan bijkomen van al het moois wat je zojuist hebt gezien!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt).

Lees meer »

Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Wat moet je zien in het Rike Park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. Wel vind je hier veel straatverkopers, er staan kraampjes maar ook willen ze graag tourtjes aan je verkopen. Dit kan natuurlijk handig zijn voor als je een toertje wil boeken. Op de Vrijheidsbrug staan ze met pauwen, als je er een foto van maak, moet je betalen, dus let goed op!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.