Hoe kun je het beste omgaan met tegenslagen tijdens het emigratieproces?

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:09

In het leven gaat het niet altijd over rozen en soms heb je tegenvallers te verwerken. Tijdens het emigratieproces krijg je dit soms in wat extremere mate voorgeschoteld. Dit omdat het een best heftige stap is waarbij er altijd dingen anders lopen dan verwacht/gepland. Ga je bij de eerste de beste tegenslag bij de pakken neer zitten of pas je de plannen aan!

Tegenvallers in Nederland

Bij ons is het proces qua emigreren allemaal in een stroomversnelling gegaan en de dag dat wij definitief besloten hadden te emigreren en het daadwerkelijke vertrek zat nog geen twee maanden tussen. In deze twee maanden kregen we gelukkig veel meevallers maar ook een paar tegenvallers. Om er een paar te noemen:
- De werkgever van Christiaan kwam ineens op de proppen met een opzegtermijn van twee maanden i.p.v. de in het contract vermelde 1 maand. Hierdoor zou alles forse vertraging oplopen....
- Door de corona crisis zijn de kosten voor vervoer per zeecontainer enorm gestegen en hier krijgen wij de rekening van gepresenteerd. Viel stukken hoger uit dan we in eerste instantie "begroot" hadden.
- Her en der reageerde er naasten niet erg enthousiast op onze plannen. Dit liep soms hoog op en was beste lastig om mee te dealen en brengt je soms aan het twijfelen.
- Het huis wat wij op het oog hadden in Georgië was lastig en duurde en het duurde maar voordat we uitsluitsel kregen of we het konden kopen. Het bod was wel een soort van geaccepteerd maar er speelde nog allerlei familiekwesties qua erven/schenken bij de verkoper waardoor we zelfs zijn vertrokken zonder dat we zeker wisten of we het huis konden kopen...
- Omdat ze in Georgië vrij streng zijn qua spullen invoeren moesten we letterlijk elk dingetje wat we wilde meenemen in een Excel bestand zetten inclusief gewicht, kosten, merk, naam etc. Je kan je voorstellen dat dit met een hele inboedel een flinke klus is. Aangezien we ook nog een gedeelte van de inboedel van familie die er al woonde mee moesten nemen (deelde wij de zeecontainer mee) moesten we deze spullen ook 1 voor 1 noteren, wegen en opschrijven. Geen leuke klusje!!

Dit is maar een greep uit de tegenvallers waar wij in Nederland al mee te maken kregen. Hoe het beste hiermee om te gaan? Voordat we dat bespreken nog een greep uit de tegenvallers in Georgië zelf....

Tegenvallers in Georgië zelf

Het zou toch geweldig zijn geweest als alles vlekkeloos zou verlopen en precies volgens plan. Vaak hebben mensen bij emigreren of bij een wereldreis een super romantisch idee en denken dat het allemaal lekker chill en relaxt is, nou helaas pindakaas dat is echt niet zo!;-) Hieronder een paar tegenvallertjes waar wij mee te maken hebben gehad in Georgië:

- Zoals eerder gemeld was het huis/stuk grond wat wij op het oog hadden nog niet zeker toen wij vertrokken. We wilden echter dusdanig graag weg dat we de gok hadden genomen. Alleen toeval of niet, binnen een week na aankomst kregen we al de deksel op onze neus -> Huis mocht niet verkocht worden door dat de verkoper in allerlei rechtszaken verbonden zat. Kak, dag huis! En op zoek naar een ander huis??
- We werden binnen twee weken na aankomst beide flink ziek. Eerst Christiaan en daarna Antoinet. Antoinet heeft hier echt wel 2.5 week mee gezeten. Ze kon niet veel, had hoge koorst en voelde zich beroerd. Niet echt het begin waar je op hoopt als je naar een nieuw land verkast!
- Na een maand hebben wij een eenzijdig ongeluk gehad met ons hele gezin. Heftige ervaring, gelukkig wonder boven wonder er zelf zonder fysiek ongemak vanaf gekomen. De schrik zat er echter een tijdje nog wel goed in en het heeft ook flinke indruk gemaakt op de kids.
- De plannen die wij hadden qua inkomsten genereren zat om verschillende redenen telkens tegen en de kosten vielen vele malen hoger uit doordat we nu een huis laten bouwen op een geweldige plek. 

Zo kunnen we nog wel even doorgaan;-)! Gelukkig overheersen bij ons nog altijd de leuke dingen en hoe wij omgaan met bovenstaande tegenslagen zullen we nu toelichten!

Hoe om te gaan met tegenslagen?

Wij zijn van nature nuchter, positief en kunnen dingen goed relativeren. Bij een tegenslag is er echt wel even een moment van boosheid of verdriet en floept er soms een scheldwoord(en) uit.  Wij nemen hier ook wel even de ruimte voor om de frustratie te laten gaan, alleen niet te lang. Wij hebben echter wel geleerd dat niets voor niets is. Vaak ontwikkeld het zich weer net iets anders, komt er een andere optie of blijkt het achteraf juist goed te zijn dat iets niet is gelukt of dat het tegenzat. Hierop durven vertrouwen en anticiperen op veranderingen is cruciaal binnen heel het emigratieproces. Het gaat namelijk NOOIT zoals je voor ogen hebt en het duurt vaak ook nog eens vele malen langer en is ook nog eens vele malen duurder!;-) 

Wij proberen ook altijd de moed er goed in te houden en als we echt er even doorheen zitten zoeken we afleiding of gaan we gewoon lekker voor een lange nacht slapen. De volgende ochtend als je weer fit bent ziet het er vaak al een stuk rooskleuriger uit en kan je weer meer aan! 

Daarnaast proberen we altijd dingen te relativeren. Hoe erg is het? Wat zijn de alternatieve? Had het ook erger kunnen zijn? Wat kunnen we zelf doen om het op te lossen? Soms is het gewoon echt even k*t en is het kwestie van verstand op 0 en doorgaan!

Als laatste proberen wij altijd de focus te houden op leuke dingen. Door leuke dingen te doen, hobby's, activiteiten en tijd met de kinderen krijgen we allemaal positieve energie. Deze energie is de motor om door te gaan en elke tegenslag te tackelen. Als het lukt om een tegenslag om te buigen in iets positiefs of om de tegenslag goed te verwerken geeft dit vaak ook voldoening en vertrouwen! 

Al met al zouden bovenstaande zaken je wellicht een handje kunnen helpen als je te maken krijgt met tegenslagen tijdens het emigreren. Het gaat echt allemaal niet vanzelf, maar ondanks alle tegenslagen is het meer dan waard als je ziet wat voor vrijheid, ervaringen en herinneren je er aan over houdt!! Blijf positief en onthoudt: Niets is voor niets!!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

De Drievuldigheidskerk van Gergeti bij Stepantsminda (Kazbegi)

Stepantsminda is een klein, charmant dorpje in de Mtskheta-Mtianeti regio, het noorden van Georgië en ligt op 1700 meter hoogte aan de voet van de berg Kazbek in de Grote Kaukasus. De berg Kazbek heeft een hoogte van 5047 meter en is één van de hoogste bergen van de Kaukasus, gelegen aan de grens tussen Georgië en Rusland. Georgiërs noemen de berg Mkinvari wat gletsjer of ijsberg betekent. De Kazbek ligt in een groep van vulkanische bergen en op de hellingen liggen een aantal gletsjers.

Lees meer »

Onze favoriete producten voor op reis!

In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.