Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Het Jvari-klooster staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De naam van dit klooster wordt vertaald als 'Klooster van het kruis'. Kort na de aanneming van het christendom richtte koning Mirian III op deze plek een enorm houten kruis op. In de 2e helft van de VI eeuw bouwde Guaram, de heerser van Kartli, een kleine kerk naast het Heilige Kruis. 

Je kan vrijwel helemaal rondom het klooster lopen en je hebt op meerdere punten prachtig uitzicht. Vooral met mooi weer zie je in de verte ook nog de bergtoppen van de Kaukasus. Prachtig! Naast de uitzichten, is het klooster zelf ook van binnen te bekijken. Het is er klein, maar fijn. Er branden veel kaarsjes en je kan zelf eventueel een kaarsje opsteken indien je dat wenst. 

Het klooster is iedere dag gratis te bezoeken tussen 8.30 uur en 22.00 uur. Je kan er heel makkelijk met de auto komen via een verharde asfalt weg. De weg slingert omhoog en is goed te doen met een normale auto, 4x4 is niet vereist. Vlak voordat je bij het klooster bent heb je aan de linkerkant van de weg (als je omhoog rijdt) het Jvari Lake liggen. Een klein meer, maar zeker de moeite waart om even te stoppen om er naar te kijken en er een foto van te nemen! Bij het klooster zelf zijn zat gratis parkeerplaatsen en er staat een man/vrouw om je te helpen met in en uit parkeren. Rondom het klooster zijn tevens tal van kraampjes waar je souvenirs kan kopen of wat te drinken/eten kan halen. Er is ook een klein toiletgebouwtje aanwezig, altijd handig en soms broodnodig!;-)

Wij vonden het echt een mooi klooster, maar dat komt vooral vanwege de fantastische uitzichten. Een leuk uitje voor 1 a 2 uurtjes en de kids kunnen er lekker klauteren. Voor ons niet de laatste keer dat we hier zijn geweest!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Vardzia Cave Monastery, grottenstad in Georgië

De grotstad Vardzia is een grotklooster die je kunt vinden in het zuiden van Georgië. Het ligt in de buurt van Aspindza op de linkeroever van de rivier Mtkvari. Vardzia werd in 1185 gesticht door koningin Tamar. Het waren monniken die de ruimtes uit een steile bergwand hakte en het diende als bescherming tegen de invallen van de Mongolen.

Lees meer »

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

De oudste grotstad van Georgië: Uplistsikhe

In Georgië kun je heel veel ‘grotsteden’ bezoeken. Eén van de bekendste grotten zijn David Gareja, of Vardzia maar Uplistsikhe is er ook één die je niet mag overslaan! David Gareja is wat opvallender, Vardzia is wat uitgestrekter maar Uplistsikhe is de oudste grotstad en sommige bouwwerken dateren zelfs uit de ijzertijd. Deze ruïne werd waarschijnlijk bewoond door gewone mensen, de handelaar en niet door royalty’s of monniken. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.