De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:08

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

1. Bridge of Peace

Tijdens ons verblijf in de hoofdstad Tbilisi, zijn we meerdere malen over deze bekende en prachtige brug gelopen. Het is een hele mooie brug met prachtige uitzichten over de oevers, het Rike Park en de Mtkvari rivier. Opvallende gebouwen in het Rike Park zijn het Tbilisi Music Theater & Concert Hall, deze bestaat uit twee reusachtige stalen pijpen, deze wordt ook wel het Riool genoemd.

Deze prachtige opvallende Vredesbrug is een boogvormige voetgangersbrug die over de rivier de Mtkavir (Kura) rivier gaat. De Bridge of Peace verbindt het Oude Centrum (Old Town) met het Rike Park.

De constructie is van staal en glas. In de avond is de brug heel mooi verlicht met talrijke leds. Sinds de opening in 2010 is deze brug een belangrijke oversteekplaats voor voetgangers geworden, ook is het een toeristische attractie en één van de bekendste bezienswaardigheden. Een must see wat ons betreft wanneer je in Tbilisi verblijft!

2. Sioni-Kathedraal

Wanneer je door de straatjes van het oude centrum struint, kom je al snel de Sioni-Kathedraal tegen. Deze kathedraal is gebouwd in de 6e-7e eeuw. Deze is alleen diverse malen verwoest en herbouwd, het huidige ontwerp is uit de 12e eeuw. De Sioni-Kathedraal is een Georigisch-Orhodoxe kathedraal.

Leuk om even rond en in de kathedraal te kijken!

Je loopt binnen 5 minuten van de  Bridge of Peace naar de Sioni-Kathedraal.

3. Scheve Klokkentoren (Clock Tower) van het poppentheater Rezo Gabriadze

Deze scheve klokkentoren vind je in de Shavteli straat en is gebouwd in 2010 door Rezo Gabriadze. Deze toren is helemaal met de hand gemaakt en hoort bij het poppentheater

Mocht je toevallig op een heel uur bij de deze klokkentoren zijn, dan komt er een engel uit de prachtig geschilderde deur en slaat met een hamer op de bel. Gegarandeerd succes voor de kinderen! 

Na een kijkje te hebben genomen bij de scheve klokkentoren kun je in hetzelfde straatje (Shavteli St) terecht bij één van de gezellige restaurantjes.

Vanaf de Bridge of Peace is het iets meer dan 10 minuten lopem naar de klokkentoren en onderweg komt je dus langs die leuke restaurantjes.

Na een kijkje te hebben genomen bij de scheve klokkentoren kun je in hetzelfde straatje (Shavteli St) terecht bij één van de gezellige restaurantjes.

Vanaf de Bridge of Peace is het iets meer dan 10 minuten lopem naar de klokkentoren en onderweg komt je dus langs die leuke restaurantjes.

4. Meidan bazaar

De Meidan Bazaar is een populaire ondergrondse markt die zich bevindt in het hart van de oude stad, dichtbij de Metekhi-brug, onder het Meidan Square. De bazaar is wel georiënteerd op de toerist, je kan er veel souvenirs kopen. Handig voor als je weinig tijd hebt in Tbilisi en toch met souvenirs thuis wil komen.

Vanaf de Sioni-Kathedraal is de Meidan Bazaar binnen 5 minuten per voet te lopen. Alles in het oude centrum is super dichtbij elkaar. Ook goed te doen dus voor kinderen. Wij hebben de kinderen alleen nog best klein (2, 3 en 5) en wij wisselen af met een buggy en een ruggendrager. Zo blijft iedereen aardig fit en zo af en toe verwennen ze met iets lekkers natuurlijk ;).

5. Metekhi Kathedraal

Deze kathedraal is een Orthodoxe kerk, deze ligt naast de Metekhi Bridge, op de Metekhi-klif. Bij deze kerk heb je super mooie uitzichten over het Rike Park, de Mtkvari (Kura) rivier, de oude stad en de oevers en is daarom ook erg populair bij bruiloften, vanwege de trouwfoto’s op deze mooie locatie.

Wanneer je naar binnen wil, moet de vrouw een doek om de middel en haar hoofd bedekken.

Goed om te weten dat je bij deze kathedraal gratis kan parkeren tot 18.00 uur. Mocht je nog het oude centrum in willen, kan je je auto gemakkelijk laten staan.

Aan de overkant van de brug bevindt zich de Meidan Bazaar, het is dus ongeveer 3 minuten lopen, weer goed te doen dus. Je moet alleen de kathedraal wel een beetje beklimmen met wat trappen ;). Maar je wordt beloont met prachtige uitzichten. 

6. Lekker rond slenteren door de oude stad

Zoals we al eerder hadden gezegd, is alles goed per voet te doen. Een mooi rondje is bijvoorbeeld om te beginnen in het Rike Park, Bridge of Peace oversteken, vervolgens te wandelen richting de scheve klokkentoren. Je kan daarna even heerlijk wat drinken in één van de leuke cafeetjes/restaurantjes. die je tegenkomt Vervolgens loop je naar de Sioni-Kathedraal en door de kronkelende straatjes naar de Meidan-Bazaar. Je steekt de brug over naar de Metekhi-Kathedraal. Vanaf daar zie je je startpunt alweer.  De looproute hebben we toegevoegd voor je via een Google Maps kaart en kan je onderaan deze pagina vinden! Je kan ook nog besluiten om de kabelbaan naar bovenop de heuvel te nemen om de Moeder van Georgië te bewonderen en te genieten van de zonsondergang met de geweldige uitzichten over de stad. Je raakt niet uitgekeken!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt).

Lees meer »

Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Wat moet je zien in het Rike Park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. Wel vind je hier veel straatverkopers, er staan kraampjes maar ook willen ze graag tourtjes aan je verkopen. Dit kan natuurlijk handig zijn voor als je een toertje wil boeken. Op de Vrijheidsbrug staan ze met pauwen, als je er een foto van maak, moet je betalen, dus let goed op!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.