De leukste "Wist je datjes" over Georgië!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:10

2 februari 2022

Gamarjoba!!

Door het winterse weer is het hier de laatste paar weken relatief rustig. We vermaken ons echter nog uitstekend, zo komen we net terug van vijf geweldige dagen Tbilisi, in ons volgende blog hier meer over! Dit keer een update met een paar `Wist je datjes over Georgië!!

Wist je dat.....Het levensonderhoud hier een stuk goedkoper is dan in Nederland. De munt die gehanteerd wordt is de "Lari". 1 lari is omgerekend 0,27 eurocent waard. Er gaat hier nog heel veel contant en overal zijn kraampjes en busjes met verkoopwaar. Qua boodschappen geven wij omgerekend minder dan de helft uit per maand als in Nederland. Over "vaste" lasten al helemaal niet te spreken. Dat is een schijntje, vergeleken met Nederland. Uiteraard kan je het zo gek maken als je zelf wil door allerlei verzekeringen en abonnementen af te sluiten, wij kiezen voorlopig voor de zuinige weg. We blijven toch Nederlanders he!

Wist je dat... Georgiërs minimaal 15 x proosten als je gezamenlijk gaat "eten" -> lees drinken;-) Proost op familie, huis, werk, overledenen, kinderen en verzin maar een smoes om nog een atje te kunnen nemen!;-) Drinken en roken is hier zo gangbaar als in Nederland 40 jaar terug, alleen drinken ze hier veel meer en veel sterker spul;-) Christiaan is er al 1 keer vies ingetrapt en te fanatiek mee lopen proosten met veel te sterk spul. Hoogmoed komt voor de val zeggen ze wel eens, in dit geval de val van de genuttigde alcohol via de verkeerde uitgang laat maar zeggen, hahaha!;-) Dit sterke spul stoppen ze gewoon in jerrycans, en pas op! Het is echt geen water! Haha!

Wist je dat... Georgisch een vrij onmogelijke taal is, ze een ander alfabet hanteren en ze bijvoorbeeld vier verschillende soorten "G's" hebben en hierdoor vaak woorden een hele andere betekenis krijgen, als je dus de verkeerde "G" gebruikt. Voorbeeld...Khuti betekent vijf en doos. Om het makkelijk te maken spreek je de "Kh" ook nog uit als een "G". Ohja, moet je ook nog de juiste "G" gebruiken voordat ze je verkeerd begrijpen. 

Sommige woorden zijn dan wel makkelijk te onthouden trouwens... Kilotzout -> Betekent "Gefeliciteerd", Salami -> Betekent "Hallo", Sausme -> Betekent "Ontbijt", Perma -> Betekent "Boerderij", Mama-> Betekent "De vader", Clité -> Betekent "slot"... Wij hebben onlangs een puzzel van het Georgisch alfabet gekocht, we moesten alleen even googlen hoe we de puzzel moesten houden... whaa!

Wist je dat... Er hier echt op elke hoek van de straat (zwerf) honden leven en bij vrijwel elk huis dat buiten een dorp ligt één of meerdere (waak)honden aanwezig zijn. Bij de bakker zitten meerdere zwerfhonden klaar om je verse, warm gekochte broodjes met een sierlijke sprong uit je handen te grissen. Niets voor niets was het eerste Georgische woordje wat Jurre, Anna en Luuk leerde: Tsaaadiii, wat betekent: WEGWEZEN!;-)

Wist je dat... Georgiërs en verkeersregels niet echt een geweldig huwelijk is. Inhalen bij een doorgetrokken streep, dronken of stoned achter het stuur -> geen probleem gewoon gas erop, vrachtwagens die zich een soort Max Verstappen wanen en zigzaggend zich een weg banen door het verkeer. Er gaat geen dag voorbij of we zien geen half kapotte, auto (s) voorbij "rijden". Belooft nog wat...

Wist je dat... Ze hier gek zijn op vlees, vlees en nog eens vlees. Voor Antoinet, Luuk, Anna en Jurre perfect. Keuze te over! Voor diehard vega Christiaan, die geen vlees en vis eet, is dat iets minder!;-) Bij een recente BBQ die we hadden met de werkmannen en aannemer van ons huis werd er speciaal een of andere varkenspoot voor Christiaan bereid. Na 20 x duidelijk maken dat Christiaan echt niet wilde, werd het toch voorgeschoteld. Een echte man eet toch vlees was het antwoord? Oei... dan maar geen echte man, maar geen vlees of vis voor Chris;-)

Wist je dat... Je hier altijd en overal bedacht moet zijn op koeien. Of je nou in de winkelstraat loopt, in de bergen, op de snelweg of het strand. Koeien zijn overal en nergens en lijken hier net zo'n status te hebben als in bijvoorbeeld India. Koeien zijn hier voor veel bewoners hun hoofdbron qua inkomsten, dus niet zo gek dat het er zo veel zijn! Over koeien gesproken, een van de koeien van Christiaan zijn zus was laatst bevallen van een kalfje. Onze kids waren er als de kippen bij om de nieuwe aanwinst te bewonderen. Ze vonden het prachtig en kijken ook regelmatig bij het melken!

Wist je dat..... we al tot drie keer toe aan de politie zijn "ontsnapt". Sinds ons ongeluk rijden we in een busje van onze familie, alleen we zitten met zijn vijven voorin (waar plek is voor 3) omdat de kids achterin het busje nog wat eng vinden en het achterlicht is ook stuk. We hebben al 3 x gehad dat de politieauto (die valt hier wel op want staan altijd met zwaailichten aan) pal achter ons aan kwam. Wonderwel zijn we telkens niet aangehouden! Misschien wordt het toch eens tijd om het achterlicht te gaan maken om nog meer stress te voorkomen.....

Wist je dat... Georgië in de winter drie uur voorloopt op Nederland en in de zomer is dit twee uur. Met vrienden en familie in Curaçao, Nederland, Tanzania en Singapore is het altijd even goed bedenken hoe het zit qua tijdsverschil....

Wist je dat... Ze hier kapot veel feestdagen hebben. Georgiërs zijn van oorsprong Christelijk en overal en nergens in de natuur vind je heilige plaatsjes. Hier gaan ze op feestdagen met familie en vrienden heen om te eten/drinken. Een grappig feitje is dat de Georgiërs kerst op een ander moment vieren. Namelijk pas op 6 en 7 januari. Het was dan ook een gekke gewaarwording om de dag na "onze kerst" pas de kerstboom bij het gemeentehuis te zien worden opgetuigd en dat er rond oud en nieuw nog een kerstmarkt was in het plaatselijke dorpje;-).

Wist je dat....Hier regelmatig de stroom uitvalt en als het echt flink vriest ook de watervoorziening er mee stopt. Dit omdat het simpelweg bevriest door de extreme kou. Gelukkig krijgen wij straks een off gridd systeem met panelen en accu's en zijn we druk bezig een bedrijf te vinden die een diepe waterbron (minimaal 50 meter) in de grond wil boren. De kans dat het water dan bevriest neemt dan aanzienlijk af en dat moeten we hebben. Tegenover de kou, staat een super grote hoeveelheid zon. De zon is hier zeer frequent aanwezig en die grauwe grijze Nederlandse dagen komen hier niet zoveel voor gelukkig!

Wist je dat..... Een kind in Georgië vrijwel niets kwaad kan doen. Kinderen zijn ze enorm fan van en er gaan vele deuren open alleen al door het feit dat wij drie kleintjes hebben. Als ze wat kapot laten vallen, stuk maken of ondeugend zijn of herrie maken? Niks aan de hand, want het zijn kinderen. Van rijk tot arm, iedereen behandeld kinderen op die manier. Ze krijgen gelijk allerlei snoepjes, knuffels en aaien over de bollen. Zo zaten er in Tbilisi een aantal bedelaars langs de kant van de weg. Normaal is het de bedoeling dat hun wat krijgen, alleen de bedelaars waren zo gecharmeerd van Luuk dat hij een klein snoepje van hun kreeg. Omgekeerde wereld dus haha! Alles voor de kinderen, dat is hier veel meer zichtbaar dan in Nederland. Kinderen zijn de toekomst en dat hebben ze hier heeeeeel goed begrepen. Zeer prettig om te ervaren en een bevestiging dat we hier voorlopig nog wel even goed zitten;-).

Dat was hem voor deze keer! Tot snel maar weer en de groetjes uit Georgie!!!!


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.