Wat is er te doen in Telavi?

Gepubliceerd op 6 mei 2022 om 20:46

Telavi is de hoofdstad van de regio Kacheti in Georgië en ligt in het hart van de regio Kakheti. Telavi telt ruim 20.000 inwoners. Telavi ligt in de mooiste Alazani-vallei op de helling van de berg Tsivi-Gombor. De stad ligt op 490 m boven de zeespiegel, dus de lucht is er fris en zuiver.

Heb je de tijd, verblijf dan een paar dagen in deze stad om de stad en regio te ontdekken. Hieronder lees je onze hoogtepunten van deze bijzondere stad.

Rij via de Gombori Pass naar Telavi!

Wanneer je afreist vanaf Tbilisi naar Telavi dan rij je een fantastische mooie route. Je rijdt dan namelijk over de Gombori Pass. Neem de tijd voor deze pass, stap regelmatig uit voor een fotomoment en geniet onderweg van de geweldige uitzichten! Dit is pas het begin van je mooie reis door Kakheti! Je ziet veel bijenkasten en veel mensen die aan de weg wat verkopen zoals honing en veel fruit, vooral in de zomer. Je ziet langs de weg in de zomer allemaal fruit hangen in de bomen en struiken, geweldig is het. Het is zo'n vruchtbare streek!! 

Telavi, het hart van de regio Kakheti!

Telavi ligt in het hart van Kakheti, het historische gebied van Oost-Georgië, in de valleien van de rivieren Iori en Alazani. Overal waar je rijdt of komt heb je prachtige uitzichten. Wanneer je de stad uit bent rij je al snel door een verrassend mooie regio met valleien en de indrukwekkende Grote Kaukasusgebergte met de besneeuwde bergtoppen en/of beboste hellingen. Je rijdt langs enorme wijnrakken, fruit- en notenbomen. Je passeert oude tempels en kloosters, kleine Georgische dorpjes en mooie kronkelende rivieren. Wanneer je er komt, vooral in de lente/begin zomer, dan is alles groen en staat alles heel mooi in bloei. 

Telavi het centrum van de bereiding van wijn

Telavi is niet alleen de hoofdstad van de regio Kakheti maar het is ook het centrum van de Georgische wijnbereiding. Wat vele niet weten, Georgië is het oudste wijnland ter wereld, ze kennen hier al meer dan 8000 jaar wijntraditie en dat is in deze regio duidelijk te merken. Overal waar je komt, wordt je verwelkomt met een karafje wijn van hun eigen land. Dit zijn (meestal) de lekkerste wijnen en de mensen hier zijn daar enorm trots op! Eerlijk is eerlijk, ook kunnen hier wat mislukte varianten tussen zitten ;). 

Bezoek één van de oudste wijnhuizen in Telavi

De regio rondom Telavi is één van de vruchtbaarste regio's van Georgië en staat bekend om haar vele soorten wijn. Je vindt er vele, grote en bekende wijnhuizen. Een bezoek aan één van deze wijnhuizen is dus ook een must als je hier bent. 

We geven je een paar opties van bekende wijnhuizen die je in en rondom Telavi kunt vinden:

- Telavi Wine Cellar in Telavi- MARANI (ma t/m vr geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur).

- Chateau Napareuli, net buiten Telavi en hier kun je ook een heerlijke nacht verblijven (elke dag geopend).

- Vaziani Company in Telavi (elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.30 uur).

- Shuchmann Wines Chateau, net buiten Telavi waar je ook heerlijk een nacht kunt verblijven. 

- Family Wine Cellar Rostomaant Mariani in Telavi (elke dag geopend tussen 9.00 uur en 21.00 uur).

Bij sommige wijnhuizen kun je een overnachting bijboeken, je kan dan heerlijk dineren en geen zorgen maken over hoe je thuis komt. Ook is het soms mogelijk om er workshops te volgen, denk aan een kookcursus Khinkali maken, proeverij van Georgische Chacha of heerlijk paardrijden in de prachtige omgeving. 

Bezoek de grootste en oudste boom van Georgië, the Giant Plane Tree in Telavi!

In Telavi staat niet alleen de grootste boom van Georgië maar ook de oudste boom van Georgië. Hij is al 900 jaar oud, 12 meter breed en 46 meter hoog. Het gerucht gaat dat door de eeuwen heen de politieke helden van Georgië een pelgrimstocht gemaakt hebben naar deze Giant Plane Tree. 

Je kan deze mooie, gigantische plataan vinden in het centrum van de stad, tegenover het monument Koning Erekle II.

Wanneer je naast de boom staat heb je prachtig uitzicht over de Alazani- vallei. 

Bekijk de mooie architectuur van de stad Telavi

Wanneer je wandelt door Telavi zie je de prachtige architectuur van de stad. Telavi is de enige stad in Georgië waar de vier vestingmonumenten uit vier historische perioden relatief intact zijn gebleven. Om deze reden beschouwen architecten, wetenschappers en kunsthistorici Telavi als de meest "middeleeuwse" stad van het land.

Het monument Koning Erekle II in Telavi

Midden in het centrum van Telavi vind je het monument van Koning Erekle II, hij was koning van Georgië van 1744 tot 1762. Hij heerste over het koninkrijk Kachetië en van 1762 tot 1798 over het verenigde koninkrijk Kartli-Kachetië.

Het Fort Batonis Tsikhe (Fort van Meester) in Telavi

Naast het monument van Koning Erekle II vind je het Fort Batonis Tsikhe (Fort van Meester). Dit Fort is gebouwd in de 17e eeuw en is één van de weinige goed bewaarde middeleeuwse koninklijke paleizen in Georgië. Wanneer je er langs loopt is het de moeite waard om even binnen te kijken. 

Streetfood eten op de overdekte Bazaar in Telavi!

Wat je zeker niet mag overslaan is Telavi Bazaar, dit is een Georgische overdekte markt. Hij staat bekend om zijn grootte en je kan er echt alles halen! 

Ga met een lege maag naar de markt, heerlijk om alles ter plekke te proeven. Denk aan alle soorten groente en fruit! Je vindt er alle kruiden die je wel en niet kent, noten, Georgische kazen, vis, vlees, gedroogd fruit in alle soorten en de Georgische Churchkela.

Churchkhela is een traditioneel Georgisch snoepje aan een draad. Het wordt gemaakt van walnoten, hazelnoten, amandelen, schoongemaakte pompoenpitten en verschillende soorten gedroogd fruit die aan een draad zijn geregen en vervolgens meerdere keren in gecondenseerd druiven- of moerbeien sap zijn gedompeld.

Telavi Bazaar is elke dag geopend van 7.00 uur tot 18.00 uur en is te vinden midden in het centrum. 

Het prachtige Alaverdi-Klooster net buiten Telavi

Op 20 kilometer van Telavi vind je het prachtige Alaverdi-Klooster. Het klooster ligt in het midden van de vallei en het is een groot klooster, ook van binnen is het enorm met geweldige fresco's. 

Hoewel delen van het klooster dateren uit de 6e eeuw, werd de huidige kathedraal in de 11e eeuw gebouwd door Kvirike III van Kakheti, ter vervanging van een oudere kerk van St. George.

Op het moment dat wij er waren, september 2022 waren alle fruitbomen en struiken in bloei en overal zag je de vruchten hangen, geweldig! Natuurlijk de druiven, maar ook granaatappel, nectarine- en perzikbomen en veel meer. Echt een hele leuke en mooie toevoeging tijdens dit bezoek!

Het Alaverdi-Klooster is elke dag geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur en de toegang is gratis. Je kan er heel makkelijk parkeren en er is plek zat. 

Je kunt het Klooster het makkelijkst bereiken met een eigen of huurauto. Anders kun je er makkelijk komen met een minibus vanuit Telavi of met een taxi. Ga je met de taxi, bespreek van te voren een prijs maar vaak betaal je 50 tot 60 GEL per rit. 

Het leuke is dat tegenover het Alaverdi-Klooster een wijnhuis is gevestigd, namelijk Badagoni. Een heel bekend merk binnen Georgië en wij drinken deze wijn zelf ook heel vaak. Super leuk om daar natuurlijk een bezoekje te brengen. 

Bezoek het Ikalto-Klooster op de rand van Telavi

Op ongeveer 10 kilometer afstand van Telavi ligt het Ikalto-Klooster. Het Ikalto-klooster werd aan het einde van de 6e eeuw gesticht door St. Zenon, een van de 13 Syrische paters. Het dorp stond bekend als één van de belangrijkste cultureel-academische centra van Georgië. Het is een prachtig klooster en echt een bezoek waard!

De toegang is gratis, net zoals bij bijna elk ander klooster in Georgië. Er is zat parkeerruimte en de weg ernaar toe is goed begaanbaar.

Het oude en nieuwe Shuamta's Monastery

The Old and the new Shuamta-Klooster is een Georgisch-orthodox klooster die ongeveer 5 kilometer ten westen van Telavi ligt. Het is gelegen op een beboste berg ongeveer 1015 m boven de zeespiegel. 

Shuamta betekent "tussen de bergen", wat duidelijk verwijst naar de geïsoleerde en pittoreske ligging te midden van de loofbossen van Gombori van de drie gebouwen van het oude Shuamta-klooster. Het kloostercomplex bevat een basiliek uit de 5e eeuw en twee koepelkerken, beide uit de 7e eeuw. De grootste koepelvormige kerk is qua type en architectuur vergelijkbaar met het Jvari-klooster in Tbilisi. Alle kerken van het klooster zijn gebouwd in gebeeldhouwde steen. Het werd verlaten in de 16e eeuw. De vrouw van koning Lewan II stichtte een nieuw klooster met de naam New Shuamta. De hoofdkerk van het nieuwe klooster werd gebouwd van baksteen. De muren zijn versierd met fresco's. De kloostergebouwen werden hersteld door Erekle II. In 2008 werd het oude Shuamta-klooster gerestaureerd.
Mocht je genoeg tijd hebben in Telavi, dan zijn beide kloosters ook echt een bezoekje waard!

Het heerlijke Nadikvari Park in Telavi

Het Nadikvari Park is een heerlijke en prachtige plek om even bij te komen. Het is een mooi aangelegd park met leuke kleine huisjes waar je lekker kunt picknicken. Er zijn wandelpaden, mooie bomen, een leuke speeltuin en zelfs wat leuke kermisattracties voor de kinderen zoals botsauto's, draaimolens etc. Er is een openluchttheater/concertarena en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Er is zelfs een mooi restaurant met prachtig uitzicht over de stad en de vallei. Ook is er een monument van de prominente Oekraïense dichteres Lesya Ukrainka. Super leuke plek, vooral in de lente en zomer en bij mooi weer. 

Telavi is een goede uitvalbasis voor een paar dagen!

Na alle bovengenoemde hoogtepunten is Telavi dus een super leuke uitvalbasis voor een paar dagen en dus een leuk onderdeel van je reis door Kakheti. Het is jammer als je deze stad alleen aandoet voor een dagtrip. Heb je niet meer tijd, dan is het logisch maar er is zoveel te doen in deze stad en regio. 

De stad doet je denken aan een groot dorp in plaats van een stad, alles is goed beloopbaar en je kan er heerlijk eten en drinken. In de hoofdstraat zijn een groot aantal winkels en cafés gevestigd en je hebt aan de zuidoostelijke kant van de stad op een heuvel nog een heerlijk park die je niet mag missen, namelijk het Nadikvari Park. 

Hoe kom je in Telavi?

Telavi ligt op iets minder dan 100 kilometer van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Je doet er met de auto ongeveer 1 uur en 45 minuten over. Vanaf de luchthaven van Tbilisi is het nog dichterbij, ongeveer 82 kilometer en je rijdt het in anderhalf uur. 

Ook is het mogelijk om per minibus naar Telavi af te reizen. Het beste kun je een minibus nemen op Samgori-busstation. Vanaf daar rijden minibussen elk uur van 7.00 uur tot 18.00 uur. Het tarief is rond de 7-10 GEL. De reis met de minibus duurt iets langer dan met een auto, ga uit van 2 uur. Ook is het mogelijk om een minibus te nemen van busstation Isani en Ortachala. 

Heb je geen (huur) auto tot je beschikking, dan kun je de omgeving het beste verkennen per taxi. Bespreek van te voren een prijs. Vaak is het ook handig om bij je verblijf door de eigenaar een taxi te laten regelen en de prijzen af te spreken. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaald.  


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt).

Lees meer »

Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Wat moet je zien in het Rike Park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. Wel vind je hier veel straatverkopers, er staan kraampjes maar ook willen ze graag tourtjes aan je verkopen. Dit kan natuurlijk handig zijn voor als je een toertje wil boeken. Op de Vrijheidsbrug staan ze met pauwen, als je er een foto van maak, moet je betalen, dus let goed op!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.