Georgian Military Highway

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 14:22

De Georgian Military Highway is een van de bekendste en mooiste wegen van Georgië. De weg begint eigenlijk al gelijk als je Tbilisi uitrijdt richting het noorden. De weg zelf is zo´n 200 kilometer lang en er zijn heel veel leuke en bijzondere dingen langs te weg te bezoeken. De meeste mensen die Georgië bezoeken rijden automatisch deze weg omdat deze uitkomt in één van de meest bezochte en mooiste plekjes van Georgië: Kazbegi (ook wel Stepantsminda genoemd). 
Er is echt veel en veel meer te zien dan alleen Kazbegi en vandaar dat we een lijstje hebben gemaakt met de leukste en tofste dingen die je tegenkomt als je de Military Highway gaat rijden.


1. Mtskheta en het Dzjvariklooster

Als je Tbilisi net uit bent kom je na iets meer dan 20 kilometer in Mtskheta. Dit was vroeger de hoofdstad van Georgië. Er zijn een aantal kloosters te vinden en veel marktjes en souvenir tentjes. In het centrum van Mtskheta is de Svetitskhoveli Cathedral te vinden. Prachtig om een kijkje te nemen. Daar tegenover, alleen hoog op een heuvel gelegen ligt echter de bekendste bezienswaardigheid van Mtskheta, namelijk het Dzjvariklooster (ook wel Jvari Monastery genoemd). De uitzichten vanaf dit klooster zijn adembenemend en niet voor niets kiezen veel Georgische stellen dit klooster uit als trouwlocatie. Wil je meer weten over het Dzjvariklooster? Klik hier daar hebben we alle ins en outs beschreven!

2. Bazaleti Lake

Na flink wat kilometers rijden door dorpjes en langs mooie heuvels, komt de volgende optie op de route om te bezoeken. Je moet hiervoor 8 kilometer (kleine 10 minuten over een uitstekende asfaltweg) uitwijken van de Military Highway om er te komen, maar dan heb je ook wat! Het gaat hier namelijk om het Bazaleti Lake. Het is een lake met een mooie ligging en je kan hier naast mooie plaatjes schieten ook een boottochtje over het meer maken of een lekkere duik nemen. Er komen steeds meer eet en drink gelegenheden rondom het meer, mocht je de tijd hebben raden we zeker aan dit meer mee te pakken!

Het mooie Bazaleti Lake

3. Bergpas vanaf Zhinvali richting Tianeti

Als je de military highway volgt kom je vanzelf bij het Zhinvali Reservoir. Hier later meer over, maar mocht je tijd hebben en een prachtige bergpas met geweldige uitzichten willen rijden, sla bij het Zhinvali Reservoir af, en volg de borden richting Tianeti. Deze bergpas is vrij onbekend, maar de uitzichten echt prachtig. Het is volledig geasfalteerd en als je de weg rijdt tot het dorpje Zaridzeebi dan ben je heen en weer een kleine 45 minuten onderweg. Neem van ons aan dat het de moeite waard is! 

4. Monument to the 300 Aragvians

Dit monument ligt pal langs de military highway en is zeker de moeite waard om even te stoppen. Het monument is ter eren van de strijders uit de Aragvi-vallei die in 1795 vochten bij de slag bij Krtsanisi.  

Monument to the 300 Aragvians

5.Het prachtige Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

Het prachtige Zhinvali stuwmeer, daar kom je sowieso langs als je de military highway volgt richting Kazbegi. Het Zhinvali meer is een groot stuwmeer wat gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit, je vindt er ook een enorme stuwdam. Het meer is echt prachtig, toen wij het voor het eerst zagen, stopten we bij elke bocht om een foto te maken ;).  Tegenwoordig is er ook steeds meer vertier rondom het meer en kan je er zwemmen, bootje varen, achter een banaan/band met een speedboot gaan. Ook zit er een tennisbaan en een flinke speeltuin pal naast het meer. Als je van een avontuurtje houdt, kan je zelfs helemaal rondom het meer rijden. Let op dit moet wel met een 4x4 want is vrij uitdagend maar met droog weer wel goed te doen. Wij hebben het 1 keer gedaan, meer informatie en foto's vind je hier! Aan het meer ligt ook het geweldige Ananuri Fort, ook niet te missen aangezien je er precies langs rijdt. 

Jurre bij het  Zhinvali stuwmeer bij Ananuri
Uitzicht bij het  Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

6.Het mooie Ananuri Fort/Kasteel

Je kan zoveel kastelen, Forts of kloosters bezoeken in Georgië, maar het Ananuri Fort/Kasteel is echt een bezoekje waard en staat bij menigeen in de top 10 van de bezienswaardigheden in Georgië. Het ligt pal aan het Zhinvali stuwmeer en als je de military highway rijdt, is deze stop gewoon simpelweg niet te missen! Veel meer info en foto's vind je hier!

Het mooie Ananuri Fort/Kasteel
Uitzicht bij het Ananuri Fort

7. Raften op de wilde rivier de Aragvi!

Nadat je het Ananuri Kasteel gepasseerd bent, gaat de weg langzaam steeds meer omhoog. De weg volgt voor een groot gedeelde de Aragvi rivier. Dit is een wilde rivier en voor de adrenaline liefhebbers een uitgelezen kans om bij een van de vele tentjes een lekker stukje te raften. Er zijn echt tientallen mogelijkheden hiervoor en het is vrij goedkoop en leuk om te doen. Vaak zit er bij een raft tentje ook een eetgelegenheid! Mocht je wat anders dan raften willen? Er zijn ook veel mogelijkheden om bijv. zelf Quad te rijden en her en der wordt er zelfs paragliden aangeboden!

Raften op de Aragvi

8. Pasanauri 

Dit dorpje rijdt je vanzelf langs en kan een prima plek zijn om te stoppen voor een hapje en een plasje. Ga je toch lunchen daar? Goede keuze want in Pasanauri staat bekend om de beste Khinkali van Georgië. De keuze is reuze qua opties, wij hebben er meerdere gehad en bij elk restaurant is het echt heerlijk en uitstekend vertoeven. Het dorpje ligt ongeveer op de helft van de route vanuit Tbilisi, er van uit gaande dat de eindbestemming Kazbegi is. Prima plaats voor een stop dus!!

De overheerlijke Khinkali bij Pasanauri!

9. Gudauri 

Als je vanuit Tbilisi richting het noorden rijdt, gaat de weg op een geven moment over de Aragvi rivier heen middels een brug. Na deze brug begint het echte klimwerk en wordt het echt een bergpas die je voert naar Gudauri. In de winter is dit één van de bekendste skigebieden van Georgië. Het bestaat uit ongeveer 80 km ski gebied met veel liftjes. In de zomer is het er echter ook druk omdat het prachtig gelegen is en er veel avontuurlijke dingen te doen zijn. Veel paragliden, raften, paardrijden of quad rijdt opties zijn er in en rondom Gudauri te vinden. 

Gudauri, het mooie skioord in Georgie!
Paragliden in Gudauri!

10. Het Rusland-Georgië vriendschapsmonument en tevens prachtig uitkijkpunt!

Na Gudauri kom je op een geven moment langs de kant van de weg een prachtig uitkijkpunt tegen. Er staan vaak veel auto's geparkeerd en er zijn veel kleine shopjes en sportmogelijkheden rondom dit uitkijkpunt. Het centrale punt bij het uitkijk punt is het vriendschapsmonument tussen Rusland en Georgie. Vanaf hier heb je geweldige uitzichten op het hooggebergte en kan je prachtige plaatjes schieten. Absoluut een must om hier te stoppen! 

Uitzicht bij het Rusland-Georgië monument
Uitzicht bij het uitkijkpunt
Het vriendschapsmonument

11. Jvari Pass

De Jvari Pass (Cross Pass) is een hoge bergpas op een hoogte van 2,395 m (7,857 ft) boven de zeespiegel ligt. Dit is onderdeel van de Militairy Highway en rijdt je richting Kazbegi, passeer je 100% zeker deze prachtige bergpas. De pas is 39,2 km lang en loopt van Kvemo Mleta naar Arsha. Op dit stuk van de weg is het opletten geblazen qua rijden. Soms is het smal en er zijn veel auto's beide richtingen op. Opperste concentratie is dus vereist!

Jvari pass
Jvari Pass uitzicht

12. Travertine Mineral Springs

Een aantal kilometer na het Gudauri viewpoint volgt het volgende hoogtepunt van de route. Dit is er wederom eentje waar je gewoon even moet stoppen. Het gaat hier om de Travertine Mineral Springs. Dit zijn een soort oranje/wit kleurige rotsen die pal langs de autoweg liggen, waar continu water overheen stroomt. Het is gratis te bezoeken en het lijkt door het water of het erg glad is, dit is echter niet het geval. Je kan er uitstekend op lopen en prachtige foto's maken! Daarbij is dit wederom een prachtige natuurfenomeen wat gratis te bekijken is! Zeker even stoppen hier dus!!

Travertine Mineral Springs
Antoinet & Jurre bij de Travertine Mineral Springs
Antoinet bij Travertine Mineral Springs

13. Truso Valley

De Truso valley is wat minder bekend maar dit maakt het niet minder mooi. Het is nog mooier en groter dan de Travertine Minerals Springs die hierboven genoemd zijn. Wanneer je op de Militairy Highway zit kan je bij het dorpje Kobi afslaan. Hier volgt een onverharde en aardig uitdagende weg en deze volg je tot het Abano Lake. Hier tref je meerdere mineraal bronnen en prachtige uitzichten. Let op dat je wel echt met een 4x4 gaat en het liefst met droog weer om ongelukken te voorkomen. Het kost wat extra tijd deze stop, maar hou je van bijzondere hoogtepunten die iets minder toeristisch zijn, dan is deze stop zeer aan te raden!

Foto van de prachtige Truso valley!

14. Kobi-Gudauri kabelbaan

Bij het plaatsje Kobi ligt ook een prachtige kabelbaan die je omhoog voert op de berg. Levert geweldige uitzichten op! Je kan met 10 personen tegelijk in 1 gondel en dit is de langste kabelbaan van Georgië namelijk 7,5 kilometer en een enkel ritje duurt zo'n 15 minuten. Deze kabelbaan is het hele jaar open en met mooi weer een prachtige gelegenheid om te genieten van de bergachtige omgeving.

De kabelbaan van Kobi-Gudauri

15.Gigantic Sculptures bij het plaatsje Sno

Hou je naast prachtige natuur ook van een beetje kunst? Dan is deze stop perfect geschikt voor jou. Bij de Gigantic Sculptures die gemaakt zijn door Merab Phiranishvili kan je dan je lol op. Dit ligt vlakbij de Militairy Highway bij het plaatsje Sno. Je vindt hier meerdere verschillende soorten grote "hoofden". Verwacht geen "Angkor Wat" achtige taferelen maar zeker leuk om hier even een kijkje te nemen.

16. Juta

Als je de afslag neemt bij het plaatsje Sno, en de weg volgt dan kom je vanzelf uit in het zeer populaire plaatje: Juta! Dit is vooral een plaats waar veel sportievelingen heen gaan, omdat je vanuit hier geweldige wandel/trek tochten kan maken. Dit kan gaan om een dagtrip maar vanuit hier zijn ook meerdaagse wandeltochten zeer populair. Wij zijn er een keer heengereden en alleen het plaatsje Juta bezocht maar dit is op zichzelf al geweldig mooi. Wandelen voor ons met drie kleine kids zit er nog niet echt in, als ze wat ouder zijn gaan we dit echter zeker wel doen! De wandelroutes starten vrijwel allemaal vanuit Juta! De weg er naar toe is te doen, maar bereid je wel voor op een redelijk smalle hobbelweg die je flink omhoog voert en je bent vanaf de Militairy Highway zeker 30 minuten enkele rit onderweg naar Juta. 

17. De Drievuldigheidskerk van Gergeti bij Stepantsminda (Kazbegi)

De Drievuldigheidskerk van Gergeti (Gergeti Trinity Church en de Georgiërs noemen het Gergeti Tsminda Sameba}  is een Georgisch-orthodoxe kerk en ligt op een hoogte van 2170 meter boven Stepantsminda. Stepantsminda heette voorheen Kazbegi en nog steeds noemen de mensen het Kazbegi. Sinds 2006 kreeg het zijn originele naam Stepantsminda terug. Deze kerk en het uitzicht wat je erbij krijgt is echt onbeschrijfelijk mooi en dit is eigenlijk vrijwel de bekendste toeristische "attractie" in Georgië. Alle ins en outs en prachtige filmpjes en foto's vind je hier!

Gergeti Trinity Church in Kazbegi
Het prachtige Gergeti Trinity Church

18. Gveleti Lake(Kazbegi)

Als je met de auto vanuit Kazbegi nog 13,5 kilometer doorrijdt dan ben je vlakbij het Gveleti Lake. Het meertje zelf is niet super bijzonder, alleen de plek en de omgeving maken het toch absoluut de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. Wij waren er als enige op het moment dat wij het meertje bezochten en het was echt adembenemend mooi om bij het meer te zitten en te genieten van het uitzicht!

19.Dariali Monastery Complex

Op iets meer dan 15 km van Kazbegi, tegen de Russische grens, ligt het prachtige

Dariali Father Monastery Complex. Als je dan toch in de buurt bent, dan is deze Monastery zeker de moeite waard. Bij ons paste het net niet meer in het schema, maar deze staat zeker op de lijst als wij de volgende keer in de omgeving Kazbegi zijn om dit prachtige complex te bezoeken. 

Dariali Monastery Complex

Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

Het prachtige Bodbe Klooster in Sighnaghi!

Het klooster van St. Nino in Bodbe, ook wel het Bodbe Klooster (Bodbe Monastery) ligt in het zuidoosten van Georgië, in de regio Kakheti, op 2 kilometer van één van de mooiste stadjes van Sighnaghi. Dit klooster is echt één van de hoogtepunten in deze regio en dus een must see! 

Lees meer »

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

Wat mag je niet missen in het mooie Kvareli?

Kvareli (Qvareli) is een stad in het noordoosten van Georgië en het ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). Het ligt aan de voet van het Kaukasusgebergte, dus bij mooi weer heb je prachtige plaatjes met de besneeuwde toppen van de Kaukasus en op de voorgrond de groene valleien met de enorme wijnvelden. Kvareli ligt op 450 meter boven de zeespiegel en in de stad wonen ongeveer 8000 mensen. 

Lees meer »

Wat is er te doen in Telavi?

Telavi is de hoofdstad van de regio Kacheti in Georgië en ligt in het hart van de regio Kakheti. Telavi telt ruim 20.000 inwoners. Telavi ligt in de mooiste Alazani-vallei op de helling van de berg Tsivi-Gombor. De stad ligt op 490 m boven de zeespiegel, dus de lucht is er fris en zuiver.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.