Afscheid nemen van school & kinderopvang!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:09

En dan is het zover, de kinderen moeten afscheid nemen van school, opvang en misschien wel van hun sport. Maar hoe pak je dat aan? Heb je daar al wekenlang over met je kinderen of doe je dat kort voor die tijd. Organiseer je nog wat speciaals, kortom hoe pak je dit afscheid aan? Wij kunnen je tips geven aan de hand van onze ervaringen. 

Wanneer is de laatste dag?

Regel voor jezelf eerst wanneer de dag is dat je gaat emigreren, ga je met de camper of met het vliegtuig. Wanneer je met het vliegtuig gaat, heb je waarschijnlijk al je tickets geboekt. Je weet dus wanneer jullie het land gaan verlaten. Dit kun je ook afspreken met de camper, misschien heb je je huis verkocht en wil je een dag na de overdracht het land verlaten. 

Zodra je de 'echte' datum van vertrek weet kun je dit afstemmen met de school, opvang etc. Wij vertrokken uit Nederland op zaterdag 23 oktober 2021 en we gingen met het vliegtuig, we hadden dus al de vliegtickets geboekt.  Vrijdag 15 oktober was de laatste dag voor de herfstvakantie, voor ons was dit de perfecte dag voor onze oudste van 5 jaar (Jurre) om dan afscheid te nemen op school. Alle kindjes hadden dan vakantie, dus het was voor hun ook een soort 'laatste' dag. 

We hebben dit afgestemd met de school en juffrouw en dit was prima. 

Wat betreft de opvang voor onze andere twee kinderen (Anna van 3 jaar en Luuk van 2 jaar) hebben we het ook in die week geregeld. Dit hebben we ook doorgegeven aan de opvang zodat ze wisten dat dit hun laatste dag was. 

Verder zaten onze kids niet op een sport, muziekles etc. We hoefden hiervoor niets te regelen maar onze tip is om alles in dezelfde week te regelen.

Voorbereiding

Van te voren kun je het beste bedenken hoe je afscheid wil nemen. Wil je het rustig laten verlopen of moet het een heel spektakel worden. 

Voor ons gold dat we er geen spektakel van wouden maken het is immers al druk genoeg voor de kids en ze krijgen nog heel wat indrukken te verwerken. We vonden het wel leuk dat de kids op hun laatste dag konden trakteren en hebben we dit een beetje met ze besproken. Dit vonden ze geweldig, want trakteren op je verjaardag is toch ook super leuk en misschien krijgen we wel een cadeautje zeiden ze! Ze mochten zelf kiezen wat ze de andere kindjes wouden geven voor traktatie en ze mochten mee naar de winkel om het te kopen. We hebben dit niet heel ver van te voren gedaan omdat het anders nog veel te lang duurt. 

Dag van het afscheid

Probeer zo normaal mogelijk te doen tegen de kids, in de ochtend het gewone ochtendritueel, geen stress of gedoe. Je kinderen hebben dit door en gaan zich dan ook zo gedragen. Sta desnoods een kwartiertje eerder op om de laatste dingen nog te regelen en maak ze daarna wakker. 

En dan de laatste week voor ons, toch wel een beetje raar als je Jurre de laatste dagen voor zijn echte laatste dag naar school brengt. Je wordt door iedereen aangesproken want in de klassenapp is medegedeeld dat dit de laatste week van Jurre is en dat hij gaat emigreren naar Georgië. Ouders zijn nieuwsgierig en ze hadden al wat gehoord van hun zoon of dochter. Jurre kwam op maandag al enthousiast naar huis, alle kindjes hadden die dag iets voor Jurre gemaakt maar Jurre zelf mocht nog niks weten, het was namelijk een verrassing voor aankomende vrijdag en dat vond hij geweldig. 

Op de laatste dag dan met traktatie naar school. Wij hebben verder heel normaal gedaan, net alsof het een normale dag was. Wel zeg je (de hele week eigenlijk) dat dit dan echt de laatste dag is en dat iedereen hem strakjes heel erg gaat missen en dat hij vast ook de kindjes heel erg gaat missen. Ook de juf gaat hem heel erg missen en andersom ook, vertel dat dat heel normaal is en dat hij ook beste een traantje mag laten als hij dat wil, dat is helemaal niet erg!

Op de laatste dag is Jurre flink in de watten gelegd, hij mocht tijdens het buitenspelen op zijn favoriete fietsje en hij was die dag het hulpje van de Juf, dat vond hij geweldig altijd. Natuurlijk mocht hij trakteren en hij kreeg allemaal cadeautjes van de juf en de kinderen. Een leuk afscheidsboekje heeft hij gekregen met daarin van iedereen een tekening met zijn of haar naam erbij. We kunnen je zeggen dat er heel veel hartjes waren getekend, super lief! Ook was er een hele grote poster gemaakt met van iedereen een handje erop met middenin de klassenfoto. Hij  vond dit super leuk en was vooral super trots op het boekje en hij heeft hem nog steeds goed bewaard. Daarnaast kreeg hij nog aparte kaartjes (die ouders met hun kind hadden geschreven), lekkere hagelslag en snoepjes. 

We konden die dag er niet bij zijn in de klas vanwege corona maar dat vonden we eigenlijk ook wel prima anders werd het misschien een beetje raar of ongemakkelijk voor Jurre. 

Om 12.00 uur stonden we beide natuurlijk op het plein en Jurre kwam samen met de juf naar buiten gelopen, hand in hand, super lief! Al zijn cadeautjes bij zich en daar was hij mega trots op. We hebben de juf gedag gezegd en bedankt voor alles. We hebben er niet een heel spektakel van gemaakt en zijn na een paar minuten naar huis gelopen. Jurre was net zoals normaal goed te pas, thuis liet hij gelijk alles zien aan Anna en Luuk en heeft hij die middag gewoon normaal gespeeld. We denken omdat we er geen poespas van hebben gemaakt hij ook gewoon zichzelf bleef.

Voor elk kind is het natuurlijk anders, Jurre is verlegen en een rustig mannetje en we denken dat dit de beste manier voor hem was. Hij had echt goed door dat hij nu niet meer naar school ging, dat de kindjes vakantie hebben maar dat hij volgende week vertrekt naar Georgië. 

Voor wat betreft Anna en Luuk was het misschien nog wel makkelijker, zij zijn nog wat jonger en ze gingen maar één keer per week naar de opvang. Zij hebben die dag ook getrakteerd en ze hebben een kleinigheidje gekregen. Vooral Anna heeft het door dat we volgende week gaan vliegen en dat ze niet meer naar de kindjes gaat. Luuk praat alles na, hij zal het vast ook door hebben. 

Alle drie hebben ze een leuk afscheid gehad waar ze tot nu toe nog steeds leuk naar terugkijken, nu op naar het afscheid van familie en vrienden... 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Afscheid nemen van school & kinderopvang!

En dan is het zover, de kinderen moeten afscheid nemen van school, opvang en misschien wel van hun sport. Maar hoe pak je dat aan? Heb je daar al wekenlang over met je kinderen of doe je dat kort voor die tijd. Organiseer je nog wat speciaals, kortom hoe pak je dit afscheid aan? Wij kunnen je tips geven aan de hand van onze ervaringen. 

Lees meer »

Vliegen met kleine kinderen!

Vliegen met kinderen, voor sommige ouders is dat echt No GO, ze gaan liever met de auto naar hun reisbestemming maar wij kunnen je zeggen dat je het gewoon moet doen. Je wil zelf toch ook lekker op vakantie of op reis kunnen en wat van de wereld kunnen zien. Het is vaak maar voor een paar uurtjes en echt, die overleef je wel! Je hebt alleen wat meer voorbereiding nodig, we hebben hier wat praktische tips voor je op een rijtje gezet, hopelijk heb je er wat aan en hup, gewoon dat vliegtuig in!

Lees meer »

Hoe vinden de kinderen het in Georgië?

Onze kinderen hebben het erg naar hun zin in Georgië! Bij ons ging de verhuizing/vertrek naar Georgië eigenlijk bijzonder goed. We zagen best op tegen de vlucht maar dat ging hartstikke goed. Eerder gingen we altijd met de auto op vakantie maar vliegen vonden ze super leuk en slaapverwekkend (ze hebben de halve vlucht geslapen). Eigenlijk hadden we wel vaker met het vliegtuig weg kunnen gaan!

Lees meer »

Wordt het school of toch thuisonderwijs?

Voordat we de keuze hadden gemaakt om te emigreren heb je het natuurlijk met elkaar over het onderwijs van de kinderen. Dit is een veelbesproken onderwerp geweest, zelfs voor onze emigratie hebben we het er vaak over gehad maar als je dan wil gaan emigreren heb je het er veel over met elkaar en bespreek je wat het beste is voor je kind.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.