Het prachtige Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

De meren in Georgië zijn ook prachtig, het Zhinvali stuwmeer is er één van en zeker een bezoek waard. Je kan het goed combineren met het Ananuri Fort/Kasteel of zelfs als je naar het Noorden van Georgië reist, namelijk naar Gudauri of Kazbegi.

Het Zhinvali meer is een groot stuwmeer wat gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit, je vindt er ook een enorme stuwdam. Het meer is echt prachtig, toen wij het voor het eerst zagen, stopten we bij elke bocht om een foto te maken ;).

Wanneer je een stukje doorrijdt op de Georgian Military Highway kom je lang het Ananuri Fort/Kasteel. Het is echt de moeite waard om ook hier even te stoppen en het Fort te bezoeken, ook kun je er wat drinken of gewoon lekker lunchen. Dit is een gratis Fort en ook kun je er gratis en makkelijk parkeren. Aan de andere kant van het marktje bevinden zich goeie zit wc's. 

Het Zhinvali meer ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad Tbilisi en je rijdt een heel stuk op de Georgian Military Highway. Eén van de bekendste wegen van Georgië. Deze weg loopt van Tbilisi naar Vladikavkaz in Rusland (In de 19e eeuw werd de weg door het Russische leger verbeterd nadat ze het oostelijke deel van Georgië hadden geannexeerd, vandaar ook de naam 'military highway'.

Her en der om het meer zitten plekken waar je kajaks/kano's kan huren, ook vind je er hotels. Aan het meer bij het Ananuri Fort heb je een speeltuin en nog een tennisbaan. Zat te beleven dus en het is er prachtig!

Mocht je van avontuur houden, kun je ook rondom het hele meer rijden. Wij hebben dit een keertje gedaan (doe dit alleen met mooi weer) en dit was zeer de moeite waard. Je bent er wel een goede twee uur mee bezig om helemaal rond te rijden en een 4x4 auto is wel echt nodig i.v.m. onverharde weg. Wij hebben voor dit rondje de gratis app maps.me erbij gepakt. Deze is super gedetailleerd en hier zie je ook goed de onverharde wegen en zodoende was het goed te zien dat het mogelijk is om helemaal rondom te rijden. Wij zijn gestart vlak na het Ford in het dorpje Ananuri. Je hebt daar een smalle brug (zie kaartje hieronder) en vervolgens sla je rechtsaf en kan je trip rondom het meer beginnen! Het kost wat moeite en tijd, je moet van avontuur houden, maar wij vonden het zeer de moeite. Je passeert drie bruggen en je ziet het meer van alle kanten en dat levert echt geweldig uitzichten op!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Georgian Military Highway

De Georgian Military Highway is een van de bekendste en mooiste wegen van Georgië. De weg begint eigenlijk al gelijk als je Tbilisi uitrijdt richting het noorden. De weg zelf is zo´n 200 kilometer lang en er zijn heel veel leuke en bijzondere dingen langs te weg te bezoeken. De meeste mensen die Georgië bezoeken rijden automatisch deze weg omdat deze uitkomt in één van de meest bezochte en mooiste plekjes van Georgië: Kazbegi (ook wel Stepantsminda genoemd). Er is echt veel en veel meer te zien dan alleen Kazbegi en vandaar dat we een lijstje hebben gemaakt met de leukste en tofste dingen die je tegenkomt als je de Military Highway gaat rijden.

Lees meer »

Het prachtige Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

De meren in Georgië zijn ook prachtig, het Zhinvali stuwmeer is er één van en zeker een bezoek waard. Je kan het goed combineren met het Ananuri Fort/Kasteel of zelfs als je naar het Noorden van Georgië reist, namelijk naar Gudauri of Kazbegi.

Lees meer »

Het mooie Ananuri Fort/Kasteel

Je kan zoveel kastelen, Forts of kloosters bezoeken in Georgië, maar het Ananuri Fort/Kasteel is echt een bezoekje waard en staat bij menigeen in de top 10 van de bezienswaardigheden in Georgië. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.