De oudste grotstad van Georgië: Uplistsikhe

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:13

In Georgië kun je heel veel ‘grotsteden’ bezoeken. Eén van de bekendste grotten zijn David Gareja, of Vardzia maar Uplistsikhe is er ook één die je niet mag overslaan! David Gareja is wat opvallender, Vardzia is wat uitgestrekter maar Uplistsikhe is de oudste grotstad en sommige bouwwerken dateren zelfs uit de ijzertijd. Deze ruïne werd waarschijnlijk bewoond door gewone mensen, de handelaar en niet door royalty’s of monniken. 

Met je kids bij Uplistsikhe!

Je kan er zo een paar uur rond lopen, zelfs met onze kinderen hebben we er misschien wel 2 uur gespendeerd. Ze vonden het geweldig om de trappen op te lopen, de grotten in de lopen, te springen in de gaten en door de tunnels te lopen. Zelfs de jongste van 2 jaar vond het geweldig. Wel moet je ze goed in de gaten houden, je hebt er diepe afgronden en als je niet oplet struikel je maar dat geldt ook voor jezelf ;).

De kamers van Uplistsikhe!

Je hebt er dus geweldige uitzichten, op de rivier en landerijen. De ruïne bestaat zelfs uit zo’n honderden kamers (exacte aantal is onbekend) en kamers die zijn opgegraven uit een vlakke rotswand. Deze kamers werden gebruikt als woonruimte, gemeenschappelijke ruimtes en ceremoniële zalen. Ook in de omgeving, het beste te zien van bovenaf, zie je kleine en grote rotsen van de ruïne.

Hoe kom je bij de grottenstad Uplistsikhe?

Uplistsikhe ligt zo’n 100 kilometer ten westen van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Met de auto rij je vanuit Tbilisi ongeveer 1.5 uur over om er te komen en je kan er gratis parkeren. Vanuit de dichtstbijzijnde stad, Gori, ongeveer 25 km van de grotten, kun je een lokale bus nemen voor ongeveer 2 Lari. Deze bus gaat één keer per uur. Ook kun je vanuit Gori een taxi pakken, voor deze retour rit (inclusief wachttijd) betaal je 30 tot 40 Lari.

Wij gingen met onze eigen auto, pas wel op voor de verkopers op de parkeerplaats. Ze nemen je gelijk mee vanuit de auto, wel moeten we zeggen dat ze heerlijke sapjes hebben, zoals granaatappelsap en de honing is verrukkelijk!

Hoeveel moet je betalen om Uplistsikhe binnen te komen?

Bij de kassa kan je kiezen tussen een toegangskaartje van 15 of 20 Lari per persoon. Het kaartje van 15 Lari is alleen voor binnenkomst, je kan alle grotten bezoeken. Wanneer je het kaartje van 20 Lari koopt, kun je ook het museum in en op het laatst kun je deelnemen aan een wijnproeverij van 4 lokale wijnen van Uplistsikhe met wat lekkernijen, denk aan een kaasje, Georgische snickers, dadels etc. Wij hebben gekozen voor het toegangskaartje van 20 Lari, het museum hebben we overgeslagen, vanwege de kids. Kinderen onder de 6 jaar hebben een gratis toegang.

Je hebt de mogelijk om een Engelssprekende privégids te huren voor 45 Lari, ook kun je een audiogids nemen voor 15 Lari. De bewegwijzering is beperkt, dus een audiogids is wel aan te raden. Wij zelf hebben dat niet gedaan, ook weer vanwege onze kids, we hebben ons vooraf wat ingelezen.

Een wijnproeverij bij Uplistsikhe!

De ruïne en de proeverij afsluitend vonden wij zeer geslaagd. Bij de proeverij hebben ze alleen niets voor de kinderen, dus neem wat te drinken of wat lekkers voor ze mee. Bij de proeverij krijg je wat informatie over de wijnen in 5 tot 10 minuten van een goedsprekende Engelse gids. Daarna mag je 4 wijnen proeven, die gebrouwen zijn in Uplistsikhe met wat lekkernijen erbij. Naderhand heb je de mogelijkheid om een flesje te kopen, de kosten hiervan zijn 40 Lari per fles. Zeker de moeite waard, aangezien je in de avond nog even kan nagenieten van de mooie dag!

Openingstijden van Uplistsikhe!

Net na de kassa bevinden zich de toiletten, dit zijn goeie zit wc’s. De ruïne is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. In de winter gaat deze iets eerder dicht, rond 17.00/18.00 uur. In de zomer is de ruïne geopend tot 19.00 uur.

Op de weg naar de oudste grotstad van Georgië, Uplistsikhe rijd je door vervallen dorpjes. Bijna alle huizen hebben wijntuinen, aan de voorkanten van de huizen groeien druiven aan stellages. Leuk om te zien, in plaats van wijnvelden hebben ze hier wijnhuizen.

Wij hebben een leuke dag gehad! De kids waren er moe van en op de terugweg sliepen ze alle drie heerlijk in de auto (Yeah). Een uitje om aan te raden, vooral als je wat meer tijd hebt in het mooie Georgië. Je kan deze dag ook combineren met het Stalin Museum of met The Great Patriotic War Museum, beide in Gori gelegen. 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt).

Lees meer »

Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Wat moet je zien in het Rike Park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. Wel vind je hier veel straatverkopers, er staan kraampjes maar ook willen ze graag tourtjes aan je verkopen. Dit kan natuurlijk handig zijn voor als je een toertje wil boeken. Op de Vrijheidsbrug staan ze met pauwen, als je er een foto van maak, moet je betalen, dus let goed op!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.