Welk land wordt het en hoe maak je de keuze om te emigreren?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:09

In deze post willen je jullie meenemen in onze beweegredenen en overwegingen die de doorslag hebben gegeven om voor Georgië te kiezen. Het klinkt altijd erg tof en als één grote droom om te gaan emigreren. Toch is het knap spannend en komt er een hoop bij kijken. Niet alleen spanning, stress, heimwee maar ook veel twijfel, soms irritatie en tegenslag. Vandaar dat het super belangrijk is om een land te kiezen waar je echt achter staat en kansen ziet. 

Ons proces

Wij waren stiekem al een best lange tijd bezig in ons hoofd om te emigreren of in ieder geval een flink lange tijd weg te gaan uit Nederland. In 2015 in het tijdperk dat wij nog geen kinderen hadden hebben wij met zijn tweeën een halfjaar lang gereisd. Drie maanden in Azië (Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos en Birma), een aantal weken in Australië en als kers op de taart zes weken in Nieuw-Zeeland. Voor ons is reizen en mooie, leuke en spannende dingen doen onze beste en leukste gezamenlijke hobby. Na deze reis kregen wij echter vrij snel Jurre en besloten we toch een huis te kopen in Nederland en daar ons leven verder op te bouwen. Toen Jurre 7 maanden oud was hebben wij nog drie weken in Canada rondgereisd met een huurcamper en kwamen we er achter dat reizen met een kind pittig is, maar wel te doen. We maakten stiekem al weer plannen om langere tijd weg te gaan alleen deze plannen kwamen door ons drukke leventje en inmiddels twee kinderen rijker (Anna & Luuk) op een laag pitje te staan. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en mede door het hele gebeuren rondom corona, blijkt het maar weer eens hoe ineens alles om kan slaan. Deze periode heeft ons meer doen beseffen dat het leven te kort is om maar te gokken op: Later als we groot zijn, gaan we echt wel reizen en keuzes maar uit te stellen. 

Vandaar dat we toen langzaam begonnen zijn met wat opties overwegen en uitzoeken. De opties qua landen die we hebben overwogen waren de volgende:

1. Portugal.
We kende viavia meerdere mensen uit Nederland die al een tijd in Portugal woonde. Vaak midden in de natuur, afgelegen en soms alleen en soms met meerdere gezinnen. De verhalen klonken goed, lekker klimaat, mooie natuur en aardige mensen. Wij hebben ons online aangemeld via een initiatief om met een aantal gezinnen die kant op te gaan. Dit klonk echter leuker dan het was en het duurde ons veel en veel te lang. Als wij keuzes maken dan gaan we er voor en liever een verkeerde keuze, dan een niet gemaakte keuze. In zo'n setting met meerdere gezinnen komen er natuurlijk heel veel meningen, gevoelens en twijfels bij kijken. We sluiten het in de toekomst niet uit want het lijkt ons wel tof, alleen voor nu duurde het te lang en viel deze optie af. 
Daarbij miste het echte gevoel een beetje bij Portugal en waren we er zelf nooit geweest en miste ook de plannen en ideeën om daar iets te gaan opbouwen qua inkomsten. Al met al een no go!;-)

2. Australië
In 2015 verbleven we meerdere weken in Australië en werden we een beetje verliefd op het land. We twijfelde serieus om daar niet te blijven destijds maar besloten toch terug te keren. Toch hebben we wel onderzocht of Australië geen goede optie was om heen te gaan. Qua land, natuur, wildlife en mensen zouden we zo gaan. Australië is met bepaalde dingen echter zeer streng. Zo is een werkvisum niet heel makkelijk te krijgen als je geen specifiek beroep hebt waar ze daar "tekort" aan hebben. Wij hebben dat niet en dan is het eigenlijk al lastig om daar heen te gaan. We zijn echter wel bereid om ander werk te doen of iets voor onszelf te beginnen. Alleen dan komt het tweede obstakel en dat zijn de kosten. Alles is daar heel erg duur en je kan wel veel verdienen maar als het levensonderhoud duur is, dan heb je daar niet zoveel aan. Daarbij als je kiest om daar wat voor jezelf op te starten in een nieuw land dan jas je zo in een korte periode al je spaarcentjes erdoor heen. Dat "risico" wilde we niet nemen en vandaar dat Australië voor ons afviel. 

3. Tanzania
Een derde kandidaat die wij hebben overwogen is om richting Afrika te trekken, en dan wel Tanzania. Sinds een jaar woont namelijk een familielid van Christiaan daar met haar gezin, en alle foto´s, verhalen en filmpjes klonken geweldig. Beide zijn wij echter nog nooit in Afrika geweest en we begrepen dat het daar vrij lastig en prijzig is om een (werk)visum te krijgen en je deze telkens om de drie maanden weer dient te verlengen. Op dit soort administratieve rompslomp en onzekerheid zitten wij niet te wachten als wij ons hele leven al op de kop gooien. We sluiten zeker niet uit om daar ooit nog eens te gaan wonen, maar voor nu is Afrika net een te grote stap om permanent te gaan wonen.

4. Georgië
Aangezien een van de zussen van Christiaan met haar gezin al meer dan vijf jaar hier woont, was dit ondanks dat het een vrij onbekende bestemming is, altijd een serieuze optie. Het is een prachtig land met bergen, zee en geweldige steden en grotten. Het klimaat is er zomers lekker, winters zijn wel koud (maar biedt wel kansen voor schaatsen/wintersport), eten is lekker, mensen zijn aardig en de kosten zijn relatief laag in vergelijking met Europa. Voordat dit laatste was een van de beweegredenen om de gok te nemen. Doordat de kosten laag zijn, geven we onszelf wat extra tijd om wat dingen op te zetten, te proberen en om goed het land te verkennen.  De doorslaggevende factor was toch dat wij familie er hebben wonen die al de taal kunnen en ons met gigantisch veel dingen op weg kunnen helpen. Dit is een enorme fijne stok achter de deur en neemt een hoop onzekerheid weg. Al met al waren er voor ons veel meer voordelen te bedenken dan nadelen en bovenal was het gevoel bij ons beide goed om er voor te gaan!

Aantal tips die kunnen helpen met je keuze voor een land!

Als je dit artikel aan het lezen bent is de kans groot dat je stiekem al bepaalde plannen hebt voor een lange reis of echt permanente emigratie plannen. Er zijn echter vele landen op Aarde, en hoe kies je nou het juiste land??

1. Maak een lijstjes met opties. Kies er maximaal 5.
Ga met deze opties aan de slag en verdeel eventueel met je partner de landen. Ga filmpjes kijken, reisprogramma's, ga er heen op vakantie indien mogelijk en probeer zoveel mogelijk te weten te komen over deze landen.

2. Maak per land een lijstje met voor/nadelen.
Dit kan je zo uitgebreid of zo kort mogelijk doen als je zelf maar wilt. Hierbij kan je denken aan klimaat, eten, cultuur, natuur, wildlife, mogelijkheden qua werken en inkomsten, veiligheid, visa nodig ja of de nee, huisvesting etc. etc.

3. Kijk of je mensen binnen je netwerk/naasten kring kent die in één van je potentiële landen om heen te gaan hebben gewoond, gereisd of nog steeds woonachtig zijn. 
Dit is een hele belangrijke en niet te missen stap. Onze ervaring is namelijk dat dit het proces van A tot Z veel makkelijker en beter behapbaar maakt. Qua praktische zaken is het enorm fijn, maar ook om te sparren over gevoelens, twijfels en kansen is het heel prettig om iemand/meerdere mensen te hebben die jullie kan helpen bij het emigreren naar het betreffende land! 

4. Bezoek het land(en)/maak concrete plannen voor werk/leven/inkomen en hak de knoop door!
Dit punt hebben wij zelf door omstandigheden overgeslagen, maar het is zeker aan te raden om eerst eens het land (of landen) te bezoeken waar je wil gaan wonen/leven. Proef de sfeer, het land, de cultuur en kijk of dit is wat je er van verwacht. Handige manier is om met een huurauto/camper te gaan, dan kan je gelijk heel goed alle mogelijkheden en verschillende plekken bezoeken. Mocht het bevallen maak dan de plannen zo concreet mogelijk. Maak een begroting, maak plannen voor werk, inkomen, school voor de kids indien je hier voor kiest, kijk waar je wilt gaan wonen en hoe je wilt gaan wonen. Schakel eventueel een makelaar in voor het helpen zoeken naar een geschikte woonplek. Probeer ook de keuze te maken welk land het wordt, je hebt nu in principe genoeg handvatten om die keuze te maken! Je moet het alleen wel even doen....!;-)

5. Volg je gevoel en het gevoel van de kinderen!
Dit klikt wellicht wat zweverig maar er niks zo belangrijk als je zulke flinke stappen zet om goed naar je gevoel te luisteren. Bespreek twijfels, onzekerheden of angsten met je partner, familie en/of vrienden. Dit geldt ook voor de leuke dingen en de voorpret. Het gaat heus niet altijd makkelijk zijn en het heeft echt wel een goed aantal nadelen, toch zijn de voordelen vaak groter en wie niet waagt, wie niet wint!! Laat jullie gevoelens bij de keuze voor welk land het wordt spreken, dan komt het vast helemaal goed!!

Als je eenmaal de knoop het doorgehakt en de echte voorbereidingen gaan beginnen, geniet ervan! Zoiets maak je niet elke dag mee, en zorg dat het vooral leuk is en wordt en blijft en dat de stress en eventuele onzekerheden niet overheersen. Gezonde spanning is prima, maar heb vertrouwen!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

De 10 woorden die je moet kennen als je Georgië bezoekt!

Als je naar Georgië gaat voor vakantie, werk of voor wat voor reden dan ook, is het handig en leuk als je in ieder geval een paar worden kent. We hebben er 1o geselecteerd die in onze ogen het "vaaks" gebruikt worden! Mocht je meer dan 10 woorden willen leren, lees dan de blog over: Leuke en handigste apps/tools en filmpjes om Georgisch te leren!Nu gauw door met de 10 handigste woordjes! 

Lees meer »

De beste en goedkoopste opties voor een (tijdelijke) SIM-kaart in Georgië!

Als je vroeger buiten Nederland op vakantie ging, dan was het altijd spannend hoe het zou gaan qua bel, sms en internetkosten. Tegenwoordig is dit binnen de EU bij een "vast" abonnement voor je Nederlandse nummer best goed geregeld en zijn daar goede afspraken binnen de Europese landen over gemaakt. Dat je wordt opgeschikt met een torenhoge telefoonrekening is dan ook passé. Georgië ligt echter buiten de EU en om onaangename verrassingen te voorkomen qua telefoonrekening, hebben we drie goede opties op een rijtje gezet! 

Lees meer »

Leukste en handigste cursussen/apps/tools en filmpjes om Georgisch te leren!

Aangezien wij voornemens zijn om nog heel lang in dit land te blijven, is het voor ons van cruciaal belang om de taal te leren. Wij zijn beide helaas niet gezegend met een talenknobbel en dan moet je het dus hebben van stampen en handige cursussen/apps/tools en filmpjes om het toch een beetje eigen te maken. Aangezien wij er meerdere gebruiken hebben we ze voor het gemak maar even uitgewerkt! Hopelijk heb je er wat aan!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.