Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Gepubliceerd op 13 september 2022 om 10:00

Algemene info over Sighnaghi

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

De economie bestaat dus uit toerisme, het produceren van wijn en traditionele tapijten. Het is een stadje die je echt niet mag overslaan bij een bezoek aan deze regio. Je kan er zo een paar dagen verblijven wil je even tot rust komen en genieten van al het moois om je heen. Ben je een fanatieke reiziger dan is een nachtje ook al wel voldoende. 

De 4 kilometer lange stadsmuur van Sighnaghi!

De stadsmuur van Sighnaghi, deze is echt niet te missen. Sighnaghi is in de 18e eeuw gebouwd en er is toen ook een grote stadsmuur rondom de stad aangelegd. Deze stadsmuur heeft 23 wachttorens en is 4 kilometer lang

Wanneer je Sighnaghi komt inrijden, rijd je door een grote poort, dit is één van de zes stadspoorten. De stadspoort is uiteraard verbonden aan de stadsmuur. Je bent nu binnen de stadsmuren in het mooie Sighnaghi! 

Het leuke is dat je de stadsmuur voor een gedeelte kan beklimmen en je er een stuk overheen kan wandelen. Uiteraard heb je fantastische uitzichten over de groene vallei en het besneeuwde Kaukasusgebergte.

Aan het einde van de muur bevinden zich leuke restaurantjes waar je heerlijk even kunt bijkomen en kunt genieten van de omgeving. 

Het oude centrum van Sighnaghi, Old Town!

Zoals eerder gezegd is Sighnaghi een mooi, klein en gezellig stadje. Je vindt er leuke cafe's en restaurants met prachtige uitzichten. Je kan leuke souvenirs kopen bij één van de vele winkeltjes. Ook zijn er genoeg hotels, guesthouse of appartementen te vinden. 

Middenin het stadje bevindt zich een leuk park met een speeltuin, onze kids vinden dit natuurlijk geweldig. Je komt er veel locals tegen, super leuk dus!

Verder vind je er leuke kronkelende straatjes met leuke lieve huisjes. Je vindt er wijnhuizen waar je de lokale wijn kunt proeven. Er wordt hier en daar nog wel wat gerenoveerd, je vindt er nog wel vervallen huisjes maar dat wordt steeds minder. De mensen hier zijn heel lief en behulpzaam net als overal in Georgië. 

In de zomer zijn er veel toeristen te vinden, wij waren er in het voorjaar en dan is het net iets rustiger. 

Voor de avonturiers onder ons kun je over de rivier de omgeving per zipline verkennen. Ook kun je in het centrum een quad huren en op verkenning gaan. Super leuk en genoeg te doen dus!

Het klooster van St. Nino in Bodbe, ook wel het Bodbe-Klooster genoemd!

Eén van de hoogtepunten in de omgeving van Sighnaghi, op ongeveer 2 kilometer, is het Bodbe Klooster (Bodbe Monastery). Het klooster van St. Nino in Bodbe is een Georgisch-orthodox kloostercomplex en de zetel van de bisschoppen van Bodbe. 

Het klooster is gebouwd in de 9e eeuw en in de 17e eeuw is het flink gerenoveerd. Nu is het klooster een actief nonnenklooster en wordt het volledig onderhouden door de nonnen. Het is één van de belangrijkste bedevaartsoorden in Georgië. 

Het is echt een prachtig mooi klooster, om het klooster heen is alles mooi aangelegd met planten en bloemetjes. Toen wij er waren stond alles heel mooi in bloei. Je hebt er bij mooi weer fantastische uitzichten op de Alazani-vallei en de bergen van de Grote Kaukusus.

Bij het klooster is er zat parkeerruimte, heel veel zelfs aangezien er bussen vol met toeristen komen (vooral in het hoogseizoen). Dichtbij de parkeerplaats bevinden zicht terrassen en kun je kleine versnaperingen kopen.

Het Bodbe Klooster is elke dag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Zorg wel voor bedekte kleding, vooral voor de vrouw. 

Op het terrein staan bordjes richting the Holy Spring, dit is een heilige bron waar je je kan onderdompelen met geneeskrachtig koud water. Het is echter wel een wandeling van 45 minuten naar beneden (700 treden). Met kleine kinderen is dit niet te doen, wij hebben een dag later de Holy Spring bezocht met de auto. Wat ons betreft kun je deze overslaan want het stelt niet veel voor en toen wij er waren was het hekje naar de bron dicht... Heb je tijd zat en geen kinderen bij je ;), het is wel een mooie wandeling vanuit het klooster door de prachtige kloostertuin. 

Wat ons betreft mag je het klooster echt niet overslaan en is dit echt één van de hoogtepunten in de omgeving van Sighnaghi! 

Overnachten in Sighnaghi

Genoeg te doen in Sighnaghi, ook kun je heel makkelijk hier vandaan de omgeving verkennen, deze is echt fantastisch mooi. 

Wij hebben geslapen op twee verschillende plekken, namelijk bij Emilia. Dit is een leuk appartement met een hele gastvrije eigenaar. Als je wil kan hij ook voor je koken. Het enige wat we misten was een 'buiten' (een balkon of tuin). Ook hebben we geslapen bij Nato & Lado, dit is meer een guesthouse en ligt heel centraal. De eigenaresse is super vriendelijk en je krijgt er uiteraard wijn! Ze laten je lekker je gang gaan wat wij heerlijk vinden. Een super leuk balkon heb je er waar je heerlijk kan eten en chillen. Wij waren er in het voorjaar en bijna de enige gasten, we denken dat het er wel druk zal zijn in het voorjaar, maar dat is natuurlijk ook erg gezellig!

Een leuke tip voor een mooi verborgen terrasje is Salomea. Dit is een familierestaurant waar je ook gewoon wat kan drinken. Je hebt er een fantastisch uitzicht over het stadje, de mensen zijn heel vriendelijk en de kinderen mochten mee de keuken in ;). Super leuk!

Wij komen zeker weten terug in Sighnaghi!

Hoe kom je in Sighnaghi?

Vanaf het vliegveld van Tbilisi is het nog geen 100 kilometer naar het mooiste stadje van Georgië, namelijk Sighnaghi. Met een gewone auto doe je er iets meer over dan anderhalf uur. 

Vanuit Tbilisi Samgori (groot station) kun je een minibus pakken naar Sighnaghi, je betaalt ongeveer EUR 3 per persoon, echter doe je er wel een uur langer over. 

Je kan natuurlijk ook een taxi nemen, misschien kan je een taxi met iemand delen.

Ook kun je Sighnaghi aandoen via een dagtocht vanuit Tbilisi, maar wij vinden dit super zonde! Je moet de sfeer van het stadje minimaal een volledige dag inclusief overnachting meemaken. 

De omgeving kun je het beste verkennen met een (huur) auto. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben, kun je dit ook per taxi doen. Bespreek van te voren een prijs. Vaak is het ook handig om bij je verblijf door de eigenaar een taxi te laten regelen en de prijzen af te spreken. Zo weet je zeker dat je de juiste prijs betaald.  


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.