Wat mag je niet missen in het mooie Kvareli?

Gepubliceerd op 26 mei 2022 om 16:05

Algemene info over Kvareli

Kvareli (Qvareli) is een stad in het noordoosten van Georgië en het ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). Het ligt aan de voet van het Kaukasusgebergte, dus bij mooi weer heb je prachtige plaatjes met de besneeuwde toppen van de Kaukasus en op de voorgrond de groene valleien met de enorme wijnvelden. Kvareli ligt op 450 meter boven de zeespiegel en in de stad wonen ongeveer 8000 mensen. 

Kvareli is één van de leukere steden in Georgië, die je tijdens je rondreis in de regio Kakheti echt niet mag overslaan. Er is veel te doen in en rondom Kvareli, lees hieronder onze hoogtepunten van deze mooie en prachtige omgeving. 

Ontdek de mooie omgeving van Kvareli!

De omgeving rondom Kvareli is echt prachtig, vooral in het voorjaar is alles groen en bloeit alles super mooi. Bij mooi weer kun je flink los met je camera en hele mooie plaatjes schieten van de groene valleien en de besneeuwde toppen van de Kaukasus. 

Wanneer je door de omgeving rijdt zie je dat het land hier super vruchtbaar is, je ziet dat de hele omgeving vol staat met wijnrakken, fruit- en notenbomen, het is echt prachtig om te zien! En voor de wijnliefhebbers is het natuurlijk geweldig om te zien waar je wijn o.a. vandaan komt! 

Het beste kun je je in deze regio verplaatsen per auto, ook kun je een taxi huren per dag. Dit kan je het beste laten regelen door je accommodatie zodat je zeker weet dat je niet teveel betaald ;). 

Op wijntour in Kvareli

Een wijntour is natuurlijk een must als je in de wijnstreek van Georgië bent! Een leuke excursie en aanrader is de unieke wijnkelder, namelijk de Kvareli-wijngrot (Kvareli Wine Cave), ook wel Tunnel Winery Khareba's genoemd. Het ligt net iets buiten Kvareli aan de rand van de Alazani-vallei op zo'n kleine 10 minuten rijden. 

De grot, uitgehouwen uit het Kaukasusgebergte, werd in 1962 speciaal voor het Wereldcongres van Wijn geopend. De totale lengte van de wijntunnel is 7,7 km en bestaat uit twee hoofdtunnels en 13 verbindingstunnels. Een van de twee ingangen van de grot wordt gebruikt voor toerisme, terwijl de andere ingangen worden gebruikt voor de verzorging en rijping van wijnen die zijn opgeslagen in metalen en eiken vaten. De toerist kan de gebottelde wijnkelder zien waar "Winery Khareba" tot 26.000 flessen van de beste kwaliteit wijn bevat. De oudste verzamelwijn is 17 jaar oud.

Het hele jaar door varieert de temperatuur in de grot van 12-16° C, wat een ideale omgeving creëert voor het bewaren en rijpen van wijn. De wijnflessen in de grot worden horizontaal of rechtop geplaatst om ervoor te zorgen dat de kurk constant nat is tijdens de rijpingsperiode.

Leuk en bijzonder om te zien, na de 'kleine' rondleiding en uitleg kan je verschillende wijnen proeven met een kleine versnapering erbij. Heerlijk en leuk om deze goeie wijnen te proeven in deze bijzondere tunnel. Naderhand heb je de mogelijkheid om deze heerlijke wijnen te kopen, heerlijk om 's avonds nog even na te genieten ;). 

Onderstaand nog meer leuke wijnhuizen die je kunt bezoeken, bij sommige kun je ook een  nachtje slapen. Geen zorgen dus om hoe je thuis komt ;). Wij zijn echter alleen bij de Kvareli Wine Cave geweest. 

- Kindzmarauli Corporation Wine House in Kvareli, elke dag geopend tussen 9.00 uur en 18.00 uur. 

- Graneli Winery in Kvareli, elke dag geopend tussen 9.00 uur en 18.00 uur.

- Chubini Wine Cellar in Shilda, iets buiten Kvareli op zo'n 15 minuten rijden. 

- Nelkarisi (Friends Cellar) ook in Shilda en is elke dag geopend tussen 11.00 uur en 23.00 uur. 

- Chelti Winery in Shilda, is elke dag geopend tussen 10.00 uur en 18.00 uur. 

Genoeg te ontdekken en te proeven dus!

Het prachtige Kvareli-Lake(Resort) of ook wel Chala Reservoir genoemd! 

Het prachtige Kvareli Lake Resort of ook wel het Chala Reservoir genoemd ligt in het zuidelijke deel van het Kaukasusgebergte en mag je eigenlijk niet missen!!

Het meer en het omliggend gebied, rond de 300 hectare, werd een paar jaar geleden geprivatiseerd door M-Group, het doel was om een mooi en rustig resort te creëren in het hart van de wijnstreek. En dat is bijna gelukt! Bijna omdat ze nog volop aan het bouwen zijn. Er wordt op dit moment een enorm hotel gebouwd, er staat al wel een iets kleinere (ook best groot) hotel. Als toerist is het lastig om er 'even' zelf naar toe te gaan. Op weg naar het meer staat een slagboom met een bewaker. Locals hebben sneller (gratis) toegang, als toerist moet je met of een local zijn, een tour boeken of je moet er verblijven in het hotel bij het mooie meer. Echt geen straf kunnen we je zeggen want je hebt echt prachtig uitzicht!

Wij hadden het geluk dat we met een local waren, hij belde 5 minuten voor aankomst met de bewaker (hoe hij aan het nummer kwam, geen idee) en konden gelijk doorrijden bij de slagboom. We hebben een paar foto's geschoten en de kinderen hebben er even geschommeld. 

Wanneer je eenmaal 'binnen' bent kun je er heerlijk wandelen, fietsen zijn er te huur, varen op een bootje. Catamarans zijn er te huur, je kan waterskiën en je kan er zelfs fitnessen. Ook kun je er heerlijk op een terrasje zitten of eten in het restaurant van het hotel. In het hotel bevinden zich twee zwembaden en natuurlijk heb je uitzicht over het fantastisch mooie meer. 

De locatie is echt een plaatje en een mooie plek voor een trouw- of feest locatie! Het meer is omgeven door heuvels bedekt met loofbossen, in de verte zie je de enorme bergen. 

Mocht je tijd hebben, dan is deze plek echt de moeite waard om even heerlijk bij te komen!

Het mooiste klooster van Gremi!

Op 18 km van Kvareli ligt het stadje Gremi en daar vind je een mooi 16e-eeuws architectonisch monument - de koninklijke citadel en de kerk van de aartsengelen in Kakheti. Het gebouw is wat is overgebleven van de ooit bloeiende stad Gremi. Gremi was de hoofdstad van het koninkrijk Kakheti in de 16e en 17e eeuw. De citadel en de uitkijktoren zijn nog goed intact, dus echt een bezoekje waard!

Het mooiste klooster van Gremi ligt op een heuvel en bestaat uit de kerk, een kasteel met drie verdiepingen, een klokkentoren en een wijnkelder. Het is omgeven door een muur met schietgaten, torentjes en torens. Ook vind je er overblijfselen van de geheime tunnel die naar de rivier leidt.

Er is een museum (in het begin bij de parkeerplaats) waar je verschillende archeologische voorwerpen kunt vinden, ook wordt het 16e-eeuwse kanon tentoongesteld. De kosten voor studenten en volwassen zijn 10 Lari. Ook kun je een gids huren voor 30 Lari.

Je hebt vanaf de citadel en de kerk mooie uitzichten over de vallei. Wij hadden helaas niet zo'n mooi weer. Bij helder weer zie je in de verte de prachtige (besneeuwde) Kaukasusgebergte. 

Bij de parkeerplaats is er een goed onderhouden toiletgebouw te vinden en ook is er enorm veel parkeerruimte. 

Leuke en mooie stop dichtbij Kvareli!

Het nog steeds functionerende, mooie Nekresi-Klooster!

Het prachtige Nekresi-Klooster is een Georgisch-orthodox klooster in de regio Kakheti. Dit klooster mag je echt niet overslaan, deze is namelijk gelegen op de meest oostelijke uitlopers van de kam van de Grote Kaukasus. 

Het is een hele klim naar boven, het is dus niet aan te raden om deze per voet te doen. Een auto heeft al moeite met deze klim! Onze jeep stiekem eigenlijk ook een beetje ;). 

Dit klooster is gesticht in de 6e eeuw en maakt deel uit van een grotere historische plaats Nekresi. Het klooster werd gesloten kort na de keizerlijke Russische overname van de Georgische kerk in 1811. Na een onderbreking van bijna twee eeuwen werd dit mooie klooster in 2000 weer functioneel. 

Omdat het klooster op de meest oostelijke uitlopers van de kam van de Grote Kaukasus ligt kun je je wel voorstellen dat je er fantastische uitzichten hebt, vooral bij helder weer! Wij hadden wat minder geluk, maar ook konden wij super ver kijken! Hier komen wij nog wel een keer terug bij mooi weer!!

Het mooie Ilia Lake

Het mooie Ilia Lake bestaat pas een paar jaar en is destijds kunstmatig gevormd. Het meer werd vernoemd naar een bekende Georgische schrijver en politiek figuur, namelijk Ilia Chachavadze. 

Deze plek is vooral bij de lokale bevolking erg geliefd, het is een heerlijke plek om je even op vakantie te voelen. Er is veel te doen, je kan als bezoeker heerlijk uitrusten op de boulevard, of in een café, restaurant, ook zijn er hotels gelegen bij het meer. Je kan er wandelen, fietsen en zelfs is er een tennisbaan. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin, kortom een heerlijke plek om bij te komen of te picknicken. 

Kvareli is een heerlijke plek!

Na alle bovengenoemde hoogtepunten is Kvareli een leuke plek om van daaruit op ontdekking te gaan in deze mooie regio. Het is een leuk stadje waar je ook heerlijk kan eten en drinken. Je vindt er leuke winkeltjes en je hebt er goede supermarkten. Er zijn zat leuke hotels, appartementen of guesthouse te vinden en de mensen zijn er super aardig en behulpzaam. 

Laat je verassen en ga op ontdekking in Kvareli en omgeving!

Hoe kom je in Kvareli?

Kvareli ligt op ongeveer 140 kilometer van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Je doet er met de auto ruim 2 uur over. Vanaf het vliegveld is het dichterbij, ongeveer 130 kilometer. 

Je kan ook via Telavi rijden, dan rij je nog een heel mooie pass, namelijk de Gombori Pass. Dit is ook ruim 2 uur rijden. Je kan je reis vervolgen naar Sighnaghi, dit echt een super leuk, romantisch dorpje die je niet mag missen tijden je reis door Kakheti!

Ook is het mogelijk om per minibus naar Kvareli af te reizen, in Kvareli heb je een busstation. Voor een kaartje betaal je rond de EUR 4 per persoon. De reis met een minibus duurt wel iets langer dan met een auto aangezien hij overal stopt.  

Heb je geen (huur) auto tot je beschikking, dan kun je de omgeving het beste verkennen per taxi. Bespreek van te voren een prijs. Vaak is het ook handig om bij je verblijf door de eigenaar een taxi te laten regelen en de prijzen af te spreken. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaald.  


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Reisfavorieten voor thuis

Reizen is voor ons de leukste gezamenlijke hobby die er is! Hoe leuk is het om thuis na te genieten van alles wat je hebt meegemaakt. Dat kan d.m.v. een mooie foto op de muur, verschillende leuke accessoires in huis, fotoboeken etc. Als je er dan al naar kijkt, kun je nog even nagenieten van je mooie reis of alweer dromen over je volgende bestemming. Heerlijk toch!

Lees meer »

De 40 leukste reisspelletjes

In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).

Lees meer »

Gekke en leuke reisgadgets!

Gekke en leuke gadgets, wat je gelijk doet denken aan reizen of aan een vakantie! Gadgets die je misschien mee kan nemen in de koffer of in de camper of voor je eigen tuin. In ieder geval krijg je de reis en of vakantiekriebels alweer te pakken! Hoe fijn! Kijk onderstaand voor onze leuke lijst gekke en leuke gadgets!

Lees meer »

Onze favoriete producten voor op reis!

In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.