De Drievuldigheidskerk van Gergeti bij Stepantsminda (Kazbegi)

Gepubliceerd op 13 september 2022 om 10:00

Algemene info over Stepantsminda (Kazbegi)

Stepantsminda is een klein, charmant dorpje in de Mtskheta-Mtianeti regio, het noorden van Georgië en ligt op 1700 meter hoogte aan de voet van de berg Kazbek in de Grote Kaukasus. De berg Kazbek heeft een hoogte van 5047 meter en is één van de hoogste bergen van de Kaukasus, gelegen aan de grens tussen Georgië en Rusland. Georgiërs noemen de berg Mkinvari wat gletsjer of ijsberg betekent. De Kazbek ligt in een groep van vulkanische bergen en op de hellingen liggen een aantal gletsjers.

In Stepantsminda wonen een kleine 1400 mensen. Door het dorpje loopt de Georgian Military Highway, die begint in de hoofdstad van Georgië, Tbilisi.

De drievuldigheidskerk van Gergeti

De Drievuldigheidskerk van Gergeti (Gergeti Trinity Church en de Georgiërs noemen het Gergeti Tsminda Sameba}  is een Georgisch-orthodoxe kerk en ligt op een hoogte van 2170 meter boven Stepantsminda.

Stepantsminda heette voorheen Kazbegi en nog steeds noemen de mensen het Kazbegi. Sinds 2006 kreeg het zijn originele naam Stepantsminda terug.

Gergeti Trinity Church werd gebouwd in de 14e eeuw. Er is niet veel bekend over de kerk en zijn geschiedenis. In een gids uit 1906 staat dat de kerk werd gebouwd op de plaats waar vroeger heidense afgoden werden aanbeden. In de 18e eeuw werd de kerk een opslagplaats voor de belangrijkste Georgische relikwieën die hierheen werden vervoerd tijdens de Perzische invasie naar Tbilisi. In het begin van de 20e eeuw had de Sovjetregering de kerk gesloten en pas in de jaren negentig werd ze teruggegeven aan de Georgisch-Orthodoxe kerk. Maar lange tijd was het een populair tussenstop voor reizigers op de weg die Rusland en Georgië met elkaar verbindt. 

Viewpoint op de Drievuldigheidskerk van Gergeti

Net voordat je aankomt op de parkeerplaats bij de Drievuldigheidskerk van Gergeti, rijd je langs het vieuwpoint op de Drievuldigheidskerk. Het is een grote parkeerplaats, waar ook wel eens campers geparkeerd staan. Hier moet je even stoppen, je hebt hier namelijk een te gek uitzicht op Gegeti Trinity Church.

Prachtige uitzichten vanaf de Drievuldigheidskerk van Gergeti

Eenmaal boven kun je genieten van de prachtige uitzichten en de besneeuwde bergtoppen. We zijn er nu 3 keer geweest, een keer in November, Mei en in augustus en in elk seizoen is het adembenemend mooi. In augustus is er geen sneeuw te zien op de enorme bergtoppen. In mei en november wel.

Neem wel een extra jasje mee, op de top kan het er flink waaien. Vanaf de parkeerplaats loop je nog iets omhoog voordat je bij de kerk bent aangekomen, je betaalt geen entree om binnen te komen. 

Hoe kom je bij de Drievuldigheidskerk in Gergeti?

Er zijn natuurlijk zat aanbieders van tours die je naar het mooiste kerkje van Georgië kunnen brengen, meestal zijn dit één- of twee daagse tours. Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid, met een huurauto bijvoorbeeld.

Stepantsminda ligt op iets meer dan 150 km van Tbilisi, je doet er alleen wel drie tot vier uur over om er te komen met de auto. Je hebt verschillende bergpassen en er rijden veel vrachtwagens op deze weg richting Rusland. Het is een prachtige en mooie weg, er is veel te zien. Vooral als je in de bergen rijdt, super mooie uitzichten! Sommige noemen deze weg naar Stepantsminda één van de mooiste snelwegen van de wereld. 

Wanneer je aankomt in Stepantsminda ben je nog maar 11 km verwijderd van de Russische grens. Vanuit het dorp heb je een prachtig uitzicht op de berg Kazbek en de Drievuldigheidskerk van Gergeti.

Goed om te weten!

Mocht je al in Stepantsminda zijn, kun je ook per voet naar de top lopen. Je doet er ongeveer een uur over om er te komen.

Het is niet een must om per voet te gaan, je kan ook gewoon naar de top rijden over een prachtige, steile, korte pas. 

Goed om te weten: regelmatig zijn er werkzaamheden aan de pas en kun je dus niet over de geasfalteerde weg naar de top rijden. Er is een nog een alternatieve route, een weg die niet geasfalteerd is en flink veel hobbels en gaten heeft... het is er steil en best gevaarlijk.  Je kan dan per busje (4x4) naar de kerk worden gebracht in ongeveer 10 minuten. De busjes rijden af en aan. Je kan ook zelf naar de top rijden. Toen wij er voor het eerst waren, zeiden ze tegen ons dat we ook zelf mochten rijden, we hadden immers een 4x4. Dit hebben we gedaan en dit doen we echt nooit meer! De kans op een lekke band is met 75% gestegen of je rijdt echt je auto rechtstreeks naar de garage. Het is een uitdagende weg (lees gevaarlijk). Het lijkt af en toe wel of je in de botsauto's zit... 

We zijn daarna nog 2 keer bij de Drievuldigheidskerk van Gergeti geweest. De 2e keer konden we gewoon via de geasfalteerde weg naar boven rijden. De 3e keer waren er weer werkzaamheden. Wij zijn toen met het busje gegaan en tijdens de rit bevestigde onze keuze weer dat het goed is om je te laten rijden.

Aan te raden is om wat langer in Stepantsminda te blijven, je kan hier super mooie hikes lopen, er zijn watervallen en je kan hier ook een hele mooie helikoptervlucht maken, je moet dan wel even flink in de buidel tasten.  

Als je zoekt in de top 10 bezienswaardigheden van Georgië dan staat Stepantsminda (of gewoon Kazbegi) en de Drievuldigheidskerk er altijd bij. Je hebt eigenlijk Georgië niet gezien als je hier niet bent geweest. Je kan het goed combineren met Ananuri en Gudauri, allemaal langs de Georgian Military Highway gelegen. Een must see dus!!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Vardzia Cave Monastery, grottenstad in Georgië

De grotstad Vardzia is een grotklooster die je kunt vinden in het zuiden van Georgië. Het ligt in de buurt van Aspindza op de linkeroever van de rivier Mtkvari. Vardzia werd in 1185 gesticht door koningin Tamar. Het waren monniken die de ruimtes uit een steile bergwand hakte en het diende als bescherming tegen de invallen van de Mongolen.

Lees meer »

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

De oudste grotstad van Georgië: Uplistsikhe

In Georgië kun je heel veel ‘grotsteden’ bezoeken. Eén van de bekendste grotten zijn David Gareja, of Vardzia maar Uplistsikhe is er ook één die je niet mag overslaan! David Gareja is wat opvallender, Vardzia is wat uitgestrekter maar Uplistsikhe is de oudste grotstad en sommige bouwwerken dateren zelfs uit de ijzertijd. Deze ruïne werd waarschijnlijk bewoond door gewone mensen, de handelaar en niet door royalty’s of monniken. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.