Wordt het school of toch thuisonderwijs?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:09

Voordat we de keuze hadden gemaakt om te emigreren heb je het natuurlijk met elkaar over het onderwijs van de kinderen. Dit is een veelbesproken onderwerp geweest, zelfs voor onze emigratie hebben we het er vaak over gehad maar als je dan wil gaan emigreren heb je het er veel over met elkaar en bespreek je wat het beste is voor je kind.

In Nederland is het heel normaal dat kinderen vanaf 4 a 5 jaar naar school gaan en is het min of meer verplicht om naar school te gaan. In Nederland bestaat er echter ook al heel lang een alternatief, namelijk thuisonderwijs. In Amerika is dit nog vele malen bekender en groter en staat die bekend onder de term: ´Homeschooling´. De meeste ouders die thuisonderwijs willen gaan geven, beroepen zich op de vrijstelling van de leerplicht op basis van artikel 5 sub b uit de Leerplichtwet 1969. Dit artikel houdt in dat ouders zich kunnen beroepen op vrijstelling van de leerplicht als er geen school van hun levensbeschouwelijke richting in de buurt is ('richtingsbezwaar'). Het beroep dient schriftelijk te worden ingediend bij de leerplichtambtenaar van de gemeente waar het kind woonachtig is en dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Daarbij is het maar de vraag of het verzoek geaccepteerd wordt. Mocht je thuisonderwijs serieus overwegen dan is het aan te raden je kind nog NIET in te schrijven bij een school anders is de kans dat je aanvraag om vrijstelling er doorheen komt een stuk kleiner. Meer informatie over alles wat met thuisonderwijs te maken heeft vind je op: www. thuisonderwijs.nl.

Ook als je gaat reizen (en je uitschrijft) of naar het buitenland emigreert en je kinderen uitschrijft, val je officieel niet meer onder de leerplicht. Omdat je dan officieel gezien niet meer in Nederland woont. Hetgeen wij dus hebben gedaan!;-) Voordat je dit doet, weeg uiteraard voor je zelf goed de voor en nadelen af, want dat uitschrijven heeft ook best wat consequenties. 

Het is best raar... Je kind doet alles uit zichzelf tot zijn vierde jaar. Je baby drinkt, gaat eten, rolt om na een paar maanden, kan op een gegeven moment lopen, zegt zijn eerste woordjes en dit allemaal doet hij uit zichzelf. Okay, wij als ouders ondersteunen hem hierbij, maar grotendeels doet hij dit allemaal zelf. De één is sneller met lopen en de andere kan eerder praten, het ligt allemaal aan het kindje en ze doen het op hun eigen tempo, net waar hun interesses liggen. Als je kindje dan 4 jaar is... dan moet hij naar school met allemaal kindjes van zijn leeftijd en wordt hem geleerd door een bepaalde juf of meester wat hij moet leren. Het is best een rare gedachte dat je je kind dan 5 dagen in de week naar school brengt voor bijna 7 uurtjes, dat is bijna een werkdag! Okay, ze zijn eerst op de woensdag en vrijdagmiddag vrij... Als je geluk hebt, heb je een lieve juffrouw, maar als je pech hebt... We hebben er vaak over gehad en in onze familie zijn we bekend met thuisonderwijs. Toen we hier voor het eerst mee in aanraking kwamen dachten we... Dat doe je toch niet!! Je kind ziet dan helemaal niemand meer! Dat is toch zielig! Nu heel wat jaren later denken we er zelf over na!

Jurre is ons enige kind die al naar school is gegaan. We hadden hem toen hij 3 jaar was gewoon ingeschreven bij een school en toen hij eenmaal 4 jaar was ging hij naar school. Het was soms een verademing dat hij naar school ging omdat we nog twee kleine kindjes hadden, we hadden dan een kind minder thuis en wat vaker de handen vrij... Jurre had het moeilijk in z´n eerste half jaar. Hij heeft letterlijk geen woord gesproken, terwijl hij thuis een enorme kletskous is. Op een gegeven moment zei de juffrouw dat hij helemaal niet kon praten... Dat is toch best raar om te horen! Hij voelde zich waarschijnlijk niet helemaal op zijn gemak, wel vond hij school leuk maar er kwam geen woord uit. Ook met de gymles deed hij niet gelijk mee en zat hij op de bank toe te kijken... Gelukkig ging het in het 2e half jaar beter maar toen kregen we te horen dat hij achter liep met z´n spraak. Iedereen kon hem moeilijk verstaan... en moest hij naar logopedie. Begin van het 2e jaar ging het gelukkig steeds beter en vond hij school echt leuk en stond hij te trappelen om naar school te gaan, gelukkig!

Als je naar school gaat dan heb je het hele jaar door meetpunten, kan hij dit al? Oh nee, dit kan hij nog niet, oh dat kan hij wel maar dit... ze krijgen zelfs een rapport, in groep 1 al! Waar gaat het over? Ze moeten toch juist spelen, naar buiten en vieze handen en kleren krijgen!

Toen we onze keuze gingen maken wat betreft het emigreren was onze keuze al snel gemaakt qua school, dan doen we het toch zelf!! We hebben hier niet lang over gepiekerd en gelukkig is onze familie hier in Georgië er mee bekend. Wel hebben we gezegd dat we de scholen gingen onderzoeken in Georgië maar toen we hier kwamen zagen we het al snel... Je hebt hier hele kleine schooltjes. De meeste gezinnen vertrekken dan ook naar de grote steden, zodat de scholen in de dorpjes klein zijn of al gesloten. Daarnaast is er een mondkapjesplicht wat betreft corona en wij sturen onze kinderen echt niet naar school met een mondkapje! De keuze was dus makkelijk, we gaan het zelf doen. 

We hebben absoluut geen haast! Jurre is 5 jaar en Anna is net 4 jaar geworden. Luuk wordt in mei 3 jaar... We vinden het op dit moment belangrijk dat onze kids veel kunnen spelen, het liefste buiten, met dieren, lekker op pad en vooral lekker vies kunnen worden. Als ze 's avonds met een rode kleur op de wangen op bed gaan, zegt dat genoeg. Dan hebben ze heerlijk gespeeld. Wel doen we oefeningen met ze, Jurre is al aardig geïnteresseerd in letters, hij vindt het leuk om namen en woorden op de computer te schrijven. Per letter maken we woorden, de K van kok, kip etc. en op de computer kun je al leuke oefeningen/apps vinden met letters en cijfers. Dit vindt hij prachtig, daarnaast hebben we kaarten met letters, een spel waar je woorden mee kan schrijven, we doen spelletjes zoals Uno etc. Anna ziet dit allemaal en wil absoluut niet achterblijven en ze doet al aardig mee. Luuk heeft nog geen interesse maar kan bijvoorbeeld al wel tot 20 tellen, zelfs tot 10 in het Georgisch.

Onze familie hier in Georgië is al bijna 12 jaar bekend met thuisonderwijs en zelfs ons nichtje van 5 jaar kan al lezen. We krijgen leuke en handige tips van ze en ze lezen zelfs boekjes met onze kids of doen oefeningen maar dit is allemaal vrijblijvend en alleen maar omdat ze het leuk vinden, niet omdat het moet. Ze zijn nog jong en spelen is veel belangrijker en leuker ;). 

We zeggen niet dat we ze nooit naar school sturen. Op dit moment staan we hierachter en zien we dat onze kinderen de laatste maanden al zoveel hebben geleerd, ook van het buitenleven. Ze weten wat het betekent als een koe heeft gebokt en hoe de kippen broeden en hoeveel eieren ze gemiddeld leggen. Ze vertellen ons soms dingen die wij niet eens weten, super leuk toch! Ze zijn veel met hun neefjes en nichtjes en af en toe komen er kindjes spelen. We gaan veel op pad met de kids, dus ze zitten hier echt niet opgesloten. Op dit moment zitten wij nog in een Guesthouse waar regelmatig gasten komen, onder mensen komen ze sowieso. 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.