Blog #12 Zoveel te vertellen...!!

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 17:43

25 mei 2022

Waar moeten we beginnen... we hebben alweer zoveel meegemaakt en de tijd vliegt voorbij! We vervelen ons echt niet, we maken zat mee en geen één dag is hetzelfde! We zijn nu meer dan een half jaar in Georgië en we hebben het gevoel dat we nu drukker zijn dan ooit, haha! We hopen dat alles goed gaat met jullie!! Met ons in ieder geval wel!!

Onze laatste blog was eind maart... (whaa), toen had het zoveel gesneeuwd! Gelukkig ging dat vrij snel weg, alhoewel het wel veel sneeuw was!! Je zag ineens (lege) beekjes volstromen met water (oh daarom was dat een leeg beekje), de rivier steeg enorm en het water raasde de rivier door, super mooi gezicht! 

Per 1 april wonen we bij onze familie, in de aanbouw. Een apart stuk wat ze aan het bouwen zijn, we kunnen daar in 2 kamertjes slapen, super fijn! Het scheelt ons wat geld voor het guesthouse en benzine. We gingen toch best vaak heen en weer. Voor de kids is het echt een paradijs! Een grote boerderij met hun neefjes en nichtjes! Iedereen vond het geweldig en het is erg gezellig. Ook zijn we nu 5 min van ons huis verwijderd, zo kunnen we snel heen en weer en wat langer blijven als we willen. 

Na bijna 10 weken kwamen eindelijk de werkmannen weer! Yeahh! En gelijk op dag 1 was het raak, we moesten enorm sjouwen met materiaal, de stroom deed het niet en toen kwam ook nog de kozijnenman... whaa!! Voorbij met de rust, maar ook wel weer lekker. De kozijnen zaten er op dag 1 al in, dat ging heel snel! We hadden gelukkig een kleine generator waardoor de mannen door konden. Op dag 2 hadden we nog geen stroom en toen hoorde we ineens dat er een stroompaal in de rivier was gevallen, whaaa!! En omdat het water zo hoog stond gingen ze niet gelijk aan de slag. Er kwam gelukkig mooi weer aan en zodra het water in de rivier ging zakken zouden ze de paal uit het water gaan vissen... Dat kan natuurlijk alleen maar in Georgië!! Nadat we gehoord hadden dat de stroompaal in het water lag is Christiaan gelijk met zijn neef naar Tbilisi gereden voor een enorme generator, de werkmannen konden niet verder namelijk. Ze werken hier met een compressor etc en dat kan een kleine generator niet aan. We hebben de werkman dus wat moeten vermaken met chacha (Georgische wodka) en muziek! Dat heeft geholpen, hij lag in de middag al in te pitten!! haha... De volgende dag kon hij gelukkig aan het werk en hij heeft flink gebikkeld de afgelopen 2.5 week. Hij is nu een paar dagen naar huis en als het goed is komt hij eind deze week weer met nieuw materiaal! Het huis schiet dus weer iets op, de binnenkant is bijna helemaal afgetimmerd, inclusief plintjes. De buitenkant moet nog worden afgewerkt, laminaat, electra, badkamer moet helemaal nog en de keuken... 

Inmiddels hebben we de trampoline ingegraven en zijn we bezig met een zandbak. 

Ook hebben we in april dé wijnstreek van Georgië ontdekt, Kakheti. Deze regio ligt in het zuidoosten van Georgie en we kunnen je zeggen dat het echt een geweldig mooie regio is! Het is daar een paar graden warmer en alles was al groen en stond al in bloei, extra mooi dus! In de verte zag je de besneeuwde toppen van de Kaukasus gebergte en daarvoor de groene mooie valleien. We hadden mooi weer, dus we hadden prachtige uitzichten.

We zijn een paar dagen bij een goeie vriend van onze familie geweest in Kvareli, we mochten drie nachtjes bij hem in huis slapen, super gezellig. Hij kan ook best goed Nederlands praten, dus super leuk en ons Georgisch is weer iets bijgespijkerd ;). 

Christiaan mocht zelfs bij de buurman (de garageman die onze auto nog wat heeft gefixt) eten. Het was een paar dagen voor Orthodox Pasen en dat is een heel feest! Hier in Georgië is het dan een gewoonte om met je familie en vrienden te proosten en te eten. Er is dan een Tamada (dat is een toost meester) die elke keer een lange toost opzegt en vervolgens moet er natuurlijk flink gedronken worden, haha en gegeten. Christiaan had geluk, die vriend had de volgende dag een drukke dag dus ze konden er tussenuit sneaken ;). Maar Christiaan vond het wel super leuk om het meegemaakt te hebben (het is een hele eer als je erbij mag zitten, vooral op een feestdag schijnt). Er zit een heel systeem in het proosten. De eerste toost is meestal op God (je moet dan wel je hele glaasje leegdrinken), de tweede op de vrede, de derde op je kinderen bijv., de vierde op de doden etc... zo gaat dat maar door... Je moet ook zeggen wat je van een ander vindt, wat je zo waardeert in hem etc, dat is wel mooi alleen er wordt flink veel gedronken met meestal slecht spul ;). Jerrycans vol staan er met wijn, chacha etc... een halve koe of hert ligt er klaar om later op de BBQ heerlijk bereidt te worden. Jammer voor Christiaan dat hij geen vlees eet!

We zijn naar prachtige meren geweest, naar kathedralen, naar dorpjes en steden waaronder Telavi. Na die drie dagen zijn we doorgetrokken naar een super leuk dorpje Sighnaghi. We zijn daar 4 nachten geweest en in 2 aparte hotels/appartementen geslapen. We zijn in een woestijngedeelte geweest waar we op zoek waren naar kleine modder-vulkaantjes, alleen toen we er bijna waren durfde we niet verder, we hoorden wat rare geluiden aan de auto en we waren in de the middle of nowhere waar we ook nog geen eens bereik hadden, met drie kleine kids leek het ons niet verstandig om door te rijden... en maar goed ook. De volgende dag toen we terug wouden rijden, deed de auto het na een paar kilometer niet meer! Oeps!! De auto is afgevoerd met een auto-ambulance naar die vriend van ons, naar zijn buurman die garageman is ;). De kids spotten nog wel een schildpad, wauw!!

Dit keer boeken we een appartementje zodat de auto gemaakt kan worden, super leuk ook! We hadden geluk dat we met 2 auto's waren, omdat de andere auto al voor een reparatie daarheen moest... maar nu was de andere kapot! Whaaa!! Een dag later konden we gelukkig naar huis!

Begin mei hadden we een feestweekend! Christiaan werd op 7 mei alweer 33 jaar en een dag later werd onze kleine, grote Luuk alweer 3 jaar! We hebben taart gebakken en ze kregen beide flink wat cadeautjes!! Dat moest natuurlijk gevierd worden!!

We zijn nu net weer terug van ruim een week vakantie door Georgië! Uit Nederland kwamen twee goeie vrienden van Christiaan overgevlogen. Ze bleven hier precies een week en we hebben echt flink gereisd! Elke dag sliepen we ergens anders en onze kids gingen mee op pad. We hebben bijna 1000 kilometer gereden en wat was het prachtig en mooi. Echt geweldige routes gereden, mooie dingen gezien en daarnaast was het nog super gezellig met Rowan & Tobias!! We hebben ons huis kunnen laten zien en waar we nu leven, ook hebben we een nachtje in ons guesthouse geslapen waar we 5 maanden hebben gewoond en we hebben gegeten met de eigenaar Mamuka en zelfs nog een feestje gebouwd! We hebben zelf ook allemaal nieuwe dingen gezien en Georgië is echt nog mooier dan we dachten! Rowan & Tobias, super leuk dat jullie er waren en dat we jullie een stukje Georgië konden laten zien!!!

Er is natuurlijk veel meer gebeurd, onze auto (van het ongeluk) is weer gemaakt, er zijn nog een paar dingetjes... maar dat wordt nog gefixt!

Christiaan heeft onlangs een kalfje gered, er bleek een kalfje op de berg geboren te zijn... De neefjes en nichtjes hebben de moeder koe naar huis gebracht en Christiaan heeft het kalfje naar huis gedragen. Wow! Hij leeft nog en doet het super goed! Ook zijn er hele kleine poesjes geboren, superlief!

We hebben af en toe nog wat schietles... Antoinet moest zich laatst even bewijzen bij de werkmannen... gelukkig schoot ze in één keer raak! Dat vonden ze natuurlijk geweldig!

In deze tijd van het jaar zie je veel grote schaapskuddes voorbij trekken, ze komen bijvoorbeeld vanuit de wijnstreek en trekken hier de bergen in. Enorme kuddes lopen hier langs met wat koeien en paarden. Mooi om te zien. We maken hier genoeg mee ;). 

De komende tijd zijn we hopelijk druk met ons huis, we willen weer veel gaan schrijven voor onze website aangezien we op veel nieuwe plekken zijn geweest! Ook gaat Antoinet op zoek naar een job op afstand ;). Hopelijk kan ze iets leuks vinden voor 16 - 20 uur per week. Mocht je iets leuks weten, laat het ons weten! De gouden tip wordt uiteraard beloond met een leuke Georgische verrassing ;).  

Tot snel weer!!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

Het prachtige Bodbe Klooster in Sighnaghi!

Het klooster van St. Nino in Bodbe, ook wel het Bodbe Klooster (Bodbe Monastery) ligt in het zuidoosten van Georgië, in de regio Kakheti, op 2 kilometer van één van de mooiste stadjes van Sighnaghi. Dit klooster is echt één van de hoogtepunten in deze regio en dus een must see! 

Lees meer »

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

Wat mag je niet missen in het mooie Kvareli?

Kvareli (Qvareli) is een stad in het noordoosten van Georgië en het ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). Het ligt aan de voet van het Kaukasusgebergte, dus bij mooi weer heb je prachtige plaatjes met de besneeuwde toppen van de Kaukasus en op de voorgrond de groene valleien met de enorme wijnvelden. Kvareli ligt op 450 meter boven de zeespiegel en in de stad wonen ongeveer 8000 mensen. 

Lees meer »

Wat is er te doen in Telavi?

Telavi is de hoofdstad van de regio Kacheti in Georgië en ligt in het hart van de regio Kakheti. Telavi telt ruim 20.000 inwoners. Telavi ligt in de mooiste Alazani-vallei op de helling van de berg Tsivi-Gombor. De stad ligt op 490 m boven de zeespiegel, dus de lucht is er fris en zuiver.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Alike
2 jaar geleden

Wauwwwww! Prachtige foto’s en wat een avonturen. Alles is nieuw en onbekend! Jullie huis schiet ook al op, mooi! Kijk uit naar het volgende verhaal, veel liefs!!

Lyda
2 jaar geleden

Ik kan zien dat jullie het erg naar je zin hebben. Wat is de natuur daar toch mooi, is er ook veel toerisme in jullie streek?
Gelukkig gaat de bouw van jullie huis nu ook weer door.
Tot devolgende keer
Liefs👋