Hoe werkt het openbaar vervoer in Tbilisi?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:13

In een grote stad is er niks zo handig als goed openbaar vervoer. Gelukkig heeft Tbilisi hier rekening mee gehouden en heeft Tbilisi beschikking over vele goede bussen, treinen en heeft het ook een metro. Alle praktische info over het openbare vervoer in Tbilisi hebben we op een rijtje gezet!


Metromoneykaart

Voordat we uitweiden over wat meer informatie over de metro, bus en de trein eerst maar eens gelijk even de betaalmethode uitlichten die gehanteerd wordt. In het openbaar vervoer in Tbilisi gebruiken ze namelijk de 'Metromoney' kaart. Dit is een algemene kaart (een soort OV-chipkaart) om te betalen in het openbaar vervoer zoals de metro, bus, de kabelbaantjes en de vele minibusjes die er rijden.

Een metromoney kaart koop je bij een betaalkantoor van metrostations en het Rike-Narikala Kabelbaanstation. Kosten voor zo'n kaart bedragen 2 lari en je hebt verder geen aanvullende documenten of iets nodig om zo'n kaart aan te schaffen. Je kan bij een van de vele automaten (deze zijn Oranje) vervolgens saldo op je metromoney kaart zetten. Bij vrijwel elke bushalte en bij elk metrostation zijn er van dit soort automaten te vinden.

Je houdt je kaart voor een RFID scanner, je klikt op Engels, en de automaat gaat vervolgen kijken hoeveel saldo erop staat. Dit wordt weergeven op het scherm en vervolgens kan je munt of briefgeld erin stoppen om de kaart op te waarderen. Je houdt nogmaals de kaart ervoor om te bevestigen en het saldo is opgewaardeerd. Easy, makkelijk en goed te doen!


Metro

In Tbilisi heb je momenteel twee grote metrolijnen lopen. Beide lijnen betrekken een groot deel van de stad en het kan dus een mooi vervoersmiddel zijn om je te verplaatsen. De kosten voor een ritje met de metro bedragen 0,40 lari cent. Doe dit gedeeld door 3,5/3.6 en je hebt de euro prijs. Spotgoedkoop dus! 

De metrostation zijn goed aangegeven en wij hebben het een paar keer getest en het beviel ons en de kinderen uitstekend. Beide lijnen komen samen bij het centraal treinstation van Tbilisi. Sowieso een aanrader om hier een keer heen te gaan aangezien je in en rondom dit station gigantisch veel leuke markten hebt met o.a. kleren, geurtjes, schoenen, eten en nog veel meer!


Bus

De bussen in Tbilisi rijden af en aan en in allerlei kleuren, soorten en maten. Het lastige aan het vervoer van de bus in Tbilisi is dat je de bestemmingen en tussenstation etc. niet in het normale alfabet kan zien. Op de voorkant van de bussen staat wel het nummer van de bus, alleen de tekst is onleesbaar als je geen Georgisch kan. Dit vonden wij nogal verwarrend en dat hield ons een beetje tegen om veel de bus te pakken. Gelukkig is voor alles een oplossing en na wat zoeken kwamen wij terecht bij de app: MOOVIT. 

Perfecte app waarin je precies aan kan geven waar, wanneer en hoe laat je wilt reizen. Soort 9292ov alleen dan voor hier! Het is gratis, en ideaal in gebruik. Toont ook tussenstations en je huidige locatie, dus je kan je ritje volgen om zo precies te weten wanneer je eruit moet.

Klik hier voor download in de playstore van Android: https://bit.ly/3ok1G9B
Klik hier voor download voor IOS: https://apple.co/3AUeg4v

Zie hieronder een printscreen van de app om een beeld te krijgen hoe handig het is!

Zoals eerder vermeld betaal je in de bus dus met je metromoney kaart. Ook busritjes zijn heel goedkoop. Let wel op dat je goed betaald/incheckt want er zijn veel controles!


Trein

De trein pakken is ook nog een optie in Tbilisi. Vooral als je langere stukken binnen Tbilisi moet overbruggen en je wil niet met de auto kan dat een prima optie zijn. Er zijn meerdere stations gevestigd in verschillende wijken van de stad. Het centrale punt qua treinen en metro heet heel toepasselijk: Tbilisi Railway Station. Hier kan je niet alleen de trein pakken binnen Tbilisi zelf maar ook internationale treinen naar bijv. Baku of een zeer favoriete en druk bezochte treinrit van Tbilisi naar Batumi. 

Tickets kan je op elk station kopen en het verschilt welk traject/type trein (snelheidstrein, nachttrein, normale trein) je pakt wat de kosten zijn. Het actuele treinschema is makkelijk te raadplegen op de site van Georgian Railway via: http://www.railway.ge/en/

Er is ook een super handige app beschikbaar met het actuele reisschema en vertrektijden en je kan hier ook online tickets aanschaffen

Deze is te downloaden voor Android via de volgende link: https://bit.ly/34s5UF4
Voor IOS kan je deze app hier downloaden: https://apple.co/3AVbifX


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De 10 woorden die je moet kennen als je Georgië bezoekt!

Als je naar Georgië gaat voor vakantie, werk of voor wat voor reden dan ook, is het handig en leuk als je in ieder geval een paar worden kent. We hebben er 1o geselecteerd die in onze ogen het "vaaks" gebruikt worden! Mocht je meer dan 10 woorden willen leren, lees dan de blog over: Leuke en handigste apps/tools en filmpjes om Georgisch te leren!Nu gauw door met de 10 handigste woordjes! 

Lees meer »

De beste en goedkoopste opties voor een (tijdelijke) SIM-kaart in Georgië!

Als je vroeger buiten Nederland op vakantie ging, dan was het altijd spannend hoe het zou gaan qua bel, sms en internetkosten. Tegenwoordig is dit binnen de EU bij een "vast" abonnement voor je Nederlandse nummer best goed geregeld en zijn daar goede afspraken binnen de Europese landen over gemaakt. Dat je wordt opgeschikt met een torenhoge telefoonrekening is dan ook passé. Georgië ligt echter buiten de EU en om onaangename verrassingen te voorkomen qua telefoonrekening, hebben we drie goede opties op een rijtje gezet! 

Lees meer »

Leukste en handigste cursussen/apps/tools en filmpjes om Georgisch te leren!

Aangezien wij voornemens zijn om nog heel lang in dit land te blijven, is het voor ons van cruciaal belang om de taal te leren. Wij zijn beide helaas niet gezegend met een talenknobbel en dan moet je het dus hebben van stampen en handige cursussen/apps/tools en filmpjes om het toch een beetje eigen te maken. Aangezien wij er meerdere gebruiken hebben we ze voor het gemak maar even uitgewerkt! Hopelijk heb je er wat aan!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.