Wat moet je allemaal regelen bij aankomst in het buitenland?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:10

Aankomst in Georgië

Emigreren naar Georgië is een stuk makkelijker denken wij dan naar een ander land op de wereld. Wij zijn per vliegtuig Georgië binnen gekomen, in de hoofdstad Tbilisi. We kregen bij binnenkomst een stempel in ons paspoort en bij de douane werd er geen één vraag aan ons gesteld. Omdat we drie kleine kinderen bij ons hadden, kregen we zelfs voorrang. Dat was echt heel fijn en super aardig.

Op de 3e dag moesten wij nog een coronatest laten uitvoeren. We reisden in corona tijd, het maakte niet uit waar we deze test deden, uiteindelijk deden we deze in Batumi (6 uur van Tbilisi). Per sms kregen we de uitslag. 

Simkaart regelen en geld pinnen

Het is verstandig om op het vliegveld gelijk een simkaart te kopen voor je telefoon. Je kan het later ook wel regelen, maar dan zit je niet meer zo dicht bij het vuur, dan verblijf je in een grote stad of juist helemaal achteraf. Er staan verschillende standjes/winkeltjes op de vliegvelden die juist simkaarten verkopen. Daarnaast kun je het beste ook gelijk geld pinnen, misschien moet je met een taxi en wat kleine boodschapjes al halen, zorg dus dat je geld bij je hebt. 

Op het vliegveld in Tbilisi, werden wij opgehaald door familie en een goede Georgische vriend van de familie die ook wat Nederlands kon omdat hij eerder een tijdje in Nederland had gewoond. Hij regelde voor ons gelijk drie simkaarten met tegoed. Super handig! En we hebben geld gepind. 

Huisvesting

Goed om van te voren al te regelen, waar ga je de eerste tijd wonen? Als je met de camper gaat, is dit natuurlijk makkelijk. Wel kun je al bekijken waar je eerste stops zullen zijn. 

Wil je eerst gaan rondreizen en bekijken waar je wil gaan wonen is het misschien verstandig om de eerste nachten al te boeken in Nederland. Als je aankomt in het land dan heb je in ieder geval een plekje en vanuit daar kun je verder bekijken waar je heen wil of je verblijf langer verlengen.

Wij hadden in Nederland al voor de eerste twee nachten een leuk appartementje geboekt in de hoofdstad Tbilisi. Wij wouden sowieso wat zien van de hoofdstad, om gelijk ervan door te gaan voelde voor ons niet goed. Vanuit daar wouden we onze familie bezoeken die we al meer dan vijf jaar niet hadden gezien. We hadden vanuit Nederland ook al een leuk guesthouse geboekt in de buurt van onze familie voor ongeveer een week. Daarna zouden we dan wel zien wanneer we ons nieuwe huis konden betreden. Uiteindelijk is alles wat anders gelopen... 

Wij hadden in Nederland een optie op een huis in Georgië, dichtbij onze familie, die we konden kopen als we in Georgië waren. Helaas is deze verkoop uiteindelijk niet doorgegaan vanwege familie omstandigheden van de verkoper. 

We hadden al snel een nieuw plan, gelukkig konden wij via via een heel mooi stuk grond kopen van 8000 m2, nog dichterbij onze familie. Alleen stond er nog geen huis op het land ;). Gelukkig konden we in het guesthouse zolang blijven als we wouden tegen een mooi prijsje. Ben je nieuwsgierig hoe dit allemaal verlopen is, lees dan onze persoonlijke blogs!

Inschrijven in de gemeente en visum regelen

Dit is echt per land verschillend, check voor je gaat hoe en waar je je moet inschrijven en of je een visum moet regelen. Het kan zo zijn dat je naast een visum ook een nieuw legitimatiebewijs moet regelen, dan is je Nederlandse paspoort niet voldoende. Check dit dus goed! Meestal moet je naar de gemeente met een geldig legitimatiebewijs.

Voor Georgië geldt dat je je niet hoeft in te schrijven. Ook heb je geen (werk) visum nodig om hier te verblijven. De regel is dat je na 365 dagen het land moet verlaten voor een stempel. Je kan dezelfde dag nog terugkeren, of direct als je wil ;). 

Inkomen

Naast het regelen van huisvesting is inkomen ook wel een dingetje! Misschien kun je vanuit Nederland je huidige baan aanhouden en op afstand werken, ben je zelfstandig, heb je in Nederland al een baan gevonden, ben je nog zoekende of heb je een buffer opgebouwd en kun je de eerste tijd wel door. Voor ons gold het laatste. We hadden ons koophuis goed verkocht en er flink wat overwaarde aan overgehouden, de eerst tijd kunnen we dus rustig bekijken wat we willen gaan doen, natuurlijk hebben we al wel onze plannen ;). 

Bankrekening openen, rijbewijs omzetten, pensioen regelen

Wanneer je gaat werken voor een baas in Georgië, is het verstandig om een rekening te openen en het rekeningnummer door te geven aan je werkgever. Werk je voor een klein bedrijf of voor een particulier is het echt niet gek als je hier gewoon contant uit betaalt krijgt. Het land loopt in sommige dingen echt nog 40 jaar achter, heerlijk! Geen gezeik met je pinpas of kosten die je moet betalen voor je rekening. Top!

Check je pensioen, vaak kun je in een nieuw land opnieuw pensioen opbouwen en je pensioen uit Nederland meenemen/overdragen. Kijk voor jezelf of dit voordelig is. Wel word je elk jaar dat je in het buitenland wordt 2% gekort op je AOW en pensioen. Het is niet altijd zo dat in elk land dit goed geregeld is, wat betreft Georgië weten wij dit (nog) niet aangezien wij niet werken voor een Georgisch bedrijf. 

Zorgverzekering of andere verzekeringen regelen?

In Nederland is een zorgverzekering verplicht. Vaak is een opstalverzekering (woonhuis) ook verplicht wanneer je een huis koopt. Niet in elk land is dit verplicht en kun je je afvragen wat voor jou het beste is en waarvoor je wil verzekeren, mocht er iets gebeuren. Je kan jezelf afvragen, mocht er iets gebeuren heb ik dan het geld om dit te betalen? Mocht je hiervoor een potje hebben kun je ervoor kiezen om geen verzekering af te sluiten. Heb je helemaal geen extra spaarcentje kun je er juist wel voor kiezen om je te verzekeren, als er iets gebeurd heb je er het geld er niet voor. 

In Georgië is de zorg bijvoorbeeld erg goedkoop. Wij hebben er voor gekozen om op dit moment ons daarvoor niet te verzekeren. Mocht er iets gebeuren, kun je het vaak direct betalen. Dit geldt ook voor een tandarts, je betaalt hier een paar euro voor een controlebeurt. Daar kan een verzekering niet tegen op ;). Misschien is het verstandig als je een auto hebt om daarvoor wel de aansprakelijkheid te regelen. 

Check dus welke verzekeringen je wil afsluiten. We kunnen je zeggen dat het heel wat geld scheelt als je geen verzekering afsluit ;). En hoe vaak gebeurd er wat?!

Auto kopen

Heb je een rijbewijs dan is een auto ideaal en perfect om je te verplaatsen in het land waar je woont.

Voor ons wat dit het belangrijkste wat we gelijk wouden regelen, een eigen auto. Je moet natuurlijk wel weten waar je moet zijn of op welke website. Als je in een onbekend land bent kan dit wel lastig zijn. Je kan naar een autogarage, maar meestal betaal je wel wat meer dan bij een particulier. Wij hadden het geluk dat we hier familie hebben wonen en zij wisten precies op welke website we moesten kijken, namelijk op www.mycar.ge. Uiteindelijk hebben wij op dag 3 al een auto gekocht, we moesten wel helemaal naar de kust van Tbilisi, namelijk Batumi. Een trip van 6 a 7 uur maar daar zijn de auto's een stuk goedkoper dan in de hoofdstad. We hadden het er zeker voor over. Vanaf toen konden we gaan en staan waar we wouden en het land rustig ontdekken!

Goed om te weten dat je in sommige landen je rijbewijs moet omzetten of juist opnieuw moet halen. In de Aziatische landen kun je ook een internationaal rijbewijs regelen, dit kan je al doen in Nederland. In Georgië is je Nederlands rijbewijs gewoon geldig en hoef je hem niet om te zetten. 

Het leren van de taal

Het is best handig als je je een beetje verstaanbaar kan maken, vooral in een land waar ze niet of nauwelijks Engels spreken. Een goeie tip is om al in Nederland wat standaard woorden en zinnen te leren. Ze vinden het in buitenland geweldig als je al een paar woorden spreekt en neem de kinderen erin mee. Als de kinderen ineens "hallo" of "hoe gaat het met je" zeggen zie je gelijk een big smile op alle gezichten en sta je met 1-0 voor!

Tegenwoordig heb je ook al leuke en handige apps waarmee je de taal ook al wat kan leren, voorbeelden hiervan zijn Duolingo. Helaas kun je op Duolingo de taal Georgisch niet leren, het is echt een lastige en ingewikkelde taal! Wel kan je terecht op Meester Ling. Super handig en leuk! 

Succes alvast met oefenen!

Contactpersoon

Als je gaat emigreren moet je toch heel wat regelen. Vooral als je een eigen huis laat bouwen of je moet een vergunning regelen etc. Het kan dan heel handig zijn als je iemand die de taal van het land beheerst je af en toe wat kan helpen, misschien voor een klein bedrag. De taalbarrière is lastig en diegene die het land kent weet precies waar je moet zijn. Ook kan het veel voordelig zijn, als ze je als toerist aanzien dan vragen ze de hoofdprijs of misschien nog wel meer en als je het je contactpersoon laat regelen kan hij misschien nog wel korting regelen ;). Je contactpersoon is blij met een klein zakcentje en jij hebt het er zo uit als hij wat korting voor je regelt!

Wij hebben hier onze familie, die goed de taal beheerst. Ook kennen wij een Georgiër die ons helpt, waar je iets moet kopen of gewoon een telefoongesprek voor je uitvoert. Super handig! Naarmate je langer in het land woont krijg je wel contacten en vrienden maar die ga je natuurlijk ook niet voor alles vragen. 

We hopen dat je wat hebt aan ons lijstje, wanneer je deze punten hebt doorlopen heb je alles al goed geregeld en kun je echt genieten van de cultuur, de mensen en lekker op ontdekking gaan! Mocht je aanvullingen hebben, laat het ons vooral weten. Zo fijn om een ander goed op weg te helpen in een nog onbekend land!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Ontspullen voordat we vertrekken naar Georgië

En dan moet je wel, spullen weg doen die eigenlijk al heel lang onderin de la liggen of helemaal achterin de kast. Maar ook die spullen in de keuken in dat ene kastje die je eigenlijk nooit opendoet... Wat staat er ook allemaal weer in? En laten we het dan maar niet hebben over de schuur! Hoog tijd om te ontspullen!

Lees meer »

Voorpret om te emigreren!

Sommige mensen dromen eindeloos over het wonen of werken in het buitenland, of zijn al jarenlang plannen aan het maken om te emigreren. Deze mensen zijn zich al jaren aan het voorbereiden en zich aan het verheugen om Nederland in te ruilen voor een ander land ergens op de wereld. Ze volgen misschien al wel een talencursus en hebben al tientallen boeken gelezen over het land waar ze heen willen. Ze leren het land op afstand al een beetje kennen, kijken ze documentaires, verschillende reisprogramma van het land of zijn ze flink aan het googelen en lezen ze blogs van anderen over het emigreren naar het buitenland., stellen ze op hun smartphone het weer al in, zodat ze weten hoe heerlijk warm het daar is. Je hebt dan een enorme lange aanloopperiode en dus heel veel voorpret ;).

Lees meer »

Laatste inkopen voor vertrek naar het buitenland

Tijdens een verhuizing naar het buitenland is het verstandig om te bedenken wat je nog extra kan meenemen, dus moet inkopen. Wat hebben ze in het land waar je heen gaat niet of kun je lastig daar krijgen? Of wat is handig om nu al te kopen en mee te nemen, dan hoef je als je daar bent niet gelijk op zoek naar die spullen. 

Lees meer »

Welk land wordt het en hoe maak je de keuze om te emigreren?

In deze post willen je jullie meenemen in onze beweegredenen en overwegingen die de doorslag hebben gegeven om voor Georgië te kiezen. Het klinkt altijd erg tof en als één grote droom om te gaan emigreren. Toch is het knap spannend en komt er een hoop bij kijken. Niet alleen spanning, stress, heimwee maar ook veel twijfel, soms irritatie en tegenslag. Vandaar dat het super belangrijk is om een land te kiezen waar je echt achter staat en kansen ziet. 

Lees meer »

Hoe vertel je je familie en vrienden over je emigratieplannen?

Het meest moeilijke van emigreren is dat je dit je familie, vrienden en kennissen moet gaan vertellen. Je baas moet het weten, want je moet ontslag nemen. Eventueel de school van je kinderen, bij de sportclub van je kinderen en/of die van jezelf moet je je abonnement opzeggen. Hoe zal iedereen reageren? Worden ze boos, zijn ze teleurgesteld, verdrietig of vinden ze het super tof wat je gaat doen!

Lees meer »

Ideeën voor een baan, werk en inkomsten in het buitenland!

Wanneer je gaat emigreren ga je natuurlijk het land, de cultuur en de mensen leren kennen. Waar ga je wonen, moet je een huis bouwen of ga je eerst met een camper op pad. Naast dat allemaal moet je ook denken aan inkomsten, misschien heb je een buffer opgebouwd en kun je de eerste tijd rustig aan doen en vooral op verkenning in het land waar je naar toe gaat en waar je gaat settelen. Of moet je gelijk al werk zoeken en zorgen voor inkomsten? Het is goed om van te voren een plan te hebben, voordat je gaat emigreren en je er al woont. 

Lees meer »

Verhuizen per zeecontainer en inboedel invoeren in het buitenland!

Aangezien wij voor langere tijd in Georgië willen gaan wonen, is het ook logisch dat wij graag onze spullen mee willen nemen. Best een uitdaging om je inboedel van het ene land naar het andere land te krijgen. Los van het inpakken, inladen en vervoeren is het ook een hele klus om je spullen in een nieuw land in te voeren. Er zijn op internet een legio aan aanbieders te vinden die je kunnen helpen met het verhuizen naar het buitenland via land/of zee. De kosten lopen erg uiteen en het is echt wel de moeite om hier goed research naar te doen en een aantal offertes op te vragen. Er zijn partijen die alles van A tot Z regelen inclusief de verhuiswagen/container vullen en weer legen op bestemming maar je kan ook kiezen voor alleen een container en dat je de rest zelf regelt. Dit laatste hebben wij voor gekozen.

Lees meer »

Hoe kun je het beste omgaan met tegenslagen tijdens het emigratieproces?

In het leven gaat het niet altijd over rozen en soms heb je tegenvallers te verwerken. Tijdens het emigratieproces krijg je dit soms in wat extremere mate voorgeschoteld. Dit omdat het een best heftige stap is waarbij er altijd dingen anders lopen dan verwacht/gepland. Ga je bij de eerste de beste tegenslag bij de pakken neer zitten of pas je de plannen aan!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.