Vliegen met kleine kinderen!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:09

Vliegen met kinderen, voor sommige ouders is dat echt No GO, ze gaan liever met de auto naar hun reisbestemming maar wij kunnen je zeggen dat je het gewoon moet doen. Je wil zelf toch ook lekker op vakantie of op reis kunnen en wat van de wereld kunnen zien. Het is vaak maar voor een paar uurtjes en echt, die overleef je wel! Je hebt alleen wat meer voorbereiding nodig, we hebben hier wat praktische tips voor je op een rijtje gezet, hopelijk heb je er wat aan en hup, gewoon dat vliegtuig in!

Voor we aan onze tips beginnen hebben we inmiddels zelf ook al vliegervaring met onze kids. Het ligt een beetje aan de vliegmaatschappij, maar je betaalt bijna niets voor je kind van 0 tot 2 jaar. Je kindje zit bij jou op schoot, dus je hoeft geen stoel te betalen, je betaalt alleen de belastingen. Dat scheelt dus superveel, lekker dus nog vliegen als je kind nog geen 2 jaar is! 

Voor hele kleine baby's kun je vaak een babybedje reserveren. Deze zit vaak voor je vast aan de muur. Je baby kan daarin lekker slapen, zodat jij je handen vrij hebt. Ideaal! Alleen tijden het opstijgen en de landing moet je kindje bij je op schoot met een speciale veiligheidsgordel. Neem op tijd contact op met je luchtvaarmaatschappij voor een reservering.  

1. Check thuis de vertrektijden

Een goeie tip is om de vertrektijden thuis nog te controleren. Misschien heb je al wel een paar uur vertraging. Je kan dan beter later vertrekken met je kinderen anders zijn ze onnodig lang op het vliegveld Ga ook niet te laat weg, in de lucht kan het vliegtuig ook wel wat tijd goedmaken om sneller te vliegen. 

Zorg wel dat je op tijd op de luchthaven bent, voor je het weet staan er lange rijen en is diegene voor je een uur bezig met inchecken. Je kan altijd met de kids vliegtuigen kijken en wat eten of drinken.

2. Rugzak als handbagage

Neem als het kan geen handkoffer mee als handbagage maar gebruik een rugzak. Een rugzak doe je op je rug en zo heb je je handen vrij voor je baby/peuter. Je kan er ook voor kiezen om maar 1 tas als handbagage mee te nemen en dat één ouder de tas of rugzak draagt en de ander zorgt voor de kleine. Wel is het anders als je meer dan 1 kind bij je hebt ;). Denk er in ieder geval goed over na

Je kan ook een klein tasje maken voor je peuter/kleuter, ze vinden het geweldig als ze op reis gaan hun eigen bagage te hebben. Doe er iets leuks in, bijvoorbeeld wat speelgoed of wat lekkers. Maak hem alleen niet te zwaar, heeft je kind geen zin meer om de rugzak te dragen, dan ben jij de sjaak! 

3. Neem een kinderwagen of buggy mee

Super handig voor op het vliegveld, een kinderwagen of buggy. Zo hoef je je baby niet de hele tijd te dragen, tenzij je een buik- of rugdrager hebt. Je peuter kan lekker zitten in de buggy en rond om zich heen kijken en zo raak je hem of haar ook niet kwijt ;). Vaak kun je nog een tas of wat jassen kwijt onder de kinderwagen/buggy, ook wel zo handig. De kinderwagen/buggy kan je meestal voordat je gaat boarden afgeven en wanneer je uitstapt staat deze alweer voor je klaar, super handig. Check dit voor de zekerheid van te voren even met de luchtvaartmaatschappij. 

4. Kleine cadeautjes voor onderweg

Het ligt er natuurlijk aan hoe lang je moet vliegen en elk kind is natuurlijk anders. Als ouder ken jij je kind het allerbeste maar wat kleine cadeautjes kan best handig zijn in het vliegtuig! Het hoeven geen grote cadeaus te zijn, maar je kan afspreken met je kindje dat ze om het half uur een klein cadeautje krijgen als ze goed luisteren en niet teveel lawaai maken. Haal cadeautjes waar ze even zoet mee zijn, zoals kleurboekjes of wat stickervellen. Kleine reisspelletjes doen het ook altijd goed zoals Uno of 4 op een rij, maar pas op dat het niet op de grond valt!

5. Tablet of telefoon

Tja, het is toch handig en ze zijn er even zoet mee, een tablet of telefoon. Probeer ze niet gelijk al bij het begin van de vlucht een tablet of telefoon te geven want je moet nog een tijdje... Laat ze eerst lekker uit het raampje (als dat kan) naar buiten kijken, vooral ook tijdens het opstijgen. Er is vooral aan het begin van de vlucht veel te zien. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat ze als ze goed luisteren strakjes een filmpje mogen kijken. Tegenwoordig heb je bij lange vluchten altijd al wel een televisiescherm, daarop kun je ook veel filmpjes kijken en spelletjes spelen, maar dat is niet altijd zo. Wij hadden met onze vlucht naar Georgië geen televisie, gelukkig hadden wij wel een tablet en extra telefoon meegenomen.  

Tip: download van te voren filmpjes op de tablet of telefoon. Je hebt natuurlijk geen Wifi aan boord ;). En neem oordopjes of een koptelefoon mee, wel zo fijn voor de buurman die naast je zit in het vliegtuig. 

6. Kies een geschikte vlucht (dag/nacht)

Check bij het boeken de verschillende vluchten. Is het handig om juist overdag te vliegen, in de avond of misschien wel in de nacht? Vlieg je een paar uurtjes dan is het misschien wel handig om te vliegen als je kind dan normaal gesproken zijn middagdutje doet. Hoe fijn is het dat hij of zij dan lekker slaapt, je hebt er dan geen omkijken naar. Maak je een heel verre reis, dan is het misschien wel handig om in de avond te vertrekken. Meestal krijg je eerst eten geserveerd en vervolgens kan de kleine lekker slapen.

Bedenk ook van te voren ook of het verstandig is om over te stappen, bij een hele verre reis kan het heerlijk zijn dat de kinderen er even uit kunnen en even kunnen spelen en vervolgens de volgende vlucht te pakken. Het ligt aan je kind, elk kind is anders. Wij moeten er niet aan denken om tussendoor over te stappen met drie kleine kinderen en handbagage... maar voor een ander is het ideaal en kiezen ze juist voor een overstap. Mocht je kiezen voor een overstap, kies dan niet voor een te lange of korte overstap. Mocht je vlucht al iets vertraging hebben, is de kans dat je je volgende vlucht mist. Kies je voor een te lange overstap, dan worden juist de kinderen weer vervelend...  

7. Slapen in het vliegtuig

Vaak als je gaat vliegen moet je al veel eerder vertrekken, de reis naar het vliegveld en dan nog inchecken etc. Voordat je in het vliegtuig zit is er al heel wat tijd vooraf gegaan. Probeer dat je kindje van te voren niet gaat slapen, maar juist in het vliegtuig. Je kan bijvoorbeeld afspreken, dat het middagslaapje vandaag iets later is, namelijk in het vliegtuig. Hoe fijn als ze tijdens de vlucht slapen.

Toen wij onze reis maakten naar Georgië, moesten we allemaal vroeg opstaan (rond 5.00 uur). Onze vlucht ging rond 10.00 uur, we hadden al een flinke reis erop zitten en ze waren nog best moe, de avond ervoor mochten ze iets later naar bed omdat dit de laatste avond was in Nederland. De volgende dag waren ze best moe, ook van alle indrukken van het inchecken en de spanning dat we gingen vliegen. Onze vlucht duurde ruim 4 uur en ze hebben bijna alle drie de gehele vlucht geslapen. We hadden afgesproken dat ze eerst even moesten slapen en dat ze daarna een filmpje mochten kijken, dat werkte heel goed bij ons!

8. Handbagage

Zorg dat je genoeg spulletjes voor in het vliegtuig mee hebt, denk aan voldoende luiers, billendoekjes, een extra setje kleren mocht het drinken omvallen tijdens het vliegen. Wij zelf hadden wat extra basics mee wat geschikt was voor elk kind. Stel je zoontje heeft al een nieuw setje aan en morst weer of moet overgeven... je hebt geen setje meer voor hem want voor je dochtertje heb je een extra jurkje meegenomen. Zorg dat ze allemaal eventueel hetzelfde aankunnen. En neem ook een extra shirt voor jezelf mee, mocht je kindje moeten overgeven of iets... dan is het voor jezelf ook wel fijn om iets anders aan te kunnen trekken!

Neem ook voldoende eten en drinken mee. Drinken kun je in de vorm van kleine pakjes meenemen. Misschien wat broodjes of krentenbollen, ontbijtkoek en rozijntjes doen het (bij ons) altijd goed, ze zijn er dan iets langer mee bezig (elke minuut is er één ;). Neem ook wat te snoepen mee, vliegen moet natuurlijk wel een feestje zijn, maar pas op voor je het weet stuiteren ze het vliegtuig door.

Neem ook spelletjes mee, zo kun je met je kind bijvoorbeeld Uno spelen, of 4 op een rij of een ander leuk spelletje. Neem een leuk tekenboek mee met leuke stickervellen. 

9. Wees zelf relaxed

Probeer zelf als ouder relaxed te zijn! Meestal als je gaat vliegen ga je op reis of op vakantie, de reis ernaar toe moet ook al vakantie zijn, dus een feestje. Zorg dat je rustig en relaxed bent, dan zijn de kinderen dat vaak ook. Als je alleen maar gestrest bent, voelen de kinderen dat echt en werken ze echt niet mee! 

Zorg dat je van te voren alles al hebt gepakt of klaar staat. Leg voor iedereen al de kleren klaar en zorg voor makkelijk eten wat je de avond ervoor al kan inpakken. Schrijf op een lijstje wat je eventueel nog moet pakken of regelen, zo heb je overzicht en zit je hoofd niet vol met allemaal regeldingetjes. Zo heb je voor de vlucht eigenlijk niet veel meer te regelen en heb je dus minder stress. Maak er een leuk feestje van!

We hopen dat je wat hebt aan onze punten! We weten dat elk kind anders is (we hebben tenslotte 3 verschillende kinderen;)) maar wellicht heb je wat handvaten voor de vlucht met je kinderen. Maar er een feestje van en ach wat maakt het uit als ze even huilen of een klein opstootje hebben. Iedereen weet dat je met heel wat mensen in een vliegtuig zit en dat je even met elkaar moet doen. De één zit naast een dikke, snurkende man, de andere stinkt, weer een ander moet constant naar het toilet en moet je steeds opstaan en de andere zit naast een huilende baby... ach... en meestal heb je zelf er het meeste last van ;). 

Dus... Hup dat vliegtuig in met je kinderen en mooie herinneringen maken!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Reisfavorieten voor thuis

Reizen is voor ons de leukste gezamenlijke hobby die er is! Hoe leuk is het om thuis na te genieten van alles wat je hebt meegemaakt. Dat kan d.m.v. een mooie foto op de muur, verschillende leuke accessoires in huis, fotoboeken etc. Als je er dan al naar kijkt, kun je nog even nagenieten van je mooie reis of alweer dromen over je volgende bestemming. Heerlijk toch!

Lees meer »

De 40 leukste reisspelletjes

In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).

Lees meer »

Gekke en leuke reisgadgets!

Gekke en leuke gadgets, wat je gelijk doet denken aan reizen of aan een vakantie! Gadgets die je misschien mee kan nemen in de koffer of in de camper of voor je eigen tuin. In ieder geval krijg je de reis en of vakantiekriebels alweer te pakken! Hoe fijn! Kijk onderstaand voor onze leuke lijst gekke en leuke gadgets!

Lees meer »

Onze favoriete producten voor op reis!

In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.