Hoe werkt parkeren in Tbilisi?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:13

Parkeren in een grote stad, het is en blijft een dingetje. Wij maken ons daar altijd onnodig druk om en vermeiden soms zelfs een ritje met de auto naar een grote stad. Onze ervaring is echter als je het goed uitzoekt, het een makkie is. In Tbilisi kan je prima parkeren, je moet alleen met een paar dingen rekening houden. Deze dingen hebben we voor je op een rijtje gezet!

Per uur parkeren in "uurzones"

Sinds eind 2019 hebben ze in Tbilisi op meerdere plekken een "hourly parking zone" ingesteld. Deze zones zijn te herkennen aan de boordjes hierboven op de foto. De zones zijn verdeelt in drie categorieën:

Categorie A -> Kost 1 lari per uur. 
Categorie B -> Kost 2 lari per uur
Categorie C -> Kost 3 lari per uur

Een categorie wordt opgevolgd door een reeks cijfers wat de specifieke plek/het gedeelte aangeeft waar je de auto parkeert. Bijvoorbeeld dus A007 of B041 enz.

De eerste 15 minuten parkeren in een "uurzone" is gratis. Daarna betaal je dus per uur...! 

Hoe kan je deze kosten per uur betalen?

Het makkelijkste is om dit te doen via een speciale app die is ontwikkeld hiervoor. Hier kan je makkelijk je auto registeren aan de hand van je kenteken en persoonlijke gegevens. Vervolgens koop je in de app een tegoed naar keuze en nadat je dit hebt aangeschaft kan je de parkeeractie starten. De app koppelt je locatie aan het juiste parkeergebied (bijv. dus A007). Je stelt de tijd in dat je wilt parkeren en klikt op starten en de tijd gaat lopen. 


App is te downloaden voor android via de volgende link: https://bit.ly/3L1xWbl
App is te downloaden voor IOS via de volgende link: https://apple.co/3Hnqt49

De andere optie is om de kosten voor het parkeren te betalen bij een van de vele prepaid automaten die automaten die overal in Tbilisi te vinden zijn. Je kan deze automaten in het Engels zetten alleen de optie om je auto per uur te betalen via deze automaten is helaas alleen nog beschikbaar in het Georgisch. Je kan altijd iemand vragen je hierbij te helpen want Georgiërs zijn erg behulpzaam. Let wel op dat deze automaten de tijd in halve en hele uren registreert. De app doet het per minuut dus dat is per saldo makkelijker en goedkoper!;-)

Een laatste optie voor het betalen van deze optie qua parkeren is via een website. Deze website is echter ook alleen in het Georgisch. Google Chrome heeft wel handige vertaalfuncties in de browser zitten om het naar Nederlands of Engels te vertalen maar al met al is dit ook niet de meest makkelijke optie. Mocht je het toch via deze weg willen doen hierbij de link: https://parking.tbilisi.gov.ge/


Gratis parkeren in Tbilisi

Je kan op verschillende plekken in Tbilisi gratis parkeren. Hier zie je dan geen bordjes dat het betaald parkeren is. Het is alleen zaak dat je de auto goed op een vrije plek parkeert waar je het andere verkeer en de omgeving niet tot last bent. Dit spreekt eigenlijk voor zich als je gewoon je boeren verstand gebruikt en geen ingangen, uitgangen of andere gebouwen blokkeert is het gratis parkeren goed te doen. Waar het wel betaald is, staat altijd uitgebreid aangegeven met veel bordjes en poespas, dat wijst zich dus vanzelf. Vaak is het gratis parkeren meer buiten het centrum of bij grote winkelcentra bijv. bij de Carrefour en de Domino winkels in het oosten van Tbilisi.

Soms treft je bij gratis parkeerplekken wel een mannetje/of vrouwtje aan met een geel hesje. Dit zijn mensen die je "helpen" met parkeren en aanwijzen waar je kan gaan staan en ook bijvoorbeeld met eruit rijden het andere verkeer tegenhouden. Kan best handig zijn in zo'n drukke stad;-) Gangbaar is wel om deze mensen iets fooi te geven als je ze je hebben geholpen!

Via Google Maps kan je makkelijk gratis parkeergelegenheden vinden. Klik op de volgende link dan krijg je gelijk de opties voor gratis parkeren in Tbilisi: https://bit.ly/3AZML9F


Betaald parkeren in Tbilisi

De laatste optie qua parkeren in Tbilisi is het normale betaald parkeren. Deze gebieden zijn te herkennen aan het P bord. Zodra dit alom bekende bord er staat, kan je er vanuit gaan dat je dient te betalen voor het parkeren. Het goede nieuws is dat dit makkelijk te regelen is en zelfs voor langere duur mocht je vaker in Tbilisi komen met de auto. Je hebt drie opties:

1 week -> Kost 4 lari geldig voor 6 kalenderdagen op het moment van aanschaffen.
6 maanden -> Deze variant kost 25 lari en is 182 dagen geldig na aanschaf.
Voor de diehards is er nog de jaarkaart. Deze is een jaar geldig en kost je 50 lari.

Je kan een van deze opties kiezen door weer naar een van de vele prepaid apparaten toe te gaan. Op elk apparaat staat er op de startpagina een kopje: Transport. Dit kopje moet je hebben en hier kan je vervolgens kiezen welke optie qua parkeerduur je wilt. Dit gaat weer aan de hand van je kenteken en persoonlijke gegevens. Deze optie qua betaald parkeren is gelukkig wel beschikbaar in het Engels op de apparaten!


LET OP BOETES!

In Tbilisi is altijd veel politie op straat en deze controleren ook regelmatig of mensen netjes voor het parkeren betaald hebben. Wij hebben al een keer een boete te pakken gehad omdat wij in een uurzone geparkeerd stonden maar geen idee hadden hoe we moesten betalen. Gelukkig zijn de boetes niet erg hoog als je het vergelijkt met de boetes die je in Europa betaald als je verkeerd parkeert of niet betaald voor het parkeren.

De meeste boetes voor verkeerd parkeren, bijv. buiten het parkeervak, bedragen zo'n 10 lari. Mocht men je auto echt weg moeten slepen naar een andere plek en je wil deze vervolgens weer ophalen krijg je te maken met boetes van rond de 50 lari. Deze 50 lari wordt ook gerekend mocht je helemaal niet betaald hebben voor het parkeren. 

Mocht je net zoals wij (zie foto van onze boete hieronder;-)) toch tegen een boete aanlopen, deze kan je ook betalen bij zo'n prepaidautomaat die overal staan! Gelijk aftikken die handel dus!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De grootste kerk van Georgië, Holy Trinity Cathedral (Sameba Cathedral)

De Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid van Tbilisi, de Holy Trinity Cathedral (ook wel Sameba genoemd) is de grootste kerk van Georgië. Het is de mooiste en belangrijkste kerk van de hoofdstad, Tbilisi! Je kan deze kerk vanuit veel delen van de stad zien, vooral vanuit de oude stad (Old Town, Altstadt), omdat deze geleden is op de Elia-heuvel. Je ziet de glanzende gouden koepel en in de avond/nacht is de kerk heel mooi verlicht. Vanaf deze kerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi. 

Lees meer »

De oudste grotstad van Georgië: Uplistsikhe

In Georgië kun je heel veel ‘grotsteden’ bezoeken. Eén van de bekendste grotten zijn David Gareja, of Vardzia maar Uplistsikhe is er ook één die je niet mag overslaan! David Gareja is wat opvallender, Vardzia is wat uitgestrekter maar Uplistsikhe is de oudste grotstad en sommige bouwwerken dateren zelfs uit de ijzertijd. Deze ruïne werd waarschijnlijk bewoond door gewone mensen, de handelaar en niet door royalty’s of monniken. 

Lees meer »

Het mooie Ananuri Fort/Kasteel

Je kan zoveel kastelen, Forts of kloosters bezoeken in Georgië, maar het Ananuri Fort/Kasteel is echt een bezoekje waard en staat bij menigeen in de top 10 van de bezienswaardigheden in Georgië. 

Lees meer »

Het prachtige Zhinvali stuwmeer bij Ananuri

De meren in Georgië zijn ook prachtig, het Zhinvali stuwmeer is er één van en zeker een bezoek waard. Je kan het goed combineren met het Ananuri Fort/Kasteel of zelfs als je naar het Noorden van Georgië reist, namelijk naar Gudauri of Kazbegi.

Lees meer »

Mtatsminda Park: het uitje voor kinderen in Tbilisi!

Op de top van de berg Mtatsminda ligt het hoogst gelegen pretpark van Tbilisi, namelijk Mtatsminda Park. Op de heuvel heb je prachtig uitzicht over de Georgische hoofdstad maar daar geven de kinderen echt niet om als ze weten wat je allemaal kan doen in het Mtatsminda Park. Het heeft er van alles, een reuzenrad (met weer super mooi uitzicht), een achtbaan (voor jong en oud), draaimolens, botsauto's (voor jong en oud), een enorme waterglijbaan, water speeltuin, wagonnetjes voor de kleinsten, schiettenten en speeltuinen. Je kan er heerlijk zitten om wat te eten en/of te drinken. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.