Hoe vinden de kinderen het in Georgië?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:09

Onze kinderen hebben het erg naar hun zin in Georgië! Bij ons ging de verhuizing/vertrek naar Georgië eigenlijk bijzonder goed. We zagen best op tegen de vlucht maar dat ging hartstikke goed. Eerder gingen we altijd met de auto op vakantie maar vliegen vonden ze super leuk en slaapverwekkend (ze hebben de halve vlucht geslapen). Eigenlijk hadden we wel vaker met het vliegtuig weg kunnen gaan!

Je kinderen voorbereiden op de verhuizing

We hebben de kids wel voorbereid op onze verhuizing naar Georgië, we hebben ze vanaf het begin meegenomen in ons emirgratieproces. Filmpjes laten zien en ze konden ook altijd bij ons terecht met vragen. We lieten foto's zien van hun neefjes en nichtjes in Georgië en we gingen de namen alvast oefenen (7 neefjes en nichtjes). 

Onze verhuizing ging super snel eigenlijk, misschien was dat een voordeel voor onze kinderen. Eind augustus hadden we de knoop doorgehakt om te verhuizen naar Georgië en op zaterdag 23 oktober zaten we in het vliegtuig. Het duurde voor hen geen maanden/jaren. Ze mochten meehelpen met inpakken, een verhuisdoos mochten ze bijvoorbeeld vullen met hun speelgoed, zodat ze wisten dat ze er voorlopig even niet mee konden spelen, totdat de spulletjes ook in Georgië zijn. Dat het dan een feestje is om alles uit te pakken. 

Onze kids waren 2, 3 en 5 tijdens ons vertrek en ze gaan eigenlijk gewoon mee met de flow. De twee oudste sliepen thuis al op een kamer, wat nu erg handig was. We kunnen dus makkelijk in een appartementje slapen, de oudste twee bij elkaar en de jongste slaapt bij ons of alleen in de woonkamer. 

Maak van je (vlieg)reis een feestje!

De dagen voor vertrek waren de kinderen wel wat drukker dan normaal, natuurlijk hebben ze door dat er van alles gebeurd en dat we afscheid aan het nemen waren. De laatste week sliepen we bij Opa & Oma en werden we nog lekker verwend. We kregen pizza, ze werden veel voorgelezen, we deden spelletjes en er werd veel geknuffeld. In de laatste week gingen we nog met hun neefjes in Nederland naar een grote speeltuin en ze bleven ook nog gezellig slapen bij Opa & Oma. Het was dus een feestweek!

De laatste avond mochten ze iets later naar bed. 's Ochtends werden we door familie in een grote bus met alle koffers weggebracht naar Schiphol, ook daar kwam nog familie ons uitzwaaien. Ook wel handig bij het inchecken, hadden we nog een paar extra handjes en wat vermaak voor ze. Eenmaal door de douane gingen we lekker wat eten, drinken en vliegtuigen kijken. De tijd ging best snel, nog even de jongste verschonen, naar het toilet en we konden al instappen.

Tijdens de vlucht hadden we de kids beloofd dat ze na hun slaapje een filmpje mochten kijken, we hadden geen (privé) beeldschermen maar we hadden van te voren wat filmpjes gedownload op onze telefoon en tablet. Thuis mogen ze eigenlijk alleen in de avond voor het slapen gaan een filmpje kijken, dus dit was een feest. Het hielp, want ze gingen gelijk slapen. Ze waren natuurlijk ook moe van het vroege opstaan en de reis naar Schiphol. We hadden ook wel wat lekkere dingen meegenomen en wat te drinken. De vliegreis ging dus heel erg makkelijk. 

Aankomst in Georgië

Toen we geland waren was het ook wel weer fijn om de benen te strekken, vooral de kinderen natuurlijk! We kregen voorrang bij de douane omdat we kinderen bij ons hadden, wat een geluk. We waren dus vrij snel bij onze koffers. Daar moesten we even wachten maar een toiletbezoekje doet altijd goed. 

Onze familie (oom en 2 oudste nichtjes) stonden ons op te wachten. De kinderen hadden hun 2 nichtjes (13 en 15) nog nooit gezien. Het was even wennen maar hun nichtjes zijn van nature erg zorgzaam en lief dus onze kids waren in no time met hun aan het spelen en ze hadden ook een kamer geboekt waar wij een appartementje hadden geboekt, super leuk. De volgende dag zijn we met z'n allen Tbilisi in geweest en onze kids wouden alleen maar bij hun nichtjes zijn, het klikte gelijk gelukkig! En dan hebben ze nog 5 neefjes en nichtjes, dat wordt super gezellig!

Geef je kinderen de tijd om te acclimatiseren

Geef je kinderen de tijd en ruimte om te acclimatiseren. Je kent je eigen kind natuurlijk het beste. De één wordt super druk, de ander trekt zich wat terug. Maak alles bespreekbaar met je kinderen, de één wil graag zijn verhaal kwijt. Maak tijd voor je kind, luister naar hen en wees eerlijk tegen je kind. Kinderen hebben veel door, hoe klein ze ook zijn. 

Wij hadden een vaste basis in Georgië, namelijk een Guesthouse dichtbij onze familie. Wij hadden daar twee kamertjes geboekt, zodat de kinderen ook in die kamer konden spelen. De oudste twee sliepen daar, het was dus ook echt hun kamertje waar ze overdag als we er waren veel waren.

We zorgden voor ritme en regelmaat, we gingen natuurlijk ook veel op pad om alles te ontdekken maar waren we een dag bij onze familie of in ons Guesthouse dan moesten ze in de middag echt even rusten. De jongste moest altijd even slapen en de oudste twee (vaak gingen die ook nog wel even slapen) gingen rusten op hun kamertje. Ze mochten dan een spelletje doen of even een filmpje kijken. Ook bij onze familie is dit een vaste gewoonte voor de jongste kinderen, super fijn en handig. 

Zorg voor vermaak voor je kinderen

Wij hebben het geluk dat we hier in Georgië familie hebben wonen. De zus van Christiaan woont hier met haar man en zeven kinderen. Gelukkig kunnen onze kinderen heel goed met hun kinderen en ze spelen er vaak. Zelfs wij kunnen op pad en dan blijven onze kinderen gewoon daar. Ook nemen wij wel is een paar van hun kinderen mee en blijven onze kids daar. Het is soms net een opvang daar en ze leren dus ook veel van hun. Ze wonen op een boerderij met veel dieren in de bergen bij een grote rivier. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat het een feestje voor ze om daar te zijn. Ze verzorgen de dieren, gaan de bergen in, bakken broodjes, lezen boekjes etc. Genoeg te doen daar voor ze en dus genoeg vermaak. 

Mocht je geen familie hebben in het land waar je naar toe gaat verhuizen, zorg dat je kinderen wel in contact blijven met andere kindjes. Ga naar een speeltuin of probeer mensen te ontmoeten die ook kinderen hebben, misschien kunnen je kinderen daar eens spelen, of andersom. Zoek bijvoorbeeld een camping op waar ook veel kinderen komen. Super leuk toch!

Nederlands en boekjes lezen

Zorg dat je gewoon Nederlands blijft praten met je kinderen, misschien ga je na een paar jaar wel weer terug naar Nederland. Dan is het erg belangrijk dat de kinderen gewoon nog de Nederlandse taal beheersen. 

Wij proberen elke avond voor het slapen gaan een boekje voor te lezen. Ook doen ze dit bij onze familie regelmatig, zij praten met elkaar ook gewoon Nederlands, alhoewel de oudsten ook gewoon goed Georgisch kunnen praten.

Onze kinderen mogen ook gewoon filmpjes kijken, ze kijken filmpjes in elke taal (misschien is dat heel normaal) maar we proberen ze ook echt Nederlandse filmpjes aan te bieden. 

Daarnaast oefen we regelmatig de letters en doen kleine oefeningetjes in het Nederlands. Ook proberen we hun Georgische woordjes te leren en dat gaat al erg goed. Ze kunnen bijvoorbeeld al tellen tot 10, gedag zeggen en vragen hoe het met iemand gaat. Omdat we een paar maanden al wonen in een Guesthouse, komen hier ook regelmatig gasten, we praten dus ook Engels en zo krijgen onze kids deze taal ook al mee. Laatst zei onze jongste uit het niets bye bye! Haha! 

Onze kids

Onze kinderen zitten goed in hun vel en ze vermaken zich volop. We zijn echt een paar dagen in de week bij onze familie met hun neefjes en nichtjes en daar zijn ze alleen maar aan het spelen en vooral buiten, heerlijk in de buitenlucht. Onze kinderen zijn ook echt buitenkinderen, dus dat is super fijn. Daarnaast zijn hun papa en mama elke dag bij ze, dat is super fijn voor ze. 

Strakjes wonen we er dichtbij onze familie. We hebben een groot stuk land gekocht van 8000m2 waar we nu een chalet aan het (laten) bouwen zijn. Straks kunnen ze daar ook veel buiten spelen. We hebben een hond en willen een kippenhok maken waar strakjes wat kippen in kunnen, dat willen onze kinderen graag. De kinderen vinden dieren helemaal geweldig, in Nederland hadden we helemaal geen dieren, super leuk om dit te zien. 

Daarnaast gaan we veel op pad, we kunnen niet stil zitten. Ze zien dus veel van Georgië, van de cultuur en de mensen hier in het land. Laatst gingen we 2 nachtjes naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, maar ze wouden nog langer blijven omdat ze het heel erg naar hun zin hadden daar. Super fijn toch!

Gelukkig vinden onze kinderen het helemaal fijn hier en hebben wij het daarom ook erg naar onze zin! Wat de toekomst gaat doen, weten we niet. We kunnen niet stil blijven zitten en het ligt natuurlijk ook aan de kinderen hoe zei het doen en wat ze nodig hebben in hun ontwikkeling. Maar voorlopig wonen we heerlijk met onze kinderen in Georgië!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Afscheid nemen van school & kinderopvang!

En dan is het zover, de kinderen moeten afscheid nemen van school, opvang en misschien wel van hun sport. Maar hoe pak je dat aan? Heb je daar al wekenlang over met je kinderen of doe je dat kort voor die tijd. Organiseer je nog wat speciaals, kortom hoe pak je dit afscheid aan? Wij kunnen je tips geven aan de hand van onze ervaringen. 

Lees meer »

Vliegen met kleine kinderen!

Vliegen met kinderen, voor sommige ouders is dat echt No GO, ze gaan liever met de auto naar hun reisbestemming maar wij kunnen je zeggen dat je het gewoon moet doen. Je wil zelf toch ook lekker op vakantie of op reis kunnen en wat van de wereld kunnen zien. Het is vaak maar voor een paar uurtjes en echt, die overleef je wel! Je hebt alleen wat meer voorbereiding nodig, we hebben hier wat praktische tips voor je op een rijtje gezet, hopelijk heb je er wat aan en hup, gewoon dat vliegtuig in!

Lees meer »

Hoe vinden de kinderen het in Georgië?

Onze kinderen hebben het erg naar hun zin in Georgië! Bij ons ging de verhuizing/vertrek naar Georgië eigenlijk bijzonder goed. We zagen best op tegen de vlucht maar dat ging hartstikke goed. Eerder gingen we altijd met de auto op vakantie maar vliegen vonden ze super leuk en slaapverwekkend (ze hebben de halve vlucht geslapen). Eigenlijk hadden we wel vaker met het vliegtuig weg kunnen gaan!

Lees meer »

Wordt het school of toch thuisonderwijs?

Voordat we de keuze hadden gemaakt om te emigreren heb je het natuurlijk met elkaar over het onderwijs van de kinderen. Dit is een veelbesproken onderwerp geweest, zelfs voor onze emigratie hebben we het er vaak over gehad maar als je dan wil gaan emigreren heb je het er veel over met elkaar en bespreek je wat het beste is voor je kind.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.