De bouw van ons huis in Georgië

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 12:10

Een Georgisch huis!

Eind augustus kregen wij van onze familie in Georgië te horen dat er een heel dicht bij hen een huis te koop stond, een echt Georgisch huis. Wij hebben toen in een mum van tijd besloten om te emigreren naar dit mooie land. Het was een huis wat nog niet helemaal af was. De mensen die er woonden waren net begonnen met een uitbouw, dat zou een keuken worden. Voor de wc en douche moest je naar de schuur, dat was een dingetje voor ons, maar makkelijk op te lossen. Helaas is de man van dat gezin overleden, waardoor de vrouw het te koop ging zetten. Wij waren dus al bezig met deze vrouw maar er liepen allemaal rechtszaken. De overdracht duurde maar en duurde maar...

Toch hebben we ons plan doorgezet, mocht het allemaal niet doorgaan, dan zien we wel als we er zijn. Er is dan vast wat anders, maar toch hoopten we dat het allemaal door zou gaan. We waren een week in Georgië en je raadt het al... de koop ging niet door vanwege de rechtszaak... Dat was flink balen!!

In de avond van de dag dat we het nieuws hoorde over ons huis waren er alweer nieuwe plannen in de maak. Mensen in Georgië hebben soms heel wat land, vaak voor de koeien om daar te grazen of gewoon om te hebben. We hebben een aantal stukken land bezocht, ook met huizen erop wat eigenlijk geen huizen meer waren. En toen gingen we naar een stuk land... wow! We waren eigenlijk gelijk verkocht! Er stonden alleen wat (fruit)bomen, geen huis of iets verder erop. Het was een stuk grond wat niet vlak was, je liep schuin de berg op. Je hoorde een beekje uit de bergen stromen, wat onderlangs liep. Prachtig! Er liep geen 'gewone' weg naar het stuk land, je kwam er eigenlijk via grasvelden wat een klein paadje/weggetje maakte. We hebben er een nachtje over geslapen, er stond namelijk nog helemaal niks op het land... we willen geen huis laten bouwen wat jaren ging duren, we hebben namelijk nu ook geen huis dus we hebben wel wat haast... En wie weet waar we over een paar jaar zijn. 

Huisje op de berg

Dit is het stuk land (zie foto's hierboven), we hebben het een keer gezien met mooi weer en een keer met bewolkt weer, een beetje in de mist. Het was nog steeds prachtig en met onze nieuwe ideeën zagen we het helemaal zitten. Laten we het gewoon doen!! De koop was zo geregeld. 

We hadden het idee om een houten chalet te maken. Een huis laten bouwen van beton en steen zou echt een tijd duren, alles moet vervoerd worden en dan nog gebouwd worden. Een houten chalet zou in principe in een paar maanden kunnen. We zijn twee dagen later naar Tbilisi gereden, waar ze chalets verkopen. We dachten dat we in een groot magazijn terecht zouden komen, maar nee. Haha, we kwamen terecht bij een man in huis, erom heen was een soort opslag. Hij woonde in een houten chalet wat eigenlijk nog niet klaar was. Het was echt een mooi chalet en een paar uur later was alles geregeld! We hadden een chalet gekocht op papier, indeling en alles was gelijk gemaakt. Wow, wat cool en spannend zeg, we gaan gewoon ons eigen huis laten bouwen, een huisje op de berg!!

Onze eerste aankoop

Onze eerste aankoop op ons stuk land was een container, we willen toch wat spullen opslaan en om nu ook nog een schuur, garage of iets te maken... dit is de snelste en waarschijnlijk ook de goedkoopste manier. Voor 1000 dollar heb je een container en we kunnen hem later altijd nog verkopen. We hebben hem helemaal onderaan ons stuk land laten zetten, dichtbij de ingang. We moesten wel een boom wat snoeien, dus hup aan het werk!

De werkmannen zijn er!

Op 20 november is het dan zover, de baas en 2 werkmannen zijn er! Yeahhh! Dat is snel gegaan zeg. Ze besluiten om in de container te slapen, aangezien ze niet elke dag naar huis kunnen en in de buurt verder geen plek is. Wij vinden het natuurlijk prima maar hebben het ook met ze te doen... Dat zal best koud zijn in de nacht. Met pur schuim maken ze de kieren dicht in de container en ze hebben een elektrisch kacheltje. Ze maken een vuurtje buiten en ze hangen een lege fles op de kop aan de boom, daar doen ze water in vanuit het riviertje om zo zich nog een beetje kunnen wassen etc. Kennelijk hebben ze dit vaker gedaan. 

We komen er nu wat vaker, brengen wat boodschapjes en nemen ook een flesje wodka mee, daar zijn de mensen hier niet vies van! ;) We moeten ze een beetje tevreden houden natuurlijk en vooral als het in de avond al wat kouder wordt.

Na een paar dagen zien we al een soort geraamte op de grond en wow... wat een hoogteverschil zeg, het zal wel kloppen! Heel stiekem hebben we er later een waterpas op gelegd, en echt hoor, het klopt echt! Het is echt waterpas, haha! Zo zien we nog beter hoe ons stuk land afloopt, nogmaals onze bevestiging van ons huisje op de berg. 

Zelf zonnepanelen leggen

We hebben een aanvraag ingediend om de stroom door te leggen naar ons huis. We zitten ongeveer 500 meter van de weg en iets minder van de laatste stroompaal. Ze moeten dus het stroom doorleggen, helaas hebben ze de aanvraag afgekeurd. Het kost teveel om alleen voor ons de stroom door te leggen... Prima, door naar plan B wat we eigenlijk ook al wouden; zonnepanelen. 

In Nederland hadden we ook al 18 zonnepanelen en dit beviel ons enorm. Onze zwager in Georgië zit toevallig in de zonnepanelen dus we konden snel schakelen, we zouden nu zonnepanelen kunnen nemen met een één of twee accu's en dan ben je helemaal zelfvoorzienend, wauw! Das toch stoer! Onze zwager heeft 20 zonnepanelen op voorraad dus hup, snel aan de slag. Onze zwager heeft ons geholpen met de eerste panelen te leggen, maar hij is ook druk en dus hebben wij de rest zelf gelegd. Het was een best pittig klusje aangezien je ze allemaal aan elkaar moet bevestigen en ze zijn best zwaar maar het is gelukt en zo cool om ze zelf te leggen!

De panelen liggen helemaal boven op ons stuk land... we moesten dus bedenken waar we de accu's gingen bevestigen. We vonden het een beetje gevaarlijk om dat in ons huis te doen, aangezien deze van hout is. Je weet maar nooit wat zo'n accu doet. We hebben dus een tweede container gekocht en laten bezorgen. Dit keer moest de container helemaal omhoog, we waren een beetje huiverig of dit wel zou lukken, nou en of dat het gelukt is. Helemaal in de hoek, boven op ons terrein staat de container met daarnaast onze 20 zonnepanelen. Gaaf zeg!

Nieuw materiaal

We krijgen weer een nieuwe lading met materiaal, te gek zeg. De werkmannen werken flink door. Af en toe gaan ze een paar dagen naar huis om vervolgens weer een één tot twee weken non stop door te werken. We krijgen al een echt een band met ze, ze kunnen geen woord Engels en wij maar een paar woorden Georgisch, maar met handen en voeten kom je er wel, haha. Ze zijn enorm gastvrij, als we er komen krijgen we koffie, altijd wel wat te eten (als je niet oppast staat heel de tafel vol) en af en toe komt er ook een fles (lees jerrycan) op tafel en je kan wel gokken wat erin zit ;). 

De baas en nog wat mannen zijn gekomen om materiaal te brengen, vooral heel veel houten platen en isolatie. Te gek zeg! Ze komen alleen niet helemaal bij ons huis, de weg naar huis was al best lastig en ze slipten al een paar keer goed weg. Hmm... we moeten echt wat aan de weg doen, de echte winter is nog niet eens begonnen!!

We hebben ze dus flink mee moeten helpen met sjouwen, we zijn op een gegeven moment maar gestopt want het was niet te doen. Dit doen we later wel, eerst de wagen maar lossen en het werd ook al donker. In de tussentijd was de (hoofd) werkman een vuurtje aan het maken, een zelfgemaakte tafel en er werden allemaal lekkere dingetjes voorbereidt met een BBQ, hmmm dat gaat er wel in en het was super gezellig. De muziek ging nog aan en de voetjes gingen van de vloer ;). 

Het eerste kamertje, trampoline & picknicktafel

In de tussentijd is er al veel gelast, je ziet nu echt het geraamte en je kan een beetje zien welk kamertje waar komt. We zien ook al het eerste kamertje, wow dat gaat snel! Snel zien en horen we waarom deze ineens uit de grond is gestampt. Het is toch te koud in de container waar de werkmannen slapen... Ze hebben bedacht om alvast een kamertje te maken en daarin te slapen. Dat is een goed plan, ze krijgen het nu veel warmer en liggen ook een stuk van de grond, top! De nachten worden nu al wel een stuk kouder in december, soms heb je uitschieters tot -10/-15... Maar met de echte kouden nachten gaan ze een paar dagen naar huis. Overdag is het er vaak heerlijk, de zon schijnt hier vaak en deze is een stuk krachtiger en feller, heerlijk! Maar schijnt de zon een dagje niet, dan kan je je wel voorstellen dat het ook een stuk kouder is, brrr!

In de tussentijd hebben we een trampoline opgezet, alvast voor de kinderen, dan hebben ze wat te spelen. Hij staat alleen nog schuin maar dat komt wel, we moeten eerst nog een plekje vinden. Ook hebben we de picknicktafel opgezet, voor de werkmannen eigenlijk maar nu ze in het huis wonen zitten ze er niet veel op, haha!

Sneeuw

En dan is er de sneeuw en de feestdagen komen eraan. Onderstaande foto's zijn gemaakt op 27 december en de werkmannen zijn er nog steeds. Het is dus net kerst bij ons geweest, maar hier vieren ze dit pas later. Wel wordt er oud en nieuw gevierd op 31 december, het begint hier al een dag eerder en dus vertrekken de mannen weer op 30 december. 

Het dak zit er inmiddels ook al op, fijn! Als het sneeuwt of regent staan ze in ieder geval droog. Ze zijn ook al bezig met de vloeren. We krijgen twee lagen en tussen deze lagen zit natuurlijk isolatie. Het is dus eigenlijk een dubbel werkje. Af en toe wordt er nog opnieuw gelast of de palen worden verplaatst vanwege de ramen die er nog in gaan komen. Het moet natuurlijk wel stevig blijven dus af en toe zie je er weer een paal bij of ineens weg. Ze vragen ons ook constant waar we een raam willen of een deur etc. Alles wordt gebouwd van een klein papiertje die we toen hebben getekend in Tbilisi. 

In de tussentijd, voordat er sneeuw was gevallen, heeft een graafmachine een gat gegraven voor onze afvoer (van keuken, douche en wc). We noemen dit ook wel ons poepgat ;). De graafmachine heeft bij ons huis nog een stuk afvoer gegraven, maar hij kon niet helemaal bij ons gat komen, vanwege teveel keien en boomstronken. Hij was bang voor een lekke band. We moeten dus zelf nog een klein gedeelte uitgraven. 

Begin januari komen de werkmannen weer maar gaan na een paar dagen weer naar huis, namelijk op 12 januari. Het schijnt dat op 13 januari hier weer oud en nieuw wordt gevierd... Helaas blijven ze nu een tijd weg, het wordt kouder en er valt vaker wat sneeuw. Maar er zitten ook hele mooie dagen bij met veel zon en dan is het hier heerlijk. Af en toe bellen we waar de werkmannen blijven, ze hadden soms echt wel een week kunnen werken... Hmm... dit zijn typisch Georgiërs en we moeten er maar mee dealen en er zelf het beste van maken.

De werkmannen zijn er weer, en hoe ?!!

Op donderdagochtend, 10 februari krijgen we een foto van één van de werkmannen. We zien hem op op de foto en zijn blij dat ze er weer zijn... maar dan kijken we goed en zien een bus tegen een boom?? Whaaaa, we besluiten om er gelijk heen te gaan!

De werkmannen zijn er inderdaad, nou ja werkmannen... Eén van de twee, de andere zit in Polen, daar kan hij een maand werken voor meer geld. De baas heeft de werkman gebracht en heeft nog meer materiaal meegenomen. De bus was dus zwaar beladen en is op ons terrein naar beneden gegleden... Ze waren die nacht om 0.00 uur aangekomen en net was het die avond gaan sneeuwen en het is daar pikkedonker natuurlijk (de hele week mooi weer en dan komen ze net die avond... het blijven Georgiërs ;)). Maar gelukkig stond die boom er... iets verder val je echt naar beneden... Niet aandenken! Maar heel fijn dat ze er weer zijn!!

Omdat de bus niet omhoog kwam bij ons huis moesten we dus weer flink aan de bak. Een pittig klusje maar goed, de werkman is er weer en we hebben een heerlijke lunch gehad. De baas ging helaas 2 dagen later weer weg omdat de compressor het niet deed... Hij had een nieuwe laten komen en hij baalde hiervan en dus bleef er één werkman over. 

We dachten, dat gaat hij daar nooit alleen volhouden, vooral als het iets kouder is of als de zon een dagje niet schijnt, hmmm... En toen bedachten we, we gaan hem gewoon helpen! We maken er een feestje van zodat hij het helemaal leuk vindt! En dat hebben we gedaan. Christiaan heeft elke dag geholpen (uiteindelijk 2.5 week non stop) en Antoinet kwam om de paar dagen weer een dagje mee en de kinderen mochten om de beurt ook mee en aangezien de werkman een kindervriend is, was dat helemaal leuk. Ze mochten een beetje helpen, de hamer aangeven en snoepjes eten ;). We hebben een muziek box van ons voor hem meegenomen, zodat hij daar een lekker muziekje had (af en toe was het echt een disco). We namen elke dag wat te eten mee en dat ging hartstikke goed. Op een gegeven opperde de werkman dat Mia (onze hond) wel bij hem kon blijven in de nacht. Zo had hij nog wat gezelschap en ze is waaks en zo voelt hij zich misschien wat veiliger. Eerst was hij heel bang voor haar maar nu zijn het dikke maatjes!

Ook konden we mooi de taal wat oefenen en af en toe kwam er Google Translate bij kijken. Het was echt gezellig en de werkman heeft nog een nachtje bij ons in het Guesthouse geslapen om zich even te douchen. Het was erg gezellig die avond alleen hij had het in de nacht wat warm, haha. Hij is zelfs in de nacht nog naar buiten gegaan om af te koelen en een sigaret te roken. 

Aftimmeren

De bouw gaat erg goed, 2.5 zijn we constant bezig geweest. De hele buitenkant is afgetimmerd, wel komen er hier en daar nog wat plintjes. Met de binnenkant zijn we nu bezig, alhoewel de hele woonkamer al is gedaan, met het plafond zijn we nu bezig. En wat wordt het mooi, het wordt nu echt al een huis! En we bouwen gewoon mee aan ons huis, hoe leuk!

De kozijnenman is inmiddels ook al geweest, hij heeft alle ramen en deuren opgemeten. Nu wachten totdat ze er zijn! Wij kunnen niet wachten. 

Op 26 februari vertrekt de werkman weer en er komt helaas minder weer aan... We zien weer sneeuw en het gaat flink vriezen, hopelijk is het van korte duur en komt de werkman snel weer terug!

Hout voor de hout CV kachel

Onze eerste lading hout voor de houtkachel is ook al gebracht en is inmiddels door een kennis hier ook al gehakt. Hij heeft hiervoor een vergoeding gehad van ons. Hij en wij blij! Wij zijn in de tussentijd erg druk met de grindweg en hij kan als de beste hakken, top! Binnenkort komt er een tweede lading hout. Dit puntje kunnen we dus ook al wegstrepen. 

We hebben al een enorme houtkachel gekocht, eigenlijk een hout CV kachel. Dit betekent dat we strakjes de houtkachel rechtstreeks op de centrale verwarming kunnen aansluiten. Een gewone houtkachel verwarmd eigenlijk maar één ruimte, terwijl een hout CV kachel door middels van centrale verwarmingen meerdere ruimtes kan verwarmen, ideaal dus voor ons! Je hebt hiervoor dus hout nodig en daar is en wordt al aan gewerkt!

Op de onderstaande twee foto's zie je ons land een beetje. Links is van helemaal boven in de hoek genomen, waar de container staat, naast de zonnepanelen. Het land loopt hier dus af naar beneden. Aan de andere kant van het huis is de ingang. 

De foto rechts is genomen van helemaal onderaan, dichtbij de ingang. Je moet dus naar boven lopen wil je bij ons huis komen. We kunnen je zeggen dat het een flinke klim is. We hebben het al heel wat gelopen maar nog steeds zijn we buiten adem ;).

Op dit moment is het begin maart en de winter is terug in Georgië... de voorspelling is veel sneeuw en we krijgen weer flinke vorst (-7 tot -12)... Balen! Maar we moeten het ermee doen, hopelijk komt de werkman snel terug met weer flink wat materiaal zodat we weer verder kunnen met de bouw van ons mooie huisje op de berg!

Hopelijk snel meer nieuwe foto's ;).


Kijk hieronder voor meer blogs die je misschien wel interessant vindt. 

Het mooiste dorpje van Kakheti: Sighnaghi!

Sighnaghi is een stadje in Oost Georgië en ligt in de mooie regio Kakheti (Kacheti). In het stadje wonen ongeveer 1500 inwoners en is één van de kleinste steden van het land. Het is niet zomaar een stadje, dit is echt het mooiste, leukste, en kleinste stadje in sowieso deze regio en misschien wel van het gehele land. Voordat je in het stadje arriveert moet je nog wel een flinke pass omhoog rijden, het stadje ligt op een berg van 836 meter. De sfeer is chill en voelt romantisch aan. Er zijn veel toeristen te vinden, sowieso in het hoogseizoen. Je vindt er leuke souvenirwinkeltjes en heerlijke terrassen en restaurantjes met fantastische uitzichten op de rode daken van huizen met daarachter de groene valleien en het (besneeuwde) Kaukasusgebergte. En niet te missen, de 4 kilometer lange stadsmuur.

Lees meer »

De Drievuldigheidskerk van Gergeti bij Stepantsminda (Kazbegi)

Stepantsminda is een klein, charmant dorpje in de Mtskheta-Mtianeti regio, het noorden van Georgië en ligt op 1700 meter hoogte aan de voet van de berg Kazbek in de Grote Kaukasus. De berg Kazbek heeft een hoogte van 5047 meter en is één van de hoogste bergen van de Kaukasus, gelegen aan de grens tussen Georgië en Rusland. Georgiërs noemen de berg Mkinvari wat gletsjer of ijsberg betekent. De Kazbek ligt in een groep van vulkanische bergen en op de hellingen liggen een aantal gletsjers.

Lees meer »

Onze favoriete producten voor op reis!

In het verleden hebben wij flink wat mogen reizen, zo heeft Antoinet al meer dan 25 landen bezocht op de wereld. Christiaan wou natuurlijk niet achterblijven en zo zijn we in 2015 samen een half jaar op wereldreis geweest. Zo hebben we in Azië 5 landen bezocht, vervolgens Australië en de laatste 6 weken mochten we Nieuw-Zeeland ontdekken. Het was een geweldige tijd! In 2016 zijn we met Jurre (toen 7 maanden) naar Canada geweest per camper, geweldig. Daarna kwamen er nog 2 kids bij en dan is reizen toch wat lastiger, dus dan maar emigreren ;).

Lees meer »

De top 6 bezienswaardigheden van de oude stad in Tbilisi!

Tbilisi heeft een prachtig oud centrum! Geweldig mooie slingerende en heuvelachtige straatjes met leuke balkonnetjes en overal toffe dakterrassen. Je kan er echt heerlijk wandelen, je kijkt je ogen uit. Overal heb je leuke plekjes om te eten en/of te drinken. Zoals het oude centrum al doet zeggen, het zit vol geschiedenis en eeuwenoude tradities maar het oude centrum oogt ontzettend modern en het is ook nog is een schone stad. Echt de moeite waard om hier is een kijkje te nemen!

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.