Het mooie Ananuri Fort/Kasteel

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:12

Je kan zoveel kastelen, Forts of kloosters bezoeken in Georgië, maar het Ananuri Fort/Kasteel is echt een bezoekje waard en staat bij menigeen in de top 10 van de bezienswaardigheden in Georgië. 

Het Ananuri Fort/Kasteel wordt door de één een Fort genoemd, door de andere een kasteel of zelfs een klooster. Wij houden het op een fort, in Georgië wordt het ook wel het Ananuri Fortress genoemd.

Het Fort ligt aan het Zhinvali stuwmeer, wat echt een prachtig blauw meer is! De eerste keer dat wij het meer zagen, stopten we bij elke bocht om een foto te maken ;). Een stukje doorrijden en je komt bij het Fort uit. Het is niet te missen, het ligt echt gelijk aan de Georgian Military Highway en het ligt echt schitterend aan het mooie blauwe stuwmeer. Je kan er makkelijk parkeren en het fort is gratis te bezoeken. 

Het Ananuri Fort is gebouwd in de 17e eeuw. Het binnenterrein bestaat uit twee kerken. In de hoofdkerk zijn nog prachtige presco's te bewonderen (schilderingen op pilaren). Is het je niet spannend genoeg, dan kun je nog de toren beklimmen van de kerk. Je moet dan wel via de muren omhoog klimmen, je hebt dan een prachtig uitzicht op het Fort en het Zhinvali stuwmeer! Je kan verder helemaal rondom lopen en ook vanaf hier kun je mooie plaatjes schieten met je camera. 

Nadat je het Fort hebt bezocht kun je naast de parkeerplaats nog de leuke en gezellige kraampjes bezoeken. Er is koffie, thee, sap en zelfs kun je er warme khachapuri kopen. Pas op voor de honden, die hebben namelijk ook wel zin in wat lekkers. Ook kun je er leuke souvenirs kopen. Aan het einde van het marktje zijn er goeie zit wc's te vinden. Ook kun je daar nog een trappetje om nog van het uitzicht te genieten. 

Het Fort ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad Tbilisi en je rijdt een heel stuk op de Georgian Military Highway. Eén van de bekendste wegen van Georgië. Deze weg loopt van Tbilisi naar Vladikavkaz in Rusland (In de 19e eeuw werd de weg door het Russische leger verbeterd nadat ze het oostelijke deel van Georgië hadden geannexeerd, vandaar ook de naam 'military highway'. Het beste kun je er komen met je eigen (huur) auto. Ook kun je een dagtour regelen bijvoorbeeld vanuit Tbilisi. Vaak kun je dit combineren met een trip naar Gudauri en/of Kazbegi

Mocht je nog tijd hebben, kun je altijd verder doorrijden op de Georgian Military Highway naar het noorden van Georgië, namelijk Gudauri of zelfs Kazbegi. Het is er fantastisch mooi! Ook kun je nog naar het meer zelf gaan, er is een strandje, een speeltuin en ook een tennisbaan. Genoeg te doen dus en zeker een bezoekje waard!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Prachtige boottocht op de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi

Wat is nou leuker dan op de prachtige Mtkvari rivier een boottocht te maken langs de vele mooie bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Je vaart langs het Concert Hall/Music Theatre, onder de mooiste brug van Tbilisi, de Bridge of Peace. Je ziet vanaf de waterkant de luchtballon (Air balloon Tbilisi), de Metekhi Kathedraal, je vaart langs de rotswanden. In de verte zie je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Fort Narikala en natuurlijk vele andere mooie gebouwen en huizen van de oude stad (Old Town, Altstadt).

Lees meer »

Moeder Georgië (Kartlis Deda) & Narikala Fort

Als je in de hoofdstad van Georgië bent, dan moet je Moeder Georgië (Kartlis Deda) en het Narikala Fort zeker zien en dan bedoelen wij van dichtbij, want beide is vanaf de oude stad al goed te bewonderen. Moeder Georgië en het Narikala Fort ligt namelijk op de Solakiheuvel.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Wat moet je zien in het Rike Park?

Wanneer je in Tbilisi de Bridge of Peace (Vrijheidsbrug) oversteekt kom je uit in het Rike Park. Het park ligt dus direct aan de Mtkvari rivier. Het is een mooi en bloemrijk park, je kan er heerlijk wandelen, even bijkomen, wat eten of drinken en nog veel meer! Het is breed opgezet, dus het is er niet heel druk. Wel vind je hier veel straatverkopers, er staan kraampjes maar ook willen ze graag tourtjes aan je verkopen. Dit kan natuurlijk handig zijn voor als je een toertje wil boeken. Op de Vrijheidsbrug staan ze met pauwen, als je er een foto van maak, moet je betalen, dus let goed op!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.