Het prachtige Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:08

De meren in Georgië zijn ook prachtig, het Zhinvali stuwmeer is er één van en zeker een bezoek waard. Je kan het goed combineren met het Ananuri Fort/Kasteel of zelfs als je naar het Noorden van Georgië reist, namelijk naar Gudauri of Kazbegi.

Het Zhinvali meer is een groot stuwmeer wat gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit, je vindt er ook een enorme stuwdam. Het meer is echt prachtig, toen wij het voor het eerst zagen, stopten we bij elke bocht om een foto te maken ;).

Wanneer je een stukje doorrijdt op de Georgian Military Highway kom je lang het Ananuri Fort/Kasteel. Het is echt de moeite waard om ook hier even te stoppen en het Fort te bezoeken, ook kun je er wat drinken of gewoon lekker lunchen. Dit is een gratis Fort en ook kun je er gratis en makkelijk parkeren. Aan de andere kant van het marktje bevinden zich goeie zit wc's. 

Het Zhinvali meer ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad Tbilisi en je rijdt een heel stuk op de Georgian Military Highway. Eén van de bekendste wegen van Georgië. Deze weg loopt van Tbilisi naar Vladikavkaz in Rusland (In de 19e eeuw werd de weg door het Russische leger verbeterd nadat ze het oostelijke deel van Georgië hadden geannexeerd, vandaar ook de naam 'military highway'.

Her en der om het meer zitten plekken waar je kajaks/kano's kan huren, ook vind je er hotels. Aan het meer bij het Ananuri Fort heb je een speeltuin en nog een tennisbaan. Zat te beleven dus en het is er prachtig!

Mocht je van avontuur houden, kun je ook rondom het hele meer rijden. Wij hebben dit een keertje gedaan (doe dit alleen met mooi weer) en dit was zeer de moeite waard. Je bent er wel een goede twee uur mee bezig om helemaal rond te rijden en een 4x4 auto is wel echt nodig i.v.m. onverharde weg. Wij hebben voor dit rondje de gratis app maps.me erbij gepakt. Deze is super gedetailleerd en hier zie je ook goed de onverharde wegen en zodoende was het goed te zien dat het mogelijk is om helemaal rondom te rijden. Wij zijn gestart vlak na het Ford in het dorpje Ananuri. Je hebt daar een smalle brug (zie kaartje hieronder) en vervolgens sla je rechtsaf en kan je trip rondom het meer beginnen! Het kost wat moeite en tijd, je moet van avontuur houden, maar wij vonden het zeer de moeite. Je passeert drie bruggen en je ziet het meer van alle kanten en dat levert echt geweldig uitzichten op!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De Drievuldigheidskerk van Gergeti bij Stepantsminda (Kazbegi)

Stepantsminda is een klein, charmant dorpje in de Mtskheta-Mtianeti regio, het noorden van Georgië en ligt op 1700 meter hoogte aan de voet van de berg Kazbek in de Grote Kaukasus. De berg Kazbek heeft een hoogte van 5047 meter en is één van de hoogste bergen van de Kaukasus, gelegen aan de grens tussen Georgië en Rusland. Georgiërs noemen de berg Mkinvari wat gletsjer of ijsberg betekent. De Kazbek ligt in een groep van vulkanische bergen en op de hellingen liggen een aantal gletsjers.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.