Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Gepubliceerd op 5 september 2022 om 11:16

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Dit klooster is een Georgisch-orthodox kloostercomplex en is een in rots uitgehouwen klooster. Je vindt dit klooster op een helling van de berg Gareja. Er zijn honderden cellen, kerken, kapellen, refters en woonverblijven te vinden in een uitgeholde rotswand, geweldig toch!

David Gareja is ook nog een actief klooster met monniken die er wonen. De kans is ook erg groot dat je er priesters tegenkomt.

Het prachtige klooster: David Gareja Monastery
David Gareja vanaf boven
Grottenstad David Gareja
Binnenplaats bij Davit Gareja Monastery
David Gareja Complex

Wat is wel en niet toegankelijk bij het David Gareja kloostercomplex?

David Gareja is echt een prachtig en bijzonder kloostercomplex, alleen ligt dit klooster precies op de grens van Georgië en Azerbeidzjan. Het is daar al enige tijd (sinds 2019) een onrustig gebied, er woedt namelijk een grensgeschil tussen deze twee landen en daarom is dit klooster niet volledig toegankelijk. Beide landen maken aanspraak op de kloosters. We hebben eerst getwijfeld om wel of niet te gaan... Maar in september 2022 hebben we de knoop doorgehakt om gewoon te gaan en echt, ook al is het niet geheel geopend, het is echt de moeite waard, echt prachtig!! Een onvoorstelbaar fenomeen! 

We hadden de laatste berichtgevingen gelezen van mei 2022, daarin stond vermeld dat het niet mogelijk was om over het pad langs de bergkam te lopen richting het Udabno-klooster, echter konden wij een heel stuk van dit pad lopen maar we zijn niet tot het einde gelopen, ook vanwege de warmte en onze kleine kids. Het Udabno-Klooster is nog wel gesloten. Het is echt wel een toevoeging om over het pad langs de bergkam te lopen aangezien je hele mooie foto's kan maken en het uitzicht is geweldig.  Wij kwamen op dit pad 2 vriendelijke Georgische soldaten tegen die zwaaiden naar onze kids. Waarschijnlijk word je later wel echt tegengehouden door Georgische grenswachten. 

Het Lavra-klooster daarentegen is wel toegankelijk (mei 2022). Je kan er rustig rondlopen en vanaf verschillende niveaus dit klooster bekijken. Je hebt helaas geen uitzicht meer over Azerbeidzjan, maar wel aan de Georgische kant, dus bij mooi weer kun je het stadje Udabno goed zien. 

Tbilisi naar David Gareja Monastery
Davit Gareji Lavra
Udabno-Klooster
David Gareja church van binnen

Handige weetjes bij een bezoek aan David Gareja!

Allereerst is het goed om te weten dat David Gareja volledig gratis te bezoeken is. In het begin is er een bezoekerscentrum met goeie toiletten (0.50 Lari) en je kan daar je water bijvullen. Ook is er een winkeltje aanwezig waar je kaarsen, wijn, honing of andere kleine souvenirs kan kopen. 

David Gareja is vanaf 10.00 uur geopend tot 17.00/18.00 uur. 

Mocht je gaan, check de laatste berichtgevingen! De situatie kan ineens veranderen. 

Tip: neem een paspoort of een identiteitsbewijs mee, aangezien het een grensgebied is. Wil je een drone gebruiken, check eerst of dit wel mag. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij één van de grenswachters. 

In de zomer kan het er erg warm zijn aangezien David Gareja in een woestijnachtig gebied ligt. Zorg dus voor beschermende kleren tegen de zon maar ook voor voldoende water. Het beste is om David Gareja te bezoeken in de lente of in de herfst. 

David Gareja grottenstad
David Gareja
Rainbow Mountains
Uitzicht Rainbow Mountains
Pad bij David Gareja!
Grot bij David Gareja!
Grottenstad David Gareja!
De heuvels van Rainbow Mountain

Udabno en het Natlismtsemeli-klooster, dichtbij het David Gareja kloostercomplex!

Udabno is het dichtstbijzijnde dorpje vanaf David Gareja. Het ligt op ongeveer 15 kilometer. Wanneer je vanaf Tbilisi naar het kloostercomplex rijdt, dan rij je door dit dorpje, Dit is dus niet te missen!

Udabno betekent woestijn in het Georgisch en dat is heel toepasselijk want Udabno ligt letterlijk in een woestijngebied. Het is gebouwd in de jaren '80, tijdens de Sovjettijd. Er is nog niet veel te doen in het dorp, echter is er al wel een bar, restaurant en hostel gevestigd wat door een Poolse ondernemer wordt gerund. 

Op ongeveer 10 kilometer van David Gareja vind je nog een ander klooster, Natlismtsemeli Monastery. Vanaf Udabno is het 13 kilometer rijden (klein half uurtje). Dit klooster, ook wel bekend als het Sint-Jansklooster, is een historisch en architectonisch monument in het David Gareja-kloostercomplex. 

Het Natlismtsemeli-klooster bestaat uit talrijke grottempels en een centrale kerk. De centrale kerk valt op door zijn buitengewone hoogte.

Er is een kleinere kerk ten zuiden van de hoofdkerk. Om die kerk te bereiken moet je een rots beklimmen. Er is ook een hoge klokkentoren en kamers voor de monniken. 

Heb je tijd, dan is het zeker de moeite om deze te bezoeken!

Udabno
Restaurant in Udabno

De omgeving rond het David Gareja-klooster!

De omgeving rond het David Gareja-klooster is ook echt mooi en bijzonder. Je vindt er de rainbow mountains, dit zijn bergen met verschillende kleuren en tinten. Je kan er een wandeling doorheen maken. Verder is het landschap woestijnachtig, het is er droog namelijk. Ook zijn er zoutmeren te vinden. 

Regenboog bergen
Rainbow Mountains bij David Gareja!
Rainbow Mountains bij Davit Gareja!
Saltlakes (zoutmeren) bij David Gareja!

Hoe kom je bij het David Gareja-klooster?

Het beste kun je er komen per (huur) auto. Ons advies is als je vanuit Tbilisi komt om via Sagaredzjo te rijden, je rijdt dan alleen op asfaltwegen. Je bent dan ongeveer 1.5 tot 2 uur onderweg. Het alternatief is om via Rustavi te rijden, je rijdt dan een lang stuk op een onverharde weg (hobbelweg). 

Mocht je geen (huur) auto tot je beschikking hebben, dan kun je een taxi nemen. Je betaalt wel rond de 20 tot 25 USD. 

Verder zijn er veel organisaties die een dagtrip aanbieden. Dit kun je online boeken maar ook in de hoofdstad zelf. 

David Gareja foto

Andere grotkloosters in Georgië, namelijk Vardzia en Uplistsikhe!

Naast het David Gareja-klooster zijn er nog andere goed bewaarde grotkloosters te vinden in Georgië, namelijk Vardzia en Uplistsikhe. Dit zijn ook prachtige kloosters, helemaal toegankelijk en zeker een bezoekje waard! 


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Vardzia Cave Monastery, grottenstad in Georgië

De grotstad Vardzia is een grotklooster die je kunt vinden in het zuiden van Georgië. Het ligt in de buurt van Aspindza op de linkeroever van de rivier Mtkvari. Vardzia werd in 1185 gesticht door koningin Tamar. Het waren monniken die de ruimtes uit een steile bergwand hakte en het diende als bescherming tegen de invallen van de Mongolen.

Lees meer »

Het kloostercomplex bij Udabno, David Gareja Monastery

Het David Gareja-klooster (Davit Gareji Lavra) kun je vinden in het oosten van Georgië, in de mooie regio Kakheti. Het ligt op ongeveer 60 tot 70 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Wanneer je via Sagaredzjo rijdt, is de gehele weg geasfalteerd en ben je minder dan 2 uur onderweg.

Lees meer »

De oudste grotstad van Georgië: Uplistsikhe

In Georgië kun je heel veel ‘grotsteden’ bezoeken. Eén van de bekendste grotten zijn David Gareja, of Vardzia maar Uplistsikhe is er ook één die je niet mag overslaan! David Gareja is wat opvallender, Vardzia is wat uitgestrekter maar Uplistsikhe is de oudste grotstad en sommige bouwwerken dateren zelfs uit de ijzertijd. Deze ruïne werd waarschijnlijk bewoond door gewone mensen, de handelaar en niet door royalty’s of monniken. 

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.