Het mooie Vashlovani National Park (Dedoplistskaro)

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 10:54

Algemene info over het Vashlovani National Park in de regio Kakheti!

Het park Vashlovani (Vasjlovani) is een nationaal park in het uiterst zuidoostelijke deel van Georgië in de regio Kakheti. Het ligt tegen de grens van Azerbeidzjan. 

Het Nationale Park is als reservaat opgericht in 1935 om de bijzondere bossen te beschermen en in 2003 is dit gebied uitgebreid en kreeg het de status van Nationaal Park. Het is een geweldig mooi, uniek en verrassend gebied, Georgië heeft zoveel verschillende natuursoorten, je kijkt je ogen uit! En dit gebied behoort echt wel tot een geweldig stukje Georgië!

Deze regio is (nog) niet populair bij de toerist, dit komt met name (denken we) dat er nog geen asfaltwegen liggen, het is een hele rit om er te komen maar we kunnen je zeggen... wil je Georgië leren kennen zoals het 20 tot 30 jaar geleden op heel veel plekken nog was? Dan ben je op de juiste plek en wat is het hier mooi!

In deze regio heerst er een droog klimaat, je vindt er diverse landschappen. Er is woestijn, uitgestrekte savanne met pistachebomen, kale plateaus, beboste bergen, loofbossen, canyons, een kronkelende rivier die de grens met Azerbeidzjan vormt en zelfs kleine moddervulkanen. Wow! Dit mag je eigenlijk niet missen! Wij zijn op pad geweest!!

Vashlovani National Park

Dedoplistsqaro (Dedoplis Tskaro) is een goeie uitvalbasis!

Het beste kun je alles bereiken vanuit de stad Dedoplistskaro, het is alleen niet echt een leuke stad. Het moet echt nog ontdekt worden maar vanuit deze stad ben je overal wel dichtbij. Het is dus een goeie uitvalbasis. Het stadje Sighnaghi daarentegen is een super mooi en toeristisch stadje, alleen ligt dit nog op 36 kilometer rijden (ongeveer 40 minuten). Je bent dus vanaf hier langer weg, mocht je de tijd hebben kun je alles over meerdere dagen verspreiden. 

Het prachtige zoutwatermeer, Kochebi Lake!

Het Kochebi Lake is te vinden op ongeveer 4 kilometer rijden van Dedoplistskaro (6 min rijden) in de regio Kakheti. Het is een verharde weg, dus goed te rijden. Wil je om het meer rijden, dan rijdt  je op een onverharde weg maar dat is ook goed te doen. 

Kochebi Lake is een prachtig meer, vooral bij zonsondergang. Wij waren er overdag dus helaas hebben we dat niet gezien. Het water in het meer is heel zout en er wordt gezegd dat het water genezende krachten heeft. 

Het is een leuke en mooie stop en als je in de buurt bent mag je deze niet overslaan. 

Onderweg kwamen we zelfs een schildpad tegen, geweldig!!! Onze kids vonden het zeer interessant en grappig. 

Kochebi Lake

Het oude Khornabuji Castle dichtbij Dedopliststkaro!

Het Khornabuji Castle ligt op een prachtige plek in de regio Kakheti in Georgië, op 3 kilometer rijden van het stadje Dedoplistskaro. Het kasteel is ook wel bekend als het kasteel van koningin Tamara, of Choeti. Het is een heel oud kasteel, het is oorspronkelijk gebouwd aan het einde van de 1e millennium voor Christus. 

Het ligt dus op 3 kilometer rijden maar je rijdt over een onverharde weg. Je kan er via twee kanten komen, vanaf Karaghaji en vanaf Dedoplistskaro. Wij hebben gereden vanaf Dedoplistskaro en ook zijn we via die kant weer terug gereden. Je kan nadat je het Khornabuji Castle hebt bezocht ook doorrijden naar Karaghaji maar je hebt dan echt wel een 4x4 nodig. Wij hebben eerder het rondje Karaghaji - Souvignon Blanc Vineyards - Dedoplistskaro gereden (zie kaart hieronder). Dit is ook echt een hele mooie route! Maar allemaal onverhard, neem dus de tijd. Het is geen straf om in deze mooie ongerepte natuur te rijden! 

Ook kun je lopend naar het Khornabuij Castle, wanneer je met een taxi gaat of wordt afgezet door een touringbus dien je het laatste stuk te lopen. Het is een pittige klim maar wel een mooie. Trek je goeie wandelschoenen aan en neem vooral water mee!

Het Khornabuji Castle ligt op een hele mooie plek in Georgië. Je kan er makkelijk parkeren en het kasteel en de omgeving lopend verkennen. Het is er prachtig en omdat het kasteel wat hoger gelegen is heb je adembenemende uitzichten. Zorg wel dat je voldoende water (drinken en eten) bij je hebt, je kan er namelijk niets kopen en het kan er behoorlijk warm zijn. Het is leuk om er even te picknicken en te chillen in het gras.  

De St. Elia mountain in het prachtige Vashlovani National Park!

St. Elia-klooster ligt op ongeveer 3 kilometer van het stadje Dedoplistskaro in de mooie regio Kakheti in Georgië. Het klooster is goed bereikbaar via een verharde weg en het ligt op een kalkstenen rots van de berg Elias. 

Je kan het kerkje uit lopend bereiken, deze ligt op 60 meter hoogte in het midden van de rots.

Archeologische opgravingen bewijzen dat de tempel van St. Elia in de VI eeuw bestond, maar de exacte datum van de bouw is onbekend. De restauratie ervan was waarschijnlijk in 2006.

Het is een prachtige omgeving weer met super mooie uitzichten. 

Het geweldige Dalis Mta Reservoir in het Vashlovani Park!

Het Dalis Mta Reservoir ligt in het oostelijke deel van Georgie in de regio Kakheti op 37 kilometer afstand van de stad Dedoplistskaro. Het is een prachtig waterreservoir, door de mens gemaakt en gebouwd op de Iori-rivier. 

De berg aan de kust van het reservoir heet Dalis Mta. 

Het is een geweldig mooi, uniek en verrassend gebied. De omgeving is prachtig en zo afgelegen. Je komt er bijna niemand tegen, wat jeeps en misschien een schaapskudde. Er leven hier vele soorten dieren en vooral de vogelspotters hebben geluk, die kunnen zich hier helemaal uitleven. Wij spotten hier weer een schildpad, ongelofelijk zeg!!

Vanaf Dedoplistskaro is het maar 37 kilometer, maar vergis je niet!! Het hele stuk is onverhard en daarnaast maak je regelmatig een stop om een mooie foto te maken ;). Je doet er dus zo 1.5 tot 2 uur over. Maar het is een fantastisch mooie route! 

Tips:

Ga niet te laat, rij op tijd naar het Dalis Mta Reservoir en omgeving! Je hebt namelijk bij het Dalis Mta Reservoir geen bereik meer.  Dus mocht er wat gebeuren, denk aan autopech, dan heb je nog tijd zat!

Neem genoeg eten en drinken mee, je kan echt niets kopen onderweg. Zorg dat je een reservewiel (plus krik) bij je hebt. Mocht je een lekke band krijgen, kun je deze vervangen. 

En als laatste, geniet vooral van de ongerepte natuur in het (voor heel veel nog) onontdekte Georgië!

De Takhti-Tepha Mud Volcanoes in het Vashlovani National Park!

Als je vanaf Dalis Mta Reservoir iets meer doorrijdt kom je uit bij Takhti-Tepha Mud Volcanoes. Het is ongeveer 13 kilometer rijden, maar echt je rijdt er echt wel 40 minuten/of meer over. 

Wij hebben een poging gedaan om erheen te rijden, maar we hadden ons vergist in de tijd. We waren zo vaak uitgestapt om een foto te maken/om wat te drinken (voor de kids) dat we dachten dat we er allang waren. Daarnaast begon onze jeep geluiden te maken waar we best van schrokken. Je rijdt echt off road en de wegen/paden op veel plekken zijn echt slecht. Je hebt geen bereik meer, dus je navigatie laat je vaak in de steek (Google Maps/Maps.me). We hadden besloten om terug te rijden. Toen we bij het Dalis Mta Reservoir kwamen (minder dan 40 min), wisten we dat we er nog niet waren geweest... Maar omdat we 3 kleine kinderen bij ons hadden en een jeep wat geluid maakte zijn we helemaal teruggereden. Achteraf maar goed ook, de volgende dag reed onze auto niet meer... Whaaa! Goed besluit maar toch een beetje spijt, we gaan echt nog een keer terug om de moddervulkanen/vulkaantjes te zien! Het moet er prachtig zijn. 

De omgeving is echt fantastisch mooi en echt de moeite waard!

Eagle Gorge Natural Monument dichtbij Dedoplistskaro!

Eagle Gorge Natural Monument ligt op 2 kilometer afstand van de Georgische stad Dedoplistskaro wat ligt in de oostelijke regio Kakheti.

Het natuurmonument bestaat uit twee locaties, een kalkstenen rotskloof en een nabijgelegen bosgebied, waar in de 5e eeuw het fort Khornabuji werd gebouwd. Deze prachtige locaties zijn opgenomen in de beschermde gebieden van Vashlovani. 

In dit gebied leven wel meer dan zestig soorten vogels, waaronder de zwarte ooievaar en de Vale Gier. Vogels spotten kun je hier dus als de beste!

Overnachten in het Vashlovani National Park!

Een reis naar Vashlovani National Park is echt de moeite waard zoals je hebt kunnen lezen, het vereist alleen wel wat voorbereiding. 

Zo heb je echt een een 4×4 voertuig nodig! Het Park bestaat namelijk uit honderden kilometers en grotendeels zit je in de auto. Hier en daar is er wel een mogelijkheid voor een korte wandeling maar dat is alles. 

Neem genoeg eten en drinken mee, maar denk ook aan een reserveband en een krik voor de auto. Dit hebben de meeste auto's natuurlijk wel, maar check dit wel voordat je het park in gaat. Zorg voor voldoende opgeladen telefoons en/of een volle powerbank. Je gaat een gebied in waar niet altijd bereik is. 

In het Vashlovani Park zijn ook mogelijkheden om te slapen. Je kan natuurlijk slapen in het stadje Dedoplistskaro maar je kan ook in het park zelf overnachten. Het Vashlovani Visitor Centre in Dedoplistskaro biedt kamers voor 40-60 GEL per nacht. Ze hebben een gedeelde keuken die je kunt gebruiken, maar ze bieden geen maaltijden aan. Boek direct bij Nino in het bezoekerscentrum.

Daarnaast is kamperen een andere optie, bij het Visitor Centre kun je een kaart krijgen waar je precies mag staan. Kamperen in het Vashlovani Park kost zo'n 5-10 Lari per persoon. Hier kan je ook kampeerspullen huren zoals een tent, slaapzak, slaapmatje etc. 

Tussen oktober en mei is een andere accommodatie in het park geopend, namelijk de boerderij van Soso Shetidze, Dit is ongeveer 3 km ten zuiden van het dorp Kasritskali. Ontbijt en diner worden verzorgd en het is ook mogelijk om te gaan paardrijden. Reserveren kan via hun website.

Nog een andere optie en voor ons een te gekke optie, is het huren van een 4x4 camper. Je kan dan volledig zelf op pad en je hoeft geen accommodatie te huren of te zoeken. Kijk voor meer info op deze website. Te gek hoor!

Als laatste optie kan je natuurlijk een 4x4 huren (kan ook met chauffeur) of je kan deelnemen aan een tour. Kijk op de volgende website voor verschillende tours.

Er is dus genoeg te beleven en te doen in dit bijzondere stukje van Georgië! Het is een fantastisch gebied en wij willen hier zeker terugkomen om nog meer op ontdekking te gaan. 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

Het prachtige Bodbe Klooster in Sighnaghi!

Het klooster van St. Nino in Bodbe, ook wel het Bodbe Klooster (Bodbe Monastery) ligt in het zuidoosten van Georgië, in de regio Kakheti, op 2 kilometer van één van de mooiste stadjes van Sighnaghi. Dit klooster is echt één van de hoogtepunten in deze regio en dus een must see! 

Lees meer »

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

Wat mag je niet missen in het mooie Kvareli?

Kvareli (Qvareli) is een stad in het noordoosten van Georgië en het ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). Het ligt aan de voet van het Kaukasusgebergte, dus bij mooi weer heb je prachtige plaatjes met de besneeuwde toppen van de Kaukasus en op de voorgrond de groene valleien met de enorme wijnvelden. Kvareli ligt op 450 meter boven de zeespiegel en in de stad wonen ongeveer 8000 mensen. 

Lees meer »

Wat is er te doen in Telavi?

Telavi is de hoofdstad van de regio Kacheti in Georgië en ligt in het hart van de regio Kakheti. Telavi telt ruim 20.000 inwoners. Telavi ligt in de mooiste Alazani-vallei op de helling van de berg Tsivi-Gombor. De stad ligt op 490 m boven de zeespiegel, dus de lucht is er fris en zuiver.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.