Vardzia Cave Monastery, grottenstad in Georgië

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 om 14:00

Algemene info Vardzia Cave Monastery

De grotstad Vardzia is een grotklooster die je kunt vinden in het zuiden van Georgië. Het ligt in de buurt van Aspindza op de linkeroever van de rivier Mtkvari. Vardzia werd in 1185 gesticht door koningin Tamar. Het waren monniken die de ruimtes uit een steile bergwand hakte en het diende als bescherming tegen de invallen van de Mongolen.

Grotstad Vardzia

Het Vardzia Cavetown Viewpoint

Het is een geweldig mooi en bijzonder grotklooster. Voordat we naar Vardzia gingen zijn we naar het Vardzia Cavetown Viewpoint gegaan. Dit viewpoint zit precies tegenover het grotklooster aan de andere kant van de rivier. Wow! Je krijgt nu al een goed overzicht van de grotstad waar je straks heen gaat! Super mooi om eerst dit te zien voordat je er heen gaat en je er dicht op zit. Let op: op Google Maps is dit punt niet aan de andere kant van de rivier, maar dit is wel zo. Op Maps.me is dit wel goed weergegeven. 

Grotstad Vardzia na aardbeving zichtbaar

Na het viewpoint door naar Vardzia! Nu je alles vanaf het viewpoint hebt gezien wil je er ook gelijk naar toe en dan te bedenken dat het klooster vroeger helemaal niet zichtbaar was. Het werd juist zichtbaar door een aardbeving in 1283 en deze verwoestte twee derde van de stad. Nu was de stad zichtbaar geworden. 

Voor de aardbeving bestond het klooster uit meer dan zesduizend appartementen in dertien verdiepingen. Er was een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met bewaterde terrasvormige landbouwgronden. De enige toegang tot het complex was door de enkele goed verborgen tunnels in de buurt van Koera. 

Wandelen door de grotten van Vardzia

Wanneer je aankomt bij Vardzia, moet je nog een behoorlijk stuk naar boven lopen. Vardzia ligt namelijk echt tegen een steile helling, rotswand aan. Vooral wanneer het erg warm is, is dit een pittig stuk. Voor de 'echte' wandelaars prima te doen, maar wij skippen deze wandeling. Met 3 kleine kids is dat niet te doen en ze moeten ook nog door het grotklooster lopen. Dus wij kopen bij de kassa voor 2 Lari per persoon een ticket voor de bus. Het is een klein ritje van ongeveer 5 minuten naar boven.

Vanaf het punt waar je wordt afgezet met de bus loop je rechtstreeks Vardzia binnen. Je loopt gelijk langs de vele en mooie grotten. Je kan ze beklimmen en erin lopen. Het is er prachtig. Ook is er een kerk met prachtige fresco's te bewonderen en een klokkentoren. De klokkentoren van de kerk werd pas na de aardbeving gebouwd. Je mag hier helaas geen foto's maken aangezien het klooster nog in gebruik is.

Sommige grotten worden afgeschermd met een hek. Dit zijn de  grotten waar de monniken nu nog leven en dus wonen. Als je geluk hebt zie je er een aantal lopen in zwarte kledij en met een flinke baard. 

Je kan een gangenstelstel in. Het is er wel nauw en af en toe moet je bukken maar dit mag je niet overslaan. Je krijgt nu al aardig een idee hoe de mensen destijds hier geleefd hebben, zo bijzonder!

Uiteindelijk aan het einde moet je nog wel een flink stuk naar beneden lopen, je bent immers ook boven gekomen. Via verschillende trappen en een wandelpad kom je beneden. Het is geen straf om daar te lopen want het is er prachtig en dan te bedenken dat Vardzia op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. 

Handige info over Vardzia?

Het beste kun je met een (huur)auto Vardzia bereiken, wanneer je langs het bezoekerscentrum rijdt kom je terecht op een grote parkeerplaats. 

Natuurlijk zijn er vele toertjes te regelen via bureaus of het internet. Er rijden dan ook veel bussen af en aan naar Vardzia. 

Bij het bezoekerscentrum zijn er (zit)toiletten te vinden en kleine souvenirs shops en winkeltjes waar je wat eten en drinken kan halen. Wanneer je doorloopt kun je aan de rivierkant wat eten en/of drinken. 

Voor een entreekaartje betaal je (op het moment dat wij er waren) 15 GEL per persoon. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn gratis. Je kan kiezen voor een audioguide, 15 GEL of voor een gids, 45 GEL. De bus naar boven is 2 GEL per persoon. 

Neem genoeg water mee en eventueel wat eten mee voor de kleine trek. Vooral in de zomer is het er erg warm, in de grotten zelf kun je natuurlijk dan weer een beetje afkoelen ;). Binnen het grotklooster kun je niets kopen. Aan het einde van de wandeling (beneden) heb je wel een kraantje waar je wat kan drinken, je flesje kan vullen of gewoon even lekker je handen en hoofd kan afspoelen.

Trek goeie schoenen aan, aangezien je over vele trapjes en oneffen terrein moet lopen.

Wij hebben Vardzia in ongeveer 2 uur bekeken, met 3 kleine kids. We hadden wat opstoppingen natuurlijk en we zijn niet elke grot in geweest met hen (sommige grotten zijn wat gevaarlijk voor ze, ze liggen hoger etc) maar ze hebben goed doorgewandeld. We denken dat dit een redelijke tijd is om de grotstad Vardzia te ontdekken. 

Neem natuurlijk je camera mee, want het is er prachtig en je kan heel wat mooie plaatjes schieten! 

Openingstijden van Vardzia

Vardzia is het gehele jaar geopend, zelfs op feestdagen. De openingstijden van de grotstad Vardzia zijn:

- 1 maart - 1 mei 10.00 - 18.00 uur

- 1 mei - 1 oktober: 10.00 - 19.00 uur

- 1 oktober - 15 november: 10.00 - 18.00 uur

15 november - 1 maart: 10.00 - 17.00 uur. 

 

Veel plezier alvast!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

Het prachtige Bodbe Klooster in Sighnaghi!

Het klooster van St. Nino in Bodbe, ook wel het Bodbe Klooster (Bodbe Monastery) ligt in het zuidoosten van Georgië, in de regio Kakheti, op 2 kilometer van één van de mooiste stadjes van Sighnaghi. Dit klooster is echt één van de hoogtepunten in deze regio en dus een must see! 

Lees meer »

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

Wat mag je niet missen in het mooie Kvareli?

Kvareli (Qvareli) is een stad in het noordoosten van Georgië en het ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). Het ligt aan de voet van het Kaukasusgebergte, dus bij mooi weer heb je prachtige plaatjes met de besneeuwde toppen van de Kaukasus en op de voorgrond de groene valleien met de enorme wijnvelden. Kvareli ligt op 450 meter boven de zeespiegel en in de stad wonen ongeveer 8000 mensen. 

Lees meer »

Wat is er te doen in Telavi?

Telavi is de hoofdstad van de regio Kacheti in Georgië en ligt in het hart van de regio Kakheti. Telavi telt ruim 20.000 inwoners. Telavi ligt in de mooiste Alazani-vallei op de helling van de berg Tsivi-Gombor. De stad ligt op 490 m boven de zeespiegel, dus de lucht is er fris en zuiver.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.