Ideeën voor een baan, werk en inkomsten in het buitenland!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:10

Wanneer je gaat emigreren ga je natuurlijk het land, de cultuur en de mensen leren kennen. Waar ga je wonen, moet je een huis bouwen of ga je eerst met een camper op pad. Naast dat allemaal moet je ook denken aan inkomsten, misschien heb je een buffer opgebouwd en kun je de eerste tijd rustig aan doen en vooral op verkenning in het land waar je naar toe gaat en waar je gaat settelen. Of moet je gelijk al werk zoeken en zorgen voor inkomsten? Het is goed om van te voren een plan te hebben, voordat je gaat emigreren en je er al woont. 

Kun je zomaar werken in het buitenland of heb je een visum nodig?

Goed om te weten is dat je als Nederlander geen visum nodig hebt om te werken, wonen of te studeren binnen de Europese Unie en het Schengengebied. (Onder het schengengebied vallen de 22 landen van de Europese Unie en nog vier niet-lidstaten. Zij hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over onder andere het visumbeleid). Dus blijf je binnen de Europese Unie, dan heb je geen visum nodig. Ga je buiten de Europese Unie, dan moet je dus goed kijken naar een eventueel werkvisum, het is niet altijd nodig. 

Soms kan je in het buitenland goed geld verdienen, denk aan Australië of Nieuw Zeeland, je verdient daar twee a drie keer zoveel. Het levensonderhoud is ook erg duur maar sommige kiezen ervoor om met een tent of camper te kamperen, vaak kan dat in deze landen al gratis. Je dient een werkvisum aan te vragen, deze is twaalf maanden geldig. Er zijn ook landen waar je helemaal geen (werk) visum nodig hebt (of voor een bepaalde periode, een half jaar/jaar), denk aan Georgië, Letland, Litouwen, Malta, Panama etc. De regel in Georgië is bijvoorbeeld dat je na 365 dagen het land een keer uit moet, je kan daarna gelijk weer terugkeren voor 365 dagen. 

Als je bijvoorbeeld in een Aziatisch land wil werken, verdien je natuurlijk heel wat minder als in Nederland. Het beste kun je iets voor jezelf beginnen, of je kan werken voor een Nederlandse werkgever. Je verdient meer en het levensonderhoud is veel lager, je kan dan minder gaan werken of juist meer, zodat je meer geld overhoudt.

Leuke banen voor als je in het buitenland woont!

Wat zijn nou leuke banen wat je kan doen in het buitenland, we hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Je eigen baan!

Sinds de corona tijd is iedereen gewend geraakt aan het thuiswerken. In de meeste gevallen heb je een computer nodig en goed internet, het maakt dan niet uit waar je zit. Waarom niet in het buitenland? Soms is vanwege het tijdsverschil ook handig dat je werk eerder of later kunt verzetten. In Nederland hoef je dan niet meer in de avond te werken, je kan dit bijvoorbeeld in een ander land in de ochtend doen of andersom. Misschien kan je je huidige baan wel aanhouden, ga in gesprek met je werkgever!

2. Internationale werkgever?

Werk je bij een internationaal bedrijf? Misschien kun je wel voor hetzelfde bedrijf werken maar dan in het buitenland. Heb je een super leuke baan bij een goede werkgever, hoe leuk is het om hetzelfde werk te doen maar dan in het buitenland, zo houd je misschien wel contact met je collega's en ontmoet je nieuwe collega's die je vervolgens mee nemen in hun tradities in het land waar je gaat wonen. Misschien krijg je een nieuwe functie of kun je promotie maken!

3. Tekstschrijver of webdesigner

Perfect om te doen, tekstschrijver of webdesigner! Dit kan als freelancer voor een Nederlands bedrijf maar je kan ook goed voor jezelf beginnen. Je hebt alleen een laptop en internet nodig. Vaak kan je dan je tijd zelf indelen, overdag lekker op pad en het land verkennen of zelfs op reis en met de ondergaande zon kruip je achter je laptop! Of als je een ochtendmens begin je lekker vroeg zodat je daarna nog de hele dag hebt! Zo kan je super veel van de wereld zien.

4. Reisbegeleider

Hou je van reizen en van mensen? Misschien kun je als reisbegeleider aan de slag! Beheers je de Engelse taal, dan kun je vast overal ter wereld aan de slag, als er maar toeristen zijn ;). Je kan voor een Nederlandse reisorganisator aan het werk en om de zoveel tijd je reisbestemming aanpassen. Super leuk, je hebt contact met mensen en je ziet ook nog wat van de wereld!

5. Skileraar of duikinstructeur

Ben je goed in een bepaalde sport, je kan er geld mee verdienen in het buitenland! Denk bijvoorbeeld aan skileraar en daarbij wonen in de bergen of als duikinstructeur en genieten in je vrije tijd van de mooie stranden. Wat dacht je van een skydive instructeur, een ballonvaarder, mountainbike instructeur of geef yoga lessen in het buitenland, dat is toch geweldig. Sporten en er geld meeverdienen en je hebt contact met toeristen vanuit heel de wereld.   

6. Au pair

Super leuk om dit een tijdje te doen en vooral in het buitenland. Ben je dol op kinderen en hou je van oppassen, koken en andere klusjes? Word au pair in het buitenland. Je doet heel wat ervaring op en zo snuif je ook nog wat cultuur op en kom je misschien wel op plekken waar je nooit zou komen als gewone toerist. Vaak krijg je ook nog kost en inwoning er gratis bij en nog wat zakcenten, super leuk!

7. Docent

Naast instructeur kun je ook gewoon als docent aan de slag. Ben je toevallig al een juffrouw of docent en beheers je de Engelse taal? Je kan heel vaak dan al aan de slag in het buitenland, op een school of bij een particulier. Je kan natuurlijk ook als vertaler aan de slag. 

8. Reisblogger

Hoe leuk is om je eigen reisverhalen vast te leggen en dat de mensen te laten lezen door middel van een blog of website. Het is ook nog is leuk voor jezelf om het later terug te lezen. Pak je het goed aan, kun je er zelfs geld mee verdienen. Fantastisch toch, op reis je ervaringen delen en van die inkomsten nog meer te reizen!

9. Autoverhuur

Heb je een auto maar niet altijd nodig, je kunt hem heel vaak via een al bestaande website verhuren voor een paar dagen, een week of langer. De verzekeringen zijn dan vaak al geregeld, het enige is dat je zelf de auto op een bepaalde plek moet brengen, denk aan het vliegveld of in een bepaalde (grote) stad. Je bent zelf vast al bekend in de omgeving en je kan dan makkelijk het openbaar vervoer pakken om weer thuis te komen. Zo verdien je toch lekker wat zakcenten. Mocht je geld over hebben en die autoverhuur loopt wel lekker, koop er een tweede auto bij, zo blijf je zelf ook lekker mobiel!

10. Woonruimte verhuren

Woon je flink groot en op een leuke locatie, misschien kun je woonruimte aanbieden en dit verhuren. Je kan groots denken, aan bijvoorbeeld een appartement, huis, chalet of een kamer. Maar denk ook is aan een tent die je in Nederland al had, richt het leuk in, hang een hangmat op. Denk alleen aan een wc/douche en je kan het verhuren.

Staat jouw baan er niet bij?

Staat jouw leuke baan niet in het bovengenoemd lijstje, geen zorgen! Je kan in het land zelf altijd nog online op zoek. Net zoals in Nederland heb je in het buitenland ook websites met allemaal vacatures. Je moet alleen wel weten waar je op moet zoeken, een paar voorbeelden zijn Indeed.com, LinkedIn.com, Monster.com, CareerJet.com en voor vacatures in de zorg kun je het beste kijken op TMI.nl. Mocht de juiste website er niet bij staan, vraag het aan iemand die in het land woont waar jij werk zoekt. Misschien kan iemand je helpen of weet hij of zij een bedrijf waar je eventueel aan de slag kan. Laat in ieder geval weten dat je op zoek bent naar een baan. 

Ook kun je op Facebook veel informatie vinden, vaak heb je groepen (Nederlanders) die in het buitenland verblijven. Zoek bijvoorbeeld op "Nederlanders in Georgië" op Facebook, of alleen op "Georgië", of zoek op "expats". Vaak zijn het besloten groepen en moet je kort toelichten waarom je in een groep wil, maar dat is natuurlijk zo uitgelegd en ben je van harte welkom in zo'n groep. Je kan een bericht delen dat je op zoek bent naar werk of bijvoorbeeld met Nederlanders wil afspreken. Deze mensen zitten vaak al wat langer in zo'n groep en in het buitenland en hebben meer informatie dan jij hebt op dit moment. Waarom zou je er geen gebruik van maken? Er zijn zat mogelijkheden, je moet er alleen wel iets voor doen ;). 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Ontspullen voordat we vertrekken naar Georgië

En dan moet je wel, spullen weg doen die eigenlijk al heel lang onderin de la liggen of helemaal achterin de kast. Maar ook die spullen in de keuken in dat ene kastje die je eigenlijk nooit opendoet... Wat staat er ook allemaal weer in? En laten we het dan maar niet hebben over de schuur! Hoog tijd om te ontspullen!

Lees meer »

Voorpret om te emigreren!

Sommige mensen dromen eindeloos over het wonen of werken in het buitenland, of zijn al jarenlang plannen aan het maken om te emigreren. Deze mensen zijn zich al jaren aan het voorbereiden en zich aan het verheugen om Nederland in te ruilen voor een ander land ergens op de wereld. Ze volgen misschien al wel een talencursus en hebben al tientallen boeken gelezen over het land waar ze heen willen. Ze leren het land op afstand al een beetje kennen, kijken ze documentaires, verschillende reisprogramma van het land of zijn ze flink aan het googelen en lezen ze blogs van anderen over het emigreren naar het buitenland., stellen ze op hun smartphone het weer al in, zodat ze weten hoe heerlijk warm het daar is. Je hebt dan een enorme lange aanloopperiode en dus heel veel voorpret ;).

Lees meer »

Laatste inkopen voor vertrek naar het buitenland

Tijdens een verhuizing naar het buitenland is het verstandig om te bedenken wat je nog extra kan meenemen, dus moet inkopen. Wat hebben ze in het land waar je heen gaat niet of kun je lastig daar krijgen? Of wat is handig om nu al te kopen en mee te nemen, dan hoef je als je daar bent niet gelijk op zoek naar die spullen. 

Lees meer »

Welk land wordt het en hoe maak je de keuze om te emigreren?

In deze post willen je jullie meenemen in onze beweegredenen en overwegingen die de doorslag hebben gegeven om voor Georgië te kiezen. Het klinkt altijd erg tof en als één grote droom om te gaan emigreren. Toch is het knap spannend en komt er een hoop bij kijken. Niet alleen spanning, stress, heimwee maar ook veel twijfel, soms irritatie en tegenslag. Vandaar dat het super belangrijk is om een land te kiezen waar je echt achter staat en kansen ziet. 

Lees meer »

Hoe vertel je je familie en vrienden over je emigratieplannen?

Het meest moeilijke van emigreren is dat je dit je familie, vrienden en kennissen moet gaan vertellen. Je baas moet het weten, want je moet ontslag nemen. Eventueel de school van je kinderen, bij de sportclub van je kinderen en/of die van jezelf moet je je abonnement opzeggen. Hoe zal iedereen reageren? Worden ze boos, zijn ze teleurgesteld, verdrietig of vinden ze het super tof wat je gaat doen!

Lees meer »

Ideeën voor een baan, werk en inkomsten in het buitenland!

Wanneer je gaat emigreren ga je natuurlijk het land, de cultuur en de mensen leren kennen. Waar ga je wonen, moet je een huis bouwen of ga je eerst met een camper op pad. Naast dat allemaal moet je ook denken aan inkomsten, misschien heb je een buffer opgebouwd en kun je de eerste tijd rustig aan doen en vooral op verkenning in het land waar je naar toe gaat en waar je gaat settelen. Of moet je gelijk al werk zoeken en zorgen voor inkomsten? Het is goed om van te voren een plan te hebben, voordat je gaat emigreren en je er al woont. 

Lees meer »

Verhuizen per zeecontainer en inboedel invoeren in het buitenland!

Aangezien wij voor langere tijd in Georgië willen gaan wonen, is het ook logisch dat wij graag onze spullen mee willen nemen. Best een uitdaging om je inboedel van het ene land naar het andere land te krijgen. Los van het inpakken, inladen en vervoeren is het ook een hele klus om je spullen in een nieuw land in te voeren. Er zijn op internet een legio aan aanbieders te vinden die je kunnen helpen met het verhuizen naar het buitenland via land/of zee. De kosten lopen erg uiteen en het is echt wel de moeite om hier goed research naar te doen en een aantal offertes op te vragen. Er zijn partijen die alles van A tot Z regelen inclusief de verhuiswagen/container vullen en weer legen op bestemming maar je kan ook kiezen voor alleen een container en dat je de rest zelf regelt. Dit laatste hebben wij voor gekozen.

Lees meer »

Hoe kun je het beste omgaan met tegenslagen tijdens het emigratieproces?

In het leven gaat het niet altijd over rozen en soms heb je tegenvallers te verwerken. Tijdens het emigratieproces krijg je dit soms in wat extremere mate voorgeschoteld. Dit omdat het een best heftige stap is waarbij er altijd dingen anders lopen dan verwacht/gepland. Ga je bij de eerste de beste tegenslag bij de pakken neer zitten of pas je de plannen aan!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.