Dashbashi Canyon (Tsalka)

Gepubliceerd op 6 september 2022 om 20:13

Op een kleine 100 kilometer rijden van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi, vind je de Dashbashi Canyon. Deze prachtige canyon ligt op 3 kilometer van het kleine stadje Tsalka, in de gemeente Tsalka, in de regio Kwemo Kartli. Dit ligt in het zuidoosten van Georgië.

De Tsalka Canyon maakt deel uit van de Krami-kloof in de buurt van het dorp Dashbashi en is een diepe bergkloof. De hoogte van de rotswanden zijn zo'n 1100-1500 meter. Deze kloof was al redelijk populair bij de locals en de toerist aangezien in de zomer van 2021 is er een toeristisch centrum bij is gekomen. Nu is het nog populairder geworden sinds de opening van een unieke glazen brug van 240 meter lang over de Dashbashi Canyon! Deze is op 14 juni 2022 officieel geopend.

Wat hadden wij een pech zeg, we waren er eind mei dit jaar. We dachten namelijk dat hij al geopend was... Dat was even balen maar we gaan zeker terug voor het enorme spektakel! We moeten zeggen, de waterval helemaal onderin de kloof maakte alles goed en de natuur is er prachtig, je hebt geweldige schilderachtige uitzichten!

De eigenaren van de geweldige glazen brug van 240 meter lang over de Dashbashi Canyon beweren dat dit de langste en hoogste ophangconstructie ter wereld is. Er bevindt zich zelfs een ruitvormig restaurant in het midden van de glazen brug. Fantastisch toch! Je kan je wel bedenken wat voor geweldige uitzichten je dan hebt over de kloof!

Het restaurant in het midden van de glazen burg werd meteen kandidaat voor opname in het Guinnes Book of Records. Dashbashi had in 2016 al de status van natuurmonument in Georgië gekregen. 

Een Israëlisch bedrijf, Kass Land, investeerde meer dan 40 miljoen Dollar in dit project. De bouw van de brug was dan ook de eerste grote investering in het ecotoerisme in deze regio. 

Wij mochten bij ons bezoek eind mei 2022 nog niet de brug op, ze waren nog bezig met de laatste werkzaamheden, maar vanaf het begin van de brug zag het er al geweldig uit! En je zit de brug constant, wanneer je de trappen en het pad naar beneden loopt richting de mooie waterval.

De waterval bij de Dashbashi Canyon (Tsalka Canyon)

Je kan je voorstellen als je bij de glazen brug staat en je naar de waterval beneden in de canyon wil, je best een stuk moet dalen en moet lopen. Goed om te weten dat er heel wat goede bruggen en trappen zijn gemaakt. Je daalt dan al een heel stuk, daarna kom je op een goed pad terecht, die je vervolgens brengt bij de waterval. Onderweg heb je waanzinnige uitzichten, het is geen straf om er te lopen.

De terugweg is iets heftiger, je loopt dezelfde weg terug maar dan omhoog. Wij waren er met 3 kleine kids en met nog 2 vrienden. We hadden ons op het ergste ingesteld... maar op de terugweg hebben we verstoppertje gespeeld (voor zover het kon, voor onze kids in ieder geval wel ;)). Ze hebben het hele stuk zelf teruggelopen, wij waren meer moe dan hun kunnen we je vertellen!

Na de wandeling kom je dan eindelijk uit bij de spectaculaire watervallen. Prachtig! Het is een flinke waterval. Je loopt op de brug voor de watervallen langs, je kan zelfs nog onder de brug komen. Wij waren er met mooi weer maar je kan je voorstellen dat in de winter de watervallen (deels) gaan bevriezen, dit zorgt natuurlijk voor fantastische, winter wonderland plaatjes! 

De kloof, die 7 kilometer lang en 300 meter diep is, is door erosie op een vulkanisch plateau gevormd. Dit natuurwonder wordt door steile hellingen gekenmerkt die zo'n 1100-1500 meter hoog zijn. 

Per fiets op de kabelbaan bij de Dashbashi Canyon! (Zip Bike)

Naast dat je een flinke wandeling kan maken is het ook mogelijk om bij Dashbashi Canyon te fietsen op een kabelbaan, oftwel Zipe Bike! Wij hebben dit zelf niet gezien, laat staan gedaan maar het is mogelijk!! 

Praktische informatie Dashbashi Canyon

Dashbashi Canyon is elke dag geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. 

Ticketprijzen zijn hier iets duurder dan bij andere attracties in Georgië, namelijk 49 Lari per persoon. Voor kinderen van 3 tot 12 jaar betaal je 34 Lari. Kinderen onder de drie jaar zijn gratis.

Neem, vooral in de zomer, genoeg water mee, aangezien de wandeling best pittig kan zijn, vooral op de terugweg! Neem ook wat snacks mee voor onderweg. Denk aan een pet of een hoedje voor de warmte. Trek goeie (wandel)schoenen aan, slippers kan ook als je er goed op kan wandelen. De paden zijn echt goed. 

Dashbashi is vanwege de warmte het beste te bezoeken in de lente of in de herfst. 

Hoe kom je bij de Dashbashi Canyon?

Het makkelijkst is natuurlijk met eigen vervoer, een (huur) auto. Je kan er makkelijk parkeren en het is vanaf Tbilisi 2 uur rijden. Een mooie bijkomstigheid is dat dit een hele mooie tocht is, dit hadden wij niet verwacht. Georgië blijft ons verbazen wat betreft de prachtige uitzichten en mooie routes om te rijden. 

Mocht je geen eigen vervoer hebben, kun je natuurlijk ook een taxi huren. Spreek van te voren wel een prijs af! De chauffeur blijft gewoon wachten tijdens je bezoek aan de canyon.

Ook zijn er minibusjes (marshrutkas) die vanuit Tbilisi naar Tsalka rijden. De tickets kosten op het moment van schrijven 8 Lari (enkele rit). Vraag aan de chauffeur om je af te zetten bij de Wissol Petrol Station, je moet vanuit daar nog 2 kilometer lopen, of pak een taxi ;). De eerste minibus vertrekt om 8 uur in de ochtend, de volgende om 11.00 uur. Vanaf dan elk uur. Informeer en check zelf ook de tijden van de busritten naar Tsalka! Mocht je ook de minubus terugpakken, zorg dan dat je een half uur van te voren bij de Wissol Petrol Station aanwezig bent. 

Omgeving van de Dashbashi Canyon

Op 3 kilometer afstand van de Dashbashi Canyon ligt het kleine dorpje Tsalka. Er is hier niet veel te beleven in wel zijn er hotels en guesthouses te vinden. 

In de buurt vind je Tsalka Lake en het Paravani Lake. Je kunt wandelen naar de ruïnes van het 9e-eeuwse Kldekari-fort. De tocht er naar toe schijnt er mooi te zijn. Wij zijn er (nog) niet geweest. Ook een leuke optie is om Dashbashi Canyon te combineren met een uitstapje naar Saint Nino (dichtbij het Paravani meer) of naar Poka Nunnery. 

Wij vonden de Dashbashi Canyon erg de moeite waard en we gaan zeker weten nog eens terug voor de glazen brug! De omgeving is echt prachtig en zelfs de rit er naar toe. 

Veel plezier alvast!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

Het prachtige Bodbe Klooster in Sighnaghi!

Het klooster van St. Nino in Bodbe, ook wel het Bodbe Klooster (Bodbe Monastery) ligt in het zuidoosten van Georgië, in de regio Kakheti, op 2 kilometer van één van de mooiste stadjes van Sighnaghi. Dit klooster is echt één van de hoogtepunten in deze regio en dus een must see! 

Lees meer »

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

Wat mag je niet missen in het mooie Kvareli?

Kvareli (Qvareli) is een stad in het noordoosten van Georgië en het ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). Het ligt aan de voet van het Kaukasusgebergte, dus bij mooi weer heb je prachtige plaatjes met de besneeuwde toppen van de Kaukasus en op de voorgrond de groene valleien met de enorme wijnvelden. Kvareli ligt op 450 meter boven de zeespiegel en in de stad wonen ongeveer 8000 mensen. 

Lees meer »

Wat is er te doen in Telavi?

Telavi is de hoofdstad van de regio Kacheti in Georgië en ligt in het hart van de regio Kakheti. Telavi telt ruim 20.000 inwoners. Telavi ligt in de mooiste Alazani-vallei op de helling van de berg Tsivi-Gombor. De stad ligt op 490 m boven de zeespiegel, dus de lucht is er fris en zuiver.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.