De 10 woorden die je moet kennen als je Georgië bezoekt!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:11

Als je naar Georgië gaat voor vakantie, werk of voor wat voor reden dan ook, is het handig en leuk als je in ieder geval een paar worden kent. We hebben er 1o geselecteerd die in onze ogen het "vaaks" gebruikt worden! Mocht je meer dan 10 woorden willen leren, lees dan de blog over: Leuke en handigste apps/tools en filmpjes om Georgisch te leren!

Nu gauw door met de 10 handigste woordjes! 

Nummer 1. Ara

We beginnen gelijk met een woord die makkelijk is maar oh zo belangrijk. ARA betekent natuurlijk: NEE. Vaak zeggen Georgiers zelf twee keer ara. Nee,Nee. Helemaal in het centrum lopen er veel mensen rond die je van alles proberen te verkopen. Knoop daarom goed het woord "Ara" in je oren dat scheelt een hoop;-)

Nummer 2: Go, Ki en Diakh

Het zijn drie losse en verschillende woorden maar allemaal betekenen ze hetzelfde. Het is de tegenhanger van nummer 1 (ARA) en het betekent natuurlijk: JA. Hierin worden Go en Ki het meest gebruikt als zijnde JA en is Diakh meer de iets formelere variant van JA.

Nummer 3: Madloba

Je spreekt het uit zoals het er staat. Mad lo ba. Dit is een veel voorkomende en betekent: BEDANKT! Als je iemand heel erg wil bedanken kan je er ook nog Didi voorzetten. Dan krijg je dus: Didi Madloba. Dit betekent letterlijk: Heel erg bedankt!

Nummer 4: Araphers!

Dit is een iets lastigere om uit te spreken. Je zegt eigenlijk: Arapfers. Of je het nou helemaal goed uitspreekt of niet, mensen weten vaak wel wat je bedoeld. Het betekent namelijk: Geen probleem/graag gedaan. Dit komt vaak voor en handig dus om dit woordje te kennen!

Nummer 5: Bodischi

Stel je stoot iemand aan, doet iets verkeerd of snapt het even niet. Zeg dan: Bodischi. Dit is BOOOO DI SCHII als je het woord door midden hakt en langzaam op zou zeggen. Dit betekent natuurlijk SORRY. 

Nummer 6: Gamarjoba

Dit is het woord waar elke begroeting of gesprek mee begint. Het betekent namelijk: Hallo/Goedendag. Als je in Georgie bent kan je hier niet omheen. Oefen deze gewoon een paar keer en pas het toe als je in dit prachtige land bent. Mensen waarderen het zeer als je een paar woordjes kent!

Nummer 7: Rogor (a) khar?

Als je net iemand hebt begroet met: Gamarjoba is dit het vervolg. Je kan dan vragen: Rogor a khar? Dit betekent: Hoe gaat het met je? Het is te vergelijken met de Nederlandse: Alles goed?. Als je het opschrijft zoals je het uitspreekt komt het neer op: Roegoer a Garrr? De KH spreek je dus uit als een G. Je zult het vaak zat horen als je hier bent! 

Nummer 8: K'argat 

Dit is een beetje een woord die in meerdere gevallen wordt gebruikt. Dit zeg je vaak als je antwoord geeft op de vraag: Rogor khar? Als alles goed met je gaat zeg je: Kargad! Dit betekent dus: Goed. Vaak wordt Kargad echter ook als afscheidsgroet gebruikt. Het wordt dus ook vaak als een soort Nederlandse "Doei" gebruikt. Multifunctioneel woord, die echt vaak voorkomt! Kargad, Kargad, Kargad! Knoop het in je oren!;-) 

Kleine tip -> Mocht iemand vragen: Rogor a Khar (hoe gaat het met je)? En jij zegt: Kargad! Dan is het ook wel netjes om te vragen hoe het met die ander gaat.... Dit is heel makkelijk je plakt het woordje "Shen (jij/jouw)" ervoor. Dan krijg je dus als wedervraag: Shen Rogor a Khar? Mocht je het jezelf helemaal makkelijk willen maken zeg je gewoon: Shen? Dat betekent een soort van: Met jou? Dat is de korte versie van: Shen Rogor Khar!

Nummer 9: Nakhvamdis

Dit spreek je uit als: NAG WHAM DISH. Dit betekent: Tot ziens! Veel gebruikt woord en paar keer oefenen en dan is die goed te doen. Je kan ook zeggen: Droebit. Dit spreek je uit als: Droo a biet. Dit betekent meer: Tot snel!

Nummer 10: Tsota

We kunnen nog wel even doorgaan maar voor nu is het de laatste van de 10. Tsotaa betekent: Beetje. Het komt vaak voor en het is een makkelijk woord om te onthouden. Tsota! Wij hopen dat deze 10 woordjes en tips jullie een tsota gaan helpen!! 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De oudste dierentuin van Georgie: Tbilisi Zoo

Het is de oudste en grootste dierentuin van heel Georgië, in de hoofdstad van Georgië is deze te vinden, Tbilisi Zoo! Het is opgericht in 1927 en ligt in de vallei van de Vere-rivier in het centrum van Tbilisi, naast een drukke weg en naast allemaal flatgebouwen. 

Lees meer »

Het nieuwe centrum van Tbilisi

Het vrijheidsplein heeft in de jaren wel wat meegemaakt. Allereerst was de naam van dit plein Ivan Paskevich. Daarna werd het Beria-plein genoemd, vervolgens is het gewijzigd naar het Lenin-plein. Vanaf 1918 heet dit plein het Vrijheidsplein.

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Het mooie Dzjvariklooster (Jvari Monastery) net buiten Tbilisi

Het Dzjvariklooster (Jvari Monastery), het VI-eeuwse Georgische-orthodoxe klooster, ligt in het noord/westen van Tbilisi, echt net buiten de grote stad. Het ligt in het oosten van Mtscheta-Mtianeti en het klooster bevindt zich op een hoge klif. Vanaf daar heb je geweldige uitzichten over Mtscheta, de bergen rondom en de twee rivieren die bij elkaar komen, namelijk de Mtkvari en Aragvi. Andersom levert het ook prachtige beelden op als je vanaf de grond het klooster hoog op de klif ziet liggen. Dit is namelijk het geval als je vanuit Tbilisi op Highway 1 of de E60 rijdt richting het noorden. Een prachtig gezicht en echt een must see om het klooster ook van dichtbij te bekijken!

Lees meer »

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.