Het nieuwe centrum van Tbilisi

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

1. Het mooie Vrijheidsplein (Freedomsquare)!

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Er zijn verschillende massademonstraties hier geweest, waaronder die voor de onafhankelijkheid van Georgië (van de Sovjet-Unie).

Het is altijd flink druk op het Vrijheidsplein met het St. George Monument, oversteken als voetganger kan je bijna niet. Gelukkig kun je ondergronds oversteken als voetganger, wat dan niet handig is voor als je een buggy bij je hebt ;), maar wel een stuk veiliger. Vanaf het plein kun je ook het beeld van de Moeder van Georgië zien op de heuvel. Om een foto te maken hoef je gelukkig niet over te steken, anders heb je niet alles op beeld ;). 

Bij het Vrijheidsplein bevindt zich ook een Metro station maar goed om te weten is dat je vanaf de Bridge of Peace het ongeveer 10 minuten lopen is naar dit plein.

2. Rustaveli Boulevard

Eén van de zijstraten van het Vrijheidsplein is de Rustaveli boulevard (Rustaveli gamziri). Dit is een enorme brede en grote straat, van ongeveer anderhalve kilometer en eindigt aan de andere kant bij het Rustaveli plein. Deze boulevard deed ons denken aan de Champs-Élysées in Parijs, Frankrijk. Je hebt een mooi en goed onderhouden breed trottoir (fijn voor een kinderwagen of buggy). 

Het is een moderne boulevard, onderweg vind je er luxe en moderne winkels zoals Hugo Boss, Armani en je vind er de H&M en Zara. In de avond wordt het er drukker met bezoekers (verkeer is er altijd) voor de winkels, cafés en restaurants. In de zijstraten van de boulevard vindt je vele leuke cafés en restaurants. Ook zijn er genoeg luxe hotels hier te vinden. 

Via deze avenue loop je langs het voormalige parlementsgebouw, het bekende Paliashvili operahuis en het imposante Rustaveli theater. Bij het laatstgenoemde kun je voorstellingen bekijken.

3. Rustaveli plein

Wanneer je Rustaveli boulevard bent afgelopen kom je uit bij het Rustaveli plein. Hier bevindt zich ook een metro station. Het is een leuk, klein pleintje met een monument van Shota Rustaveli, voor ons een pauzemomentje om wat te drinken. Onze kids vonden de trap geweldig en dat je erom heen kon lopen/rennen. 

Leuk om te weten is dat je op het Rustaveli plein de eerste McDonalds kan vinden van Georgië. Je kan je voorstellen dat het een enorm spektakel was tijdens de opening van dit fastfood keten.


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Georgian Military Highway

De Georgian Military Highway is een van de bekendste en mooiste wegen van Georgië. De weg begint eigenlijk al gelijk als je Tbilisi uitrijdt richting het noorden. De weg zelf is zo´n 200 kilometer lang en er zijn heel veel leuke en bijzondere dingen langs te weg te bezoeken. De meeste mensen die Georgië bezoeken rijden automatisch deze weg omdat deze uitkomt in één van de meest bezochte en mooiste plekjes van Georgië: Kazbegi (ook wel Stepantsminda genoemd). Er is echt veel en veel meer te zien dan alleen Kazbegi en vandaar dat we een lijstje hebben gemaakt met de leukste en tofste dingen die je tegenkomt als je de Military Highway gaat rijden.

Lees meer »

Het prachtige Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

De meren in Georgië zijn ook prachtig, het Zhinvali stuwmeer is er één van en zeker een bezoek waard. Je kan het goed combineren met het Ananuri Fort/Kasteel of zelfs als je naar het Noorden van Georgië reist, namelijk naar Gudauri of Kazbegi.

Lees meer »

Het mooie Ananuri Fort/Kasteel

Je kan zoveel kastelen, Forts of kloosters bezoeken in Georgië, maar het Ananuri Fort/Kasteel is echt een bezoekje waard en staat bij menigeen in de top 10 van de bezienswaardigheden in Georgië. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.